Skån dit barns hjerne – køb disse fødevarer økologiske

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Skån dit barns hjerne – køb disse fødevarer økologiske

Du har måske hørt om sprøjtemidler i vores fødevarer og bekymrer dig måske nu om, hvor skadelige de kan være, og hvordan du undgår dem?

Ifølge en ekspertgruppe bestående af førende danske og udenlandske forskere på området, så er der også grund til bekymring. Det slog gruppen meget klart fast i rapporten “Menneskelige sundhedsmæssige konsekvenser af økologiske fødevarer og økologisk landbrug” (’Human health implications of organic food and organic agriculture’)  fra oktober 2017. En klokkeklar konklusion i rapporten er, at mængden og typen af de sprøjtemidler, der kan være til stede i vores mad, har en markant negativ effekt på børns hjerner.

Forskernes løsning var derfor klar: Køb økologiske produkter, hvis du vil skåne dit barns hjerne.

95 % af vores indtag af sprøjtemidler stammer fra ca. 25 afgrøder. Disse fødevarer kan du se her.

 

Sprøjtemidler kan skade børns hjerner

Når der dyrkes ikkeøkologiske fødevarer såsom frugt, grønt og korn, anvender man sprøjtemidler (pesticider). I rapporten “Menneskelige sundhedsmæssige konsekvenser af økologiske fødevarer og økologisk landbrug” er en vigtig pointe, at den største forskel mellem økologiske og konventionelle fødevarer netop er indholdet af sprøjtemidler.

En del af konklusionen i rapporten er, at sprøjtegifte kan skade udviklingen af børns hjerner, og derfor blev en af ekspertgruppens anbefalinger til EU-parlamentet, at landbruget bør mindske brugen af sprøjtegifte.

 

Grænseværdierne tager ikke højde for skader på hjernen

Rapporten slår fast, at der er en sammenhæng mellem, i hvor høj grad gravide kvinder har været udsat for sprøjtegiftrester og deres børns udvikling.

Rapporten understreger at epidemiologiske undersøgelser påviser skadelige virkninger af visse sprøjtemidler på børns kognitive udvikling, hvis børn eller gravide spiser mad, som indeholder rester af sprøjtemidler – også selvom sprøjtemidlerne ikke overskrider de fastsatte grænseværdier. Men hvordan kan det lade sig gøre, tænker du måske? Det kan det, fordi man indtil nu ikke har set på data omhandlende sprøjtemidlernes eventuelle skade på hjernen, når man har skulle risikovurdere det enkelte sprøjtemiddel og dermed fastsætte en grænseværdi.

 

Fostre og små børns hjerner er mest følsomme

Hjernen er mest følsom hos fostre i slutningen af graviditeten og siden i de første leveår. Derfor råder Philippe Grandjean gravide til at spise økologisk mad og servere økologisk mad til små børn. Philippe Grandjean er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og adjungeret professor ved Harvard School of Public Health. Han er blandt andet forfatter til bogen ”Kemi på hjernen – går ud over enhver forstand” og han var en af de syv professorer, som var med til at lave den nævnte rapport for EU-parlamentet.

 

De her fødevarer batter at købe økologiske

I rapporterne ”Pesticide Food Monitoring, 2004-2011” og ”Pesticide Food Monitoring, 1998-2003 Part 2”, som er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet for Fødevarestyrelsen fremgår det, at mere end 95 % af danskernes indtag af sprøjtemidler stammer fra ca. 25 afgrøder. Derfor så udgøres hovedparten af de stikprøver som DTU Fødevareinstituttet tager flere gange årligt af disse 25 hovedafgrøder.

Økologiske produkter er ikke sprøjtet med sprøjtemidler, bortset fra få undtagelser. At købe økologisk er derfor den sikreste måde for dig at undgå sprøjtemidler på. Men, som sagt, stammer 95 % af vores indtag af sprøjtemidler fra 25 afgrøder.

Køber du netop disse fødevarer økologisk, så har du sparet dig selv og din familie for størsteparten af den sprøjtegift, I risikerer at få ind i kroppen gennem maden.

Det drejer sig om følgende fødevarer:

FrugtGrøntMel
ÆblerAgurkerHvedemel
PærerGulerødderRugmel
JordbærTomater
NektarinerKartofler
FersknerPeberfrugter
VindruerÆrter uden bælg
BlommerBønner med bælg
Appelsiner (herunder appelsinjuice)Salater
Mandariner/klementiner
Meloner
Ananaser
Kiwier

Næstbedste løsning er danske fødevarer

Har du ikke mulighed for at købe ovenstående fødevarer økologisk, så kommer du også langt ved blot at gå efter de danske varianter. De konventionelle danske fødevarer viser nemlig ved årlige stikprøver, at de generelt indeholder færre pesticider end udenlandske konventionelle fødevarer. Så ved at købe dansk frugt, grønt og mel sparer du dig selv og dine børn for en hel del sprøjtemidler. Det gælder ikke altid, men som hovedregel.

Undtagelsen er dog for disse fødevarer, hvor der findes sprøjtemidler nogenlunde lige så ofte i danske ikkeøkologiske produkter som i importerede

  • Jordbær
  • Agurker
  • Spinat
  • Hvedekerner

(Kilde: Fødevarestyrelsens rapport Pesticidrester i fødevarer 2018, Fødevarestyrelsen , DTU’s rapport Pesticide Residues Results from the period 2004-2011, DTU Fødevareinstituttet.)