Økologisk nøddecreme

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Madame-butterfly.dk

Økologisk nøddecreme

Fokuspunkter

 • Nøddecremen er uden palmeolie, hvilket nødde- og chokoladecremer ofte indeholder
 • Produktet er hovedsageligt lavet af rørsukker, hasselnødder og solsikkeolie
 • Produktet indeholder 25 g fedt og 58 g sukker pr. 100 g
 • Produktet er vegansk og har Vegan Society´s logo
 • Produktet er økologisk og har EU´s økologimærke
 • Produktet er et nydelsesprodukt, som bør begrænses af både sundheds- og klimamæssige grunde
 • Produktet ligger i den billige ende, hvis man sammenligner med andre økologiske nødde- og chokoladepålæg, men det koster det dobbelte af almindelig Nutella 

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det ikke indeholder palmeolie, som nødde- og chokoladecremer ofte gør. Et eksempel er den klassiske nøddecreme Nutella fra Ferrero, som indeholder palmeolie. Læs mere om produktet på producentens hjemmeside .

 

Fødevaremærker

Europæiske Ø-mærke

Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i hele EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU-land.

Varen her har blot EU’s økologimærke og ikke det danske Ø-mærke, hvilket betyder, at produktet ikke er pakket og kontrolleret i Danmark. Under det grønne mærke kan du se, hvilket land som har stået for at pakke og kontrollere produktet. Her står der IT, hvilket betyder, at det er Italien. Under IT står der “EU/ikke EU jordbrug”, hvilket betyder, at ingredienserne både stammer fra EU og udenfor EU.

Vegan Society’s fødevaremærke.

Vegan Society er Storbritanniens veganske forening. De har deres eget logo, som sidder på produkter, der er fri for animalske ingredienser, og som heller ikke er testet på dyr. Mærket findes på mere end 54.000 produkter i 79 lande. Læs mere om fødevaremærket .

 

Hvad består produktet egentlig af?

Rørsukker*, 14 % HASSELNØDDER*, solsikkeolie*, 7,5 % kakaopulver*, SOJAmel*, kakaosmør*, emulgator (lecitiner af SOJA*), naturlig aroma*.

*= økologisk. Kan indeholde spor af mandler, pistacienødder, cashewnødder og mælk.

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Et produkt består hovedsageligt af de 3-4 første ingredienser, hvilket her betyder, at nøddecremen primært består af rørsukker, hasselnødder og solsikkeolie. Ingredienserne står altid i faldende vægt, så det, der er mest af i, står først og så fremdeles. Nøddecremen består altså mest af rørsukker. 

 

Næringsstofindholdet

Mange vil nok vælge produktet som et alternativ til den klassiske Nutella. Derfor har vi valgt at sammenligne disse to produkter, så det bliver tydeligt for dig, hvori forskellene ligger ift. næringsstofindholdet.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. portion 435 g
økologisk nøddecreme fra Madame butterfly
IngredienserRørsukker*, 14 % HASSELNØDDER*, solsikkeolie*, 7,5 % kakaopulver*, SOJAmel*, kakaosmør*, emulgator (lecitiner af SOJA*), naturlig aroma*.*= økologisk. Kan indeholde spor af mandler, pistacienødder, cashewnødder og mælk
Sukker, palmeolie, HASSELNØDDER (13 %),SKUMMETMÆLKSPULVER (8,7 %),fedtfattig kakao (7,4 %), emulgator: lecitiner (SOJA), vanillin.
Energi
2129 kJ/509 kcal2273 kJ/544 kcal
Fedt25 g32 g
- heraf mættede
fedtsyrer
4,0 g11 g
Kulhydrater63 g53 g
- heraf sukkerarter58 g57 g
KostfibreIkke oplyst3,4 g
Protein6,0 g 0,9 g
Salt0,1 g0,1g

Kilde:Bilkatogo.dk


Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får mindre fedt

Som du kan se, så er fedtindholdet en af de markante forskelle på nøddecremen fra Madame Butterfly og Nutella. Både det totale fedtindhold og det mættede fedt (det dårlige fedt) er højere i Nutella end i nøddecremen fra Madame Butterfly. Det skyldes, at Nutella indeholder mere palmeolie end nøddecremen, hvilket bidrager både med mere totalfedt og mere dårligt fedt. 

 

Du får meget sukker

Som du kan se i skemaet, så er hovedingrediensen i begge produkter sukker, hvilket betyder, at du får en stor mængde sukker, uanset om du vælger det ene eller det andet produkt. 

 

Varen er for dig, som ønsker …

 • En nøddecreme uden palmeolie, hvilket den klassiske Nutella indeholder
 • Et økologisk produkt
 • Et vegansk produkt uden mælk. Almindelig Nutella er med skummetmælkspulver

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

 • Et produkt, der indeholder mindre sukker og kalorier end Nutella
 • Et billigere produkt end Nutella. Se længere nede
 • Et produkt, der er optimalt for børn. Produktet består hovedsageligt af tilsat sukker og betragtes derfor som tomme kalorier, da produktet ikke bidrager med vigtige næringsstoffer til barnets vækst og udvikling

 

Fordelene ved produktet 

 • Indeholder ikke palmeolie. De fleste nødde- og chokoladecremer indeholder palmeolie fx Nutella. Palmeolieproduktionen er en trussel mod miljøet og klimaet, og så er det ikke sundt for dig, så derfor kan det være hensigtsmæssigt at vælge en nødde- eller chokoladecreme uden palmeolie. Læs mere i artiklen her, hvilke produkter som ofte indeholder palmeolie.   
 • Økologisk. Økologisk produktion er som udgangspunkt mere skånsom overfor naturen og dyrelivet, idet der blandt andet ikke anvendes syntetiske pesticider, som kan skade naturen og forurene vores grundvand.
 • Lavere indhold af mættet fedt. Som nævnt ovenfor indeholder produktet her mindre af det dårlige mættede fedt end fx Nutella, hvilket sundhedsmæssigt er optimalt. Dog bidrager produktet med meget tilsat sukker. 
 • Prisen. Sammenligner man med andre økologiske nødde- og chokoladecremer, så ligger dette produkt fra Madame Butterfly i den billige ende. Men sammenlignet med Nutella så er nøddecremen fra Madame Butterfly dobbelt så dyr. Den koster nemlig 40 kr. for 200 g og har derfor en kilopris på 200 kr., hvorimod almindelig Nutella har en kilopris på det halve.

 

Ulemper ved produktet 

 • Tilgængelighed. Produktet er mindre tilgængeligt end fx almindelig Nutella.
 • Ikke klimavenligt. Nødde- og chokoladepålæg er en type produkter, der betragtes som nydelsesprodukter, dvs. det er ikke produkter, som bidrager med vigtige næringsstoffer til vores krop. Derfor er det i bund og grund spild af ressourcer at producere sådanne produkter. Så er det vigtigt for dig at spise klimavenligt, skal du begrænse/undgå denne type produkter. 
 • Bidrager med mange kalorier og få vitaminer og mineraler. Produktet er som sagt primært lavet af sukker og olie, hvilket betyder, at produktet stort set kun bidrager med kalorier og sukker. Produktet er derfor ikke at anbefale til hverken børn eller voksne, da det øger risikoen for overvægt. 

 

Pris

Koster ca. 40 kr. for 200 g

 

Hvor kan varen købes?

Produktet kan købes i blandt andet Bilka, Føtex, Bilkatogo, nemlig.com mfl.

 

Alternativer

Andre smagsvarianter

Produktet findes også som hvid nøddecreme og kakaocreme. Alle varianterne er uden palmeolie.

 

Læs også artiklen “Indeholder dine favoritter også palmeolie”