Guide: Disse kiks er uden palmeolie

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Guide: Disse kiks er uden palmeolie

Kiks så som mariekiks, Oreos og chokoladekiks er madvarer, hvor du virkelig skal kigge godt efter, hvis du gerne vil have varianter uden palmefedt, for udvalget er minimalt. Størsteparten af kiks indeholder nemlig palmefedt. 

Også deciderede børnekiks skal du være opmærksom på ofte indeholder palmefedt. Det er fx ”fingerfood” fra Organix og Ellas Kitchen.

At produkterne er økologiske, sukker- eller glutenfri udelukker heller ikke brugen af palmeolie disse varianter indeholder nemlig også ofte palmefedt. 

Fødevareguiden har været på udkig efter kiks uden palmeolie og har fundet disse produkter til dig. Vi gør opmærksom på, at der helt sikkert også findes andre alternativer, dette er blot et udsnit som kan købes i gængse danske supermarkeder.

Det er ikke lykkedes os at finde alternativer til de klassiske chokoladekiks og Oreos uden palmeolie

 

Mariekiks

Mange mariekiks indeholder palmeolie, men der findes også varianter uden. Det er eksempler som disse:

(Foto: Bilkatogo.dk) De indeholder solsikkeolie. Koster ca. 9 kr. for tre ruller. De er af mærket Vores som er Bilka og Føtex’ eget mærke, så de kan kun købes i deres fysiske samt online butikker.

(Foto: rema1000.dk) Disse i Rema 1000’s eget mærke indeholder også solsikkeolie. De koster ca. 9 kr. for tre ruller. De forhandles kun i Rema 1000’s fysiske butikker og online. 

(Foto: Gullon.es) Disse sukkerfri mariekiks fra Gullón indeholder også solsikkeolie. De koster ca. 14 kr. og forhandles i fx Føtex, Bilka og nemlig.com.

 

Digestivekiks

(Foto: Bilkatogo.dk) Også disse fuldkornsdigestivekiks i mærket Vores, som er Føtex og Bilkas eget mærke indeholder solsikkeolie og ikke palmeolie. De koster 10 kr. og kan kun købes i deres fysiske samt online butikker.

Du skal være opmærksom på, at det kun er denne fuldkornsvariant, som er uden palmeolie. Deres “almindelige” digestivekiks i mærket Vores indeholder palmeolie. 

 

(Foto: Gullon.es) Disse digestivekiks fra Gullón. De koster ca. 5 kr. De er set hos nemlig.com. 

 

Børnekiks

(Foto: Bilkatogo.dk) Indeholder smør. Koster ca. 10 kr. og forhandles hos fx Føtex, Bilka og bilkatogo.dk.

 

(Foto: Nestlé.dk) Disse økologiske børnekiks fra Nestlé indeholder heller ikke palmeolie, men kokosolie. De koster ca. 25 kr. og forhandles hos Bilka og Føtex, fysisk og online.

 

Havrekiks

(Foto:coop.dk) Disse er økologiske og indeholder solsikkeolie. Kiksene er i Faktas eget mærke 365 økologi. De koster 11 kr. og kan købes i Fakta, Superbrugsen og coop.dk. 

 

(Foto: Madamebutterfly.dk) Disse økologiske havrekiks indeholder solsikkeolie. Producenten Madame Butterfly har fire andre varianter, nemlig fuldkornskiks, æble,- mysli- og ingefær/chiakiks, som heller ikke indeholder palmeolie, men solsikkeolie. 

De koster ca. 16-18 kr. Forhandles i mange supermarkeder såsom Netto, Rema 1000, nemlig.com, coop.dk mfl.

 

Kiks med grøntsager

(Foto: Karenvolf.dk) Disse All in Onekiks indeholder rapsolie. Kiksene findes i mange varianter og er alle uden palmeolie. De koster ca. 20 kr. De forhandles mange steder.

(Foto: Bilkatogo.dk) Disse kiks er i Salling Groups eget mærke ØKO Salling. De indeholder rapsolie. De koster ca. 15 kr. og forhandles i Føtex, Bilka og Salling, men også i Netto, hvor produktet bare hedder ØGO, men ellers er det samme. 

 

Kiks med chokolade

Som sagt har vi ikke fundet de “rigtige” chokoladekiks med to kiks og chokolade. Men vi har fundet et par kiks med chokolade, som kunne være et alternativ.

(Foto: Coop.dk) Et af de få alternativer er disse LU Petit Écolier, som findes med både lys og mørk chokolade. De koster ca. 22 kr. og forhandles primært i Føtex, Bilka, Salling og bilkatogo.dk.

 

Disse kiks er lavet med smør. Findes med både lys og mørk chokolade. De koster ca. 10 kr. Vi har umiddelbart kun set dem hos nemlig.com.

 

(Foto: Rema1000.dk) Disse kiks med chokolade er også lavet med smør. Det er Rema 1000s eget mærke. De koster ca. 10 kr. og forhandles kun hos dem (fysisk og online).

 

Palmeolie eller ej, kiks bør begrænses

Det skal selvfølgelig understreges, at ovenstående produkter kun er fremhævet, fordi de ikke indeholder palmeolie. Det betyder, at de så at sige ikke er et meget sundere valg end kiks med palmeolie, da kiks generelt set har et højt indhold af både fedt, sukker og ofte også salt. 

Fx så indeholder de ovenstående “børnekiks” Zoo 12 g fedt og 23 g sukker, og fuldkornsdigestivekiksene fra Vores indeholder 18 g fedt og 20 g sukker pr. 100 g.

Så palmefedt eller ej, så er kiks en type madvare, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi spiser mindst muligt af.