Flækærter, gule ærter
Fokuspunkter
- Bælgfrugt, som de fleste nok kender fra den klassiske danske ret gule ærter
- Kan bruges til mange andre retter fx hummus, falafel, mos, daal m.m.
- Skal som de fleste bønner udblødes i 10-12 timer og koges i en time
- Produktet sælges i miljøvenlig emballage i stedet for plast
- Bærer både det danske og EU´s Ø-mærke
- En god vegetabilsk proteinkilde med et lavt fedtindhold og et højt indhold af kostfibre
- Proteinkoncentrationen (proteintætheden) halveres pga. optagelsen af vand
- Disse økoflækærter har en kilopris på 29-35 kr., hvorimod økokikærter har en kilopris på 43-56 kr.
- Koster det samme som andre økologiske flækærter og dog også billigere, hvis man køber en større mængde
- Forhandles kun hos planteglad.dk
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Flækærter også kaldet gule ærter er en bælgfrugt, som de fleste nok kender fra den klassiske danske ret gule ærter.
De kan dog også bruges til mange andre retter fx hummus, falafel, mos, daal m.m. Se nederst for inspiration.
Skal som de fleste andre bælgfrugter udblødes i 10-12 timer og koges i en time for at få inaktiveret proteinstofferne lektiner, som er giftige, og som derfor kan gøre dig syg, hvis du ikke håndterer ærterne korrekt (kilde:Fødevarestyrelsen ).
Det særlige ved produket er, at det kommer i plastfri og miljøvenlig emballage frem for plastik, som flækærter og andre bælgfrugter ofte forhandles i.
Producenten/forhandleren planteglad.dk forhandler udelukkende produkter i bæredygtigt emballage. Se mere på producentens hjemmeside
Fødevaremærker
Det Danske Ø-mærke
Økologisk produktion med højt fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, fødevarer dyrket uden eller med meget få naturlige sprøjtemidler, ingen syntetiske sprøjtemidler er tilladt, intet kunstigt sukker og intet GMO (gensplejset foder). Mærket indikerer også, at det er kontrolleret og pakket i Danmark.
Det Europæiske Ø-mærke
Økologisk mad, der færdigpakkes i EU, skal mærkes med EU’s økologimærke. Det gælder også for de produkter, der allerede har det røde Ø-mærke. Mærket indikerer også, at der er fælles økologiregler i hele EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU-land.
Hvad består produktet egentlig af?
Økologiske halve gule flækærter
Næringsstofindholdet
For at gøre det tydeligt for dig, hvori nogle af de næringsmæssige forskelle ligger på kød og bælgfrugter, vælger jeg at sammenligne flækærterne med en pakke hakket oksekød (8-12 %) og en pakke kyllingebryst.
Fordi tørrede bælgfrugter optager meget vand, når de ligger i blød og bliver kogt, så ændres deres næringsstofindhold en del, og derfor vælger jeg også at vise dig næringsstofindholdet i kogte flækærter. Flækærter har det, man kalder en vægtøgningsfaktor (VF) på 2,1 (kilde: DTU Fødevareinstituts rapport “Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer“). De udregnede tal for kogte flækærter er derfor ikke 100 %, men er alligevel medtaget for at understrege, at der med bælgfrugter sker en ændring af næringstætheden pga. Vand. Køds næringsstofindhold ændrer sig ikke ved tilberedning.
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g tørrede flækærter | Næringsstofindhold pr. 100 g kogte flækærter | Næringsstofindhold pr. 100 g hakket oksekød | Næringsstofindhold pr. 100 g kylling |
---|---|---|---|---|
Energi | 1478 kJ/352 kcal | 704 kJ/168 kcal | 718 kJ/172 kcal | 444 kJ/105 kcal |
Fedt | 1,2 g | 0,6 g | 10 g | 1,9 g |
-Heraf mættede fedtsyrer | 0,2 g | 0,0 g | 4,1 g | 0,5 g |
Kulhydrat | 38 g | 18 g | 0,5 g | 0,5 g |
-Heraf sukkerarter | 8,0 g | 3,8 g | 0,0 g | 0,5 g |
Kostfibre | 26 g | 12 g | 0,0 g | 0,0 g |
Protein | 24 g | 11 g | 10 g | 20 g |
Salt | 0,0 g | 0,0 g | 0,2 g | 0,4 g |
Kilder: Næringsdeklaration på produkterne. Indholdet i de kogte bønner er udregnet med VF 2,1.
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Du får næsten intet fedt og slet intet dårligt fedt
En markant forskel på flækærter og især hakket oksekød er indholdet af fedt. Som du kan se i skemaet, får du kun 0,6 g fedt pr. 100 g, hvis du spiser kogte flækærter, hvorimod du får 10 g fedt pr. 100 g, hvis du spiser hakket oksekød, altså næsten 20 gange så meget fedt. Også det dårlige mættet fedt får du markant mindre af, hvis du spiser flækærter frem for hakket oksekød.
Fibre og protein giver dig mæthed
Modsat kød indeholder flækærter og andre bælgfrugter både kostfibre og protein, hvorimod kød kun indeholder protein. Netop fiberindholdet er tilsyneladende årsagen til, at man har set, at måltider med bælgfrugter giver en længere mæthedsfølelse end kødmåltider (kilde: DTU Fødevareinstitut).
For dig kan det betyde, at det er nemmere at holde vægten eller at tabe dig.
Du får færre proteiner, end havde du spist kød
Som du kan se i skemaet, bliver proteinkoncentrationen (proteintætheden) ca. halveret, når flækærterne er tilberedt, hvilket som sagt skyldes, at de optager meget væske, når de udblødes og koges. Tallet er, som sagt, blot et gæt, hvor vi har regnet med en VF på 2,1.
Men på trods af det er flækærter stadig et godt vegetabilsk, proteinrigt alternativ til kød, og generelt spiser vi danskere langt mere protein, end vi har brug for. Læs mere
Varen er for dig, som ønsker…..
- Bælgfrugter i plastfri og miljøvenlig emballage
- En fedtfattig fødevare med mange proteiner og fibre, som vil give dig lang mæthedsfølelse
- Et billigere alternativ til kikærter, som langt hen ad vejen kan erstatte dem. Se længere nede
- En proteinholdig fødevare, der er mere klimavenlig end kød. Se længere nede
- Et produkt, der er naturligt glutenfrit
- Et økologisk produkt
- Et produkt, hvor risikoen for rester af sprøjtemidler er lille. Se længere nede
Varen er ikke for dig, som ønsker…
- Et produkt, der er let tilgængeligt
- En bælgfrugt, der er klar til brug. Gør du det, så vælg fx røde eller grønne linser i stedet for
Fordele ved produktet
- Miljøvenlig emballage. Al emballage, som bruges til Planteglads produkter, er plastfri. I stedet for plast er det genanvendeligt og nedbrydeligt papir, som bruges
- Økologisk. Stammer fra økologisk produktion, som generelt er en mere skånsom produktionsform for naturen og grundvandet
- Lav risiko for rester af sprøjtemidler. Flækærter er en afgrøde, som DTU Fødevareinstituttet ikke tager mange stikprøver af, så det er vanskeligt at sige noget præcist om risikoen for sprøjtemidler i flækærter. Sidst, der blev taget prøver, var i 2018 og 2019, hvor der blev taget to prøver af konventionelle flækærter. Begge viste ingen rester af sprøjtemidler. Generelt set så mindsker du din risiko for rester af sprøjtemidler, hvis du vælger økologiske afgrøder
- Lav klimabelastning. Bønner, ærter, linser og andre bælgfrugter har en klimabelastning, som er næsten 50 gange lavere end oksekøds (Kilde: Tabel over fødevares klimaaftryk)
- Prisen. Koster det samme andre økologiske flækærter såsom fx flækærter fra Biogan. Se længere nede
- Billigere end kikærter. Flækærter kan langt hen ad vejen erstatte kikærter i retter som fx hummus eller falafel, og så er de også langt billigere. Se nederst. Økologiske kikærter har en kilopris på 43-56 kr. Flækærterne her har en kilopris på 36 kr., hvis du køber 500 g, og en kilopris på 29 kr., hvis du køber 2,5 kg
- Mulighed for økonomikøb. Hos Planteglad.dk har du mulighed for at købe større mængder og spare penge. Fx koster 500 g økologiske flækærter 18 kr., dvs. en kilopris på 36 kr., hvorimod en pose på 2,5 kg koster 73 kr., hvilket er en kilopris på 29 kr.
- Fedtfattigt, fiberrigt og fuldt af vitaminer. Ernæringsmæssigt har bælgfrugter en rigtig god sammensætning, fordi de er fedtfattige, samtidig med at de indeholder mættende fibre og proteiner. Desuden er flækærter kilde til flere af B-vitaminerne fx folat samt mineralerne fosfor, zink, jern, magnesium, selen mfl. (Kilde: DTU´s fødevaredatabase Fridafood)
- Kilde til jern. Begynder man at spise mindre kød, kan det betyde et mindre indtag af bl.a. jern, som for især kvinder og teenagepiger kan være vanskeligt at få nok af. Tørrede bælgfrugter er også her et godt alternativ, da de indeholder jern (Kilde: Fridafood). Læs mere Der findes to typer af jern, nemlig hæm– og non-hæmjern. Hæmjern er den type jern, som vores krop optager bedst. Den findes primært i kød. Korn, grøntsager og bælgfruger indeholder non-hæmjern. Vælger man helt eller delvist at begrænse kød, er det derfor godt at gå efter vegetabilske produkter med meget jern såsom disse flækærter.
Ulemper ved produktet
- Tilgængelighed. Produktet sælges umiddelbart kun online via Planteglads webshop
- Oprindelse. Flækærterne her stammer fra Slovakiet. Var ærterne produceret herhjemme kunne transporten have været undgået. Det skal dog understreges, at vi ikke har set nogle flækærter, som er produceret herhjemme. Fx er Biogans flækærter produceret i Estland eller Canada, og Møllerens flækærter er af ukendt europæisk oprindelse
Pris
18 kr. for en pose med 500 g
Hvor kan varen købes?
Forhandles kun hos planteglad.dk
Alternativer
Et mere tilgængeligt produkt
Er det mere vigtigt for dig, at tilgængeligheden er stor, end at produktet kommer i en miljøvenlig emballage, så er økologiske flækærter fra Biogan et bud til dig.
(Foto. biogan.dk) De fås i de fleste helsekostbutikker samt Matas både fysisk og online. De koster 35-38 kr. for 1 kg
Et billigere produkt
Er pris og tilgængelighed mere vigtigt end økologisk produktion og bæredygtig emballage, så køb Møllerens flækærter.
(Foto: coop.dk) Disse er ikke økologiske, men billige og tilgængelige.
De koster ca. 11 kr, for 500 g og findes i fx Føtex, Bilka, Superbrugsen, coop.dk mfl.
Inspiration
Som sagt, er gule ærter en klassisk dansk ret, som fås i mange varianter. Det kunne være en opskrift som denne . En mere moderne og mindre fed udgave kunne være disse gule ærter.
Herudover fungerer flækærter også godt som hummus. Eksempler på opskrifter er disse: Coop.dk , Meyers.
Også falafel kan flækærter bruges til som fx disse falafel
De egner sig også rigtig godt til indisk daal fx denne daal . Eller krydret indisk suppe som denne.