Foto: Shutterstock
Hvilke æbleskiver skal jeg vælge?
Ingen jul uden æbleskiver – de er vel nærmest smagen af julestemning.
Æbleskiver kan selvfølgelig laves selv, men de fleste af os tyer nu nok mest til den frosne købevariant. Men hvilke en skal man vælge? Den klassiske, den økologiske, den glutenfri eller måske den plantebaserede?
Det valg hjælper Fødevareguiden dig med her, hvor vi har nærstuderet indholdet af de fire typer af æbleskiver og set på, hvem som vil have glæde af de forskellige varianter.
De fire forskellige varianter
For år tilbage havde man som forbruger ikke meget andet valg end den klassiske æbleskive, med eller uden kardemomme. I dag fås den klassiske æbleskive også i en økologisk, glutenfri og plantebaseret variant.
Men hvad er egentlig forskellen på de forskellige æbleskiver? Ja, det kan du se her, hvor vi sammenligner de fire typer af æbleskivers ingredienser og næringsstoffer. Vi har valgt de æbleskiver, som er de mest tilgængelige i de danske supermarkeder.
Næringsstoffer pr. 100 g | De klassiske | De økologiske | De glutenfri | De plantebaserede og økologiske |
---|---|---|---|---|
![]() Pris ca. 26 kr. for 20 stk. | ![]() Pris ca. 31,50 kr. for 12 stk. | ![]() Pris ca. 20 kr. for 16 stk. | ![]() Pris ca. 30 kr. for 17 stk. |
|
Ingredienser | Vand, 19 % hvedemel, kærnemælk, rapsolie, sukker, hvedestivelse, vallepulver (fra mælk), æggehvidepulver, hævemidler (E450, natron), æg, majsstivelse, salt, emulgatorer (E471, E322, E475, E470a), naturlig vanilje aroma, kardemomme, tørgær, aroma (citron). Indeholder soja. | 47 % kærnemælk, hvedemel, rapsolie, hvedestivelse, sukker, æggehvidepulver, helægspulver, hævemiddel (E500), salt, naturlig vaniljearoma, kardemomme, tørgær, vegetabilsk emulgator (E322), citronolie. Indeholder soja. | 33 % glutenfri melblanding (hvedestivelse, skummetmælkspulver, oligofruktose, fortykningsmiddel (E 412), jern, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, niacin), 26 % vand, 16 % æggehvider, 15 % rapsolie, 4 % sukker, 3 % kærnemælkspulver, modificeret kartoffelstivelse, gær, salt, hævemidler (E 450, E 500), kardemomme, glutenfri hvedestivelse, emulgatorer (E 322 sojalecitiner, E 471 vegetabilsk), naturlig citronaroma, surhedsregulerende middel (E 270). (Emulgatorer er af vegetabilsk oprindelse). | Hvedemel, vand, rapsolie, hvedestivelse, sukker, hævemidler (kaliumtartrat, natriumcarbonat), gær (indeholder soja), salt, citronskal, emulgatorer (sojalecitin). |
Energi | 1128 kJ/269 kcal | 1135 kJ/270 kcal | 1226 kJ/293 kcal | 1203 kJ/288 kcal |
Fedt | 14 g | 13 g | 15 g | 14 g |
-Heraf mættet fedt | 1,3 g | 1,3 g | 1,5 g | 1,0 g |
Kulhydrat | 31 g | 31 g | 35 g | 34 g |
-Heraf sukkerarter | 4,7 g | 5,0 g | 5,0 g | 3,8 g |
Kostfibre | 1,0 g | 1,2 g | 1,4 g | ikke oplyst |
Protein | 5,6 g | 6,1 g | 3,8 g | 4,0 g |
Salt | 0,85 g | 0,85 g | 0,8 g | 0,7 g |
Kilde: Rema 1000 og coop.dk
Indholdet af ingredienser er forskelligt
Som du kan se, er der ret stor forskel på, hvilke ingredienser som er brugt, og også mængden af ingredienser. Det er primært de to specialvarianter, de glutenfri og de veganske æbleskiver, som adskiller sig fra de to klassiske varianter. Men sådan vil det altid være med specialprodukter, fordi de skal forsøge at efterligne bl.a. smagen og konsistensen af en den traditionelle version. I dette tilfælde er det æbleskiver uden brug af almindeligt hvedemel (den glutenfri) og uden brug af mælk og æg (den plantebaserede).
Som du kan se, er de glutenfri æbleskiver tilsat forskellige vitaminer. Det er for at mindske risikoen for, at mennesker, som ikke tåler gluten, får vitaminmangel, da det ofte er en følgevirkning af fx sygdommen cøliaki.
Næringsstofindholdet er næsten det samme
Selvom ingredienserne umiddelbart er ret forskellige, så afspejler det sig ikke i næringsstofindholdet. Det er nemlig næsten det samme i alle varianter. Det betyder altså, at der ikke er nogle af varianterne, som er at foretrække, hvis du gerne vil ha en æbleskive med fx få kcal, lidt sukker eller fedt.
Hvilken variant skal jeg vælge?
Vores valg af mad bunder bl.a. i vores værdier, smagspræferencer og ernæringsmæssige behov. Nogle gange bliver vi dog nødt til at gå på kompromis i vores valg af mad. Sådan er det også med valg af æbleskiver. For selvom udvalget er blevet større, så er det stadig meget lille. Det betyder fx, at har man cøliaki eller af en anden årsag gerne vil undgå gluten, så har man faktisk kun et valg p.t. Det betyder altså, at du fx vil være nødt til at gå på kompromis med at du gerne vil spise økologisk, eller at du gerne vil have en variant uden kardemomme.
Du kan her se, hvad der kendetegner de fire forskellige typer af æbleskiver, og hvem som kan have glæde af dem.
Klassiske æbleskiver
Med klassiske menes her blot de konventionelle æbleskiver af mærker som fx Karen Volf og Jensens. Lige præcis hvad de klassiske æbleskiver er lavet af, er dog lidt forskelligt, men de fleste er lavet af mel, rapsolie, sukker, æg, hævemidler, emulgatorer og aroma, og så er det lidt forskelligt, om der er brugt skummetmælkspulver, kærnemælk eller vand.
Hvem kan have særlig glæde af produktet?
Dig, som….
- Vil have de billigste æbleskiver, fx fås en pose Jensens æbleskiver eller Rema 1000 æbleskiver på 560 g til ca. 15 kr.
- Ønsker den mest lettilgængelige variant
- Generelt støtter den konventionelle fødevareproduktion
Økologiske æbleskiver
Den hovedsagelige forskel på økologiske æbleskiver og klassiske æbleskiver er, at de økologiske æbleskiver er lavet af økologiske ingredienser, hvilket de klassiske ikke er. Udvalget af økologiske æbleskiver er ikke stort, men stort set hvert supermarked har en variant, ofte i eget brand. Fx har Netto i mærket ØGO, og Føtex, Bilka og Salling har i mærket Levevis. Disse økologiske æbleskiver i butikkens eget brand er som regel de billigste økologiske æbleskiver. Fx kan du i Føtex og Bilka få en pose økologiske æbleskiver fra Levevis med 480 g til 20 kr. dvs. en kilopris på 41 kr. Lige ved siden af ligger en pose økologiske æbleskiver fra Karen Volf med 336 g til 27 kr., hvilket er en kilopris på det dobbelte nemlig 82 kr.
Hvem kan have særlig glæde af produktet?
Dig, som….
- Ønsker at støtte den økologiske produktion, som har høj fokus på bæredygtig produktion, stort miljøhensyn, herunder ingen giftige sprøjtemidler i natur, grundvand og evt. som rester i fødevarerne
- Ønsker æbleskiver med økologiske ingredienser bl.a. æg fra økologiske høns og ikke buræg og hvedemel uden risiko for rester af sprøjtemidler. Konventionelt hvedemel er nemlig en af de fødevarer, som bidrager mest til vores indtag af sprøjtemidler gennem maden (kilde)
Glutenfri æbleskiver
Den primære forskel på glutenfri æbleskiver og klassiske æbleskiver er, at æbleskiverne er lavet af bl.a. glutenfri melblanding og glutenfri hvedestivelse, som er hvedemel renset for hvedeprotein (gluten).
Som det ser ud lige nu i skrivende stund, så findes der kun den ene variant af glutenfri æbleskiver, som du kan se i skemaet. De forhandles kun i Rema 1000.
Hvem kan have særlig glæde af produktet?
Dig, som….
- Lider af cøliaki, der er en autoimmun sygdom, hvor kroppen reagerer på sig selv ved at lave en betændelsestilstand i tyndtarmen
- Lider af ikkecøliakisk glutenintolerance på engelsk kaldet non-celiac gluten sensitivity (NCGS)
Læs også fokusvaren glutenfri æbleskiver med kardemomme
Plantebaserede og økologiske
Planteproducenten Naturli’ er i år kommet med dette plantebaserede alternativ til de klassiske æbleskiver. Produktet er lettilgængeligt, da det findes i de fleste butikker såsom Brugsen, Fakta, Netto, Føtex mfl. og også onlinebutikker såsom nemlig.com og coop.dk.
Disse æbleskiver fra Naturli’ er i skrivende stund de eneste plantebaserede æbleskiver i de danske supermarkeder.
Hvem kan have særlig glæde af produktet?
Dig, som….
- Er veganer
- Er allergisk over for mælk eller æg
- Har laktoseintolerance
- Ønsker at begrænse animalske produkter
- Ønsker et økologisk produkt
Se også videoen “Glutenfri og plantebaseret æbleskiver, er det et sundere valg?”