Hvilke æbleskiver skal jeg vælge?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Hvilke æbleskiver skal jeg vælge?

Ingen jul uden æbleskiver de er vel nærmest smagen af julestemning. 

Æbleskiver kan selvfølgelig laves selv, men de fleste af os tyer nu nok mest til den frosne købevariant. Men hvilke en skal man vælge? Den klassiske, den økologiske, den glutenfri eller måske den plantebaserede

Det valg hjælper Fødevareguiden dig med her, hvor vi har nærstuderet indholdet af de fire typer af æbleskiver og set på, hvem som vil have glæde af de forskellige varianter.

 

De fire forskellige varianter

For år tilbage havde man som forbruger ikke meget andet valg end den klassiske æbleskive, med eller uden kardemomme. I dag fås den klassiske æbleskive også i en økologisk, glutenfri og plantebaseret variant.  

Men hvad er egentlig forskellen på de forskellige æbleskiver? Ja, det kan du se her, hvor vi sammenligner de fire typer af æbleskivers ingredienser og næringsstoffer. Vi har valgt de æbleskiver, som er de mest tilgængelige i de danske supermarkeder. 

Næringsstoffer pr. 100 gDe klassiske De økologiskeDe glutenfriDe plantebaserede og økologiske
Klassiske Karen Volf æbleskiver
Pris ca. 26 kr. for 20 stk.
Økologiske æbleskiver fra Karen Volf
Pris ca. 31,50 kr. for 12 stk.
Glutenfri æbleskiver med kardemomme fra Rema 1000
Pris ca. 20 kr. for 16 stk.
Plantebaseret æbleskiver fra Naturli
Pris ca. 30 kr. for 17 stk.
IngredienserVand, 19 % hvedemel, kærnemælk, rapsolie, sukker, hvedestivelse, vallepulver (fra mælk), æggehvidepulver, hævemidler (E450, natron), æg, majsstivelse, salt, emulgatorer (E471, E322, E475, E470a), naturlig vanilje aroma, kardemomme, tørgær, aroma (citron). Indeholder soja.47 % kærnemælk, hvedemel, rapsolie, hvedestivelse, sukker, æggehvidepulver, helægspulver, hævemiddel (E500), salt, naturlig vaniljearoma, kardemomme, tørgær, vegetabilsk emulgator (E322), citronolie.
Indeholder soja.
33 % glutenfri melblanding (hvedestivelse, skummetmælkspulver, oligofruktose, fortykningsmiddel (E 412), jern, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, niacin), 26 % vand, 16 % æggehvider, 15 % rapsolie, 4 % sukker, 3 % kærnemælkspulver, modificeret kartoffelstivelse, gær, salt, hævemidler (E 450, E 500), kardemomme, glutenfri hvedestivelse, emulgatorer (E 322 sojalecitiner, E 471 vegetabilsk), naturlig citronaroma, surhedsregulerende middel (E 270). (Emulgatorer er af vegetabilsk oprindelse).Hvedemel, vand, rapsolie, hvedestivelse, sukker, hævemidler (kaliumtartrat, natriumcarbonat), gær (indeholder soja), salt, citronskal, emulgatorer (sojalecitin).
Energi1128 kJ/269 kcal 1135 kJ/270 kcal1226 kJ/293 kcal1203 kJ/288 kcal
Fedt 14 g13 g15 g14 g
-Heraf mættet fedt1,3 g1,3 g1,5 g1,0 g
Kulhydrat31 g31 g35 g34 g
-Heraf sukkerarter4,7 g5,0 g5,0 g3,8 g
Kostfibre1,0 g1,2 g1,4 gikke oplyst
Protein5,6 g6,1 g
3,8 g4,0 g
Salt0,85 g 0,85 g0,8 g0,7 g

Kilde: Rema 1000 og coop.dk

 

Indholdet af ingredienser er forskelligt

Som du kan se, er der ret stor forskel på, hvilke ingredienser som er brugt, og også mængden af ingredienser. Det er primært de to specialvarianter, de glutenfri og de veganske æbleskiver, som adskiller sig fra de to klassiske varianter. Men sådan vil det altid være med specialprodukter, fordi de skal forsøge at efterligne bl.a. smagen og konsistensen af en den traditionelle version. I dette tilfælde er det æbleskiver uden brug af almindeligt hvedemel (den glutenfri) og uden brug af mælk og æg (den plantebaserede).

Som du kan se, er de glutenfri æbleskiver tilsat forskellige vitaminer. Det er for at mindske risikoen for, at mennesker, som ikke tåler gluten, får vitaminmangel, da det ofte er en følgevirkning af fx sygdommen cøliaki. 

 

Næringsstofindholdet er næsten det samme

Selvom ingredienserne umiddelbart er ret forskellige, så afspejler det sig ikke i næringsstofindholdet. Det er nemlig næsten det samme i alle varianter. Det betyder altså, at der ikke er nogle af varianterne, som er at foretrække, hvis du  gerne vil ha en æbleskive med fx få kcal, lidt sukker eller fedt. 

 

Hvilken variant skal jeg vælge?

Vores valg af mad bunder bl.a. i vores værdier, smagspræferencer og ernæringsmæssige behov. Nogle gange bliver vi dog nødt til at gå på kompromis i vores valg af mad. Sådan er det også med valg af æbleskiver. For selvom udvalget er blevet større, så er det stadig meget lille. Det betyder fx, at har man cøliaki eller af en anden årsag gerne vil undgå gluten, så har man faktisk kun et valg p.t. Det betyder altså, at du fx vil være nødt til at gå på kompromis med at du gerne vil spise økologisk, eller at du gerne vil have en variant uden kardemomme.

Du kan her se, hvad der kendetegner de fire forskellige typer af æbleskiver, og hvem som kan have glæde af dem.

 

Klassiske æbleskiverKlassiske Karen Volf æbleskiver

Med klassiske menes her blot de konventionelle æbleskiver af mærker som fx Karen Volf og Jensens. Lige præcis hvad de klassiske æbleskiver er lavet af, er dog lidt forskelligt, men de fleste er lavet af mel, rapsolie, sukker, æg, hævemidler, emulgatorer og aroma, og så er det lidt forskelligt, om der er brugt skummetmælkspulver, kærnemælk eller vand.

 

Hvem kan have særlig glæde af produktet?

Dig, som….

 • Vil have de billigste æbleskiver, fx fås en pose Jensens æbleskiver eller Rema 1000 æbleskiver 560 g til ca. 15 kr.
 • Ønsker den mest lettilgængelige variant
 • Generelt støtter den konventionelle fødevareproduktion

 

Økologiske æbleskiverØkologiske æbleskiver fra Karen Volf

Den hovedsagelige forskel på økologiske æbleskiver og klassiske æbleskiver er, at de økologiske æbleskiver er lavet af økologiske ingredienser, hvilket de klassiske ikke er. Udvalget af økologiske æbleskiver er ikke stort, men stort set hvert supermarked har en variant, ofte i eget brand. Fx har Netto i mærket ØGO, og Føtex, Bilka og Salling har i mærket Levevis. Disse økologiske æbleskiver i butikkens eget brand er som regel de billigste økologiske æbleskiver. Fx kan du i Føtex og Bilka få en pose økologiske æbleskiver fra Levevis med 480 g til 20 kr. dvs. en kilopris på 41 kr. Lige ved siden af ligger en pose økologiske æbleskiver fra Karen Volf med 336 g til 27 kr., hvilket er en kilopris på det dobbelte nemlig 82 kr.

 

Hvem kan have særlig glæde af produktet?

Dig, som….

 • Ønsker at støtte den økologiske produktion, som har høj fokus på bæredygtig produktion, stort miljøhensyn, herunder ingen giftige sprøjtemidler i natur, grundvand og evt. som rester i fødevarerne 
 • Ønsker æbleskiver med økologiske ingredienser bl.a. æg fra økologiske høns og ikke buræg og hvedemel uden risiko for rester af sprøjtemidler. Konventionelt hvedemel er nemlig en af de fødevarer, som bidrager mest til vores indtag af sprøjtemidler gennem maden (kilde: DTU, Fødevareinstituts pesticid årsrapport 2019)

 

Glutenfri æbleskiverGlutenfri æbleskiver med kardemomme fra Rema 1000

Den primære forskel på glutenfri æbleskiver og klassiske æbleskiver er, at æbleskiverne er lavet af bl.a. glutenfri melblanding og glutenfri hvedestivelse, som er hvedemel renset for hvedeprotein (gluten). 

Som det ser ud i skrivende stund, så findes der kun en variant mere af glutenfri æbleskiver, som er disse fra Coop.

(foto:bestiloghent.dk) De forhandles i Brugsen. De koster ca. 21 kr. for 480 g (15 stk.), dvs. omtrent det samme som æbleskiverne fra Rema 1000.

 

 

Hvem kan have særlig glæde af produktet?

Dig, som….

 • Lider af cøliaki, der er en autoimmun sygdom, hvor kroppen reagerer på sig selv ved at lave en betændelsestilstand i tyndtarmen
 • Lider af ikkecøliakisk glutenintolerance på engelsk kaldet non-celiac gluten sensitivity (NCGS)

 

Læs også fokusvaren glutenfri æbleskiver med kardemomme 

 

Plantebaserede og økologiskePlantebaseret æbleskiver fra Naturli

Planteproducenten Naturli er i år kommet med dette plantebaserede alternativ til de klassiske æbleskiver. Produktet er lettilgængeligt, da det findes i de fleste butikker såsom Brugsen, Fakta, Netto, Føtex mfl. og også onlinebutikker såsom nemlig.com og coop.dk.

I skrivende stund, dec. 2021, findes der udover disse fra Naturli´ kun et produkt mere som er plantebaseret, og det er disse fra Karen Volf. veganske og økologiske æbleskiverDe er også økologiske.

De er dog ikke lige så tilgængelige som æbleskiverne fra Naturli´, men de fås fx hos nemlig.com. Og de er også langt dyrere end æbleskiverne fra Naturli´. De koster nemlig ca. 35 kr. for 360 g, hvilket er en kilopris på 97 kr., hvorimod æbleskiverne fra Naturli´ har en kilopris på ca. det halve nemlig 49 kr.

 

Hvem kan have særlig glæde af produktet?

Dig, som….

 • Er veganer 
 • Er allergisk over for mælk eller æg
 • Har laktoseintolerance
 • Ønsker at begrænse animalske produkter
 • Ønsker et økologisk produkt

 

Se også videoen “Glutenfri og plantebaseret æbleskiver, er det et sundere valg?”

 

Online kursus om mad til børn

 

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?

-Så er dette online kursus måske lige noget for dig!