Stevia Sweet

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Mysweetstevia.dk

Stevia Sweet

Fokuspunkter

 • Stevia Sweet er et produkt, der kan bruges som erstatning for sukker
 • Kan bruges både i bagning, som drys eller i varme drikke
 • Produktet er fremstillet af en blanding af sødestoffer og fibre 
 • Sødestofferne i produktet er steviolglykosider og thaumatin
 • Indeholder ifølge producenten 90 % færre kalorier end sukker
 • Produktet søder ifølge producenten ti gange så meget som almindeligt sukker
 • Den mindre mængde kalorier forudsætter, at man bruger den rette mængde Stevia Sweet
 • Produktet har en kilopris på 640 kr., hvorimod en almindelig pose sukker har en kilopris på 9,50 kr.

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet er sammensat af to sødestoffer, der ikke bidrager med kalorier, og som har en let vægt og kraftig sødme, som gør, at produktet ifølge producenten vil kunne spare en for 90 % kalorier sammenlignet med sukker. Den færre mængde kalorier, skal du dog være opmærksom på, skal ses ud fra, at man skal bruge betydeligt mindre Stevia Sweet end sukker. På produktet står der, at 50 g sukker svarer til 5 g Stevia Sweet. Dette er værd at bide mærke i, da kaloriemængden pr. 100 g ikke er 90 % lavere. Det er den altså kun, hvis du holder dig til deres omregningsfaktor. Se nedenfor.

Produktet kan bruges både i bagning, som drys eller i varme drikke. Læs mere om produktet på producentens (Hermesetas) hjemmeside . Du finder også opskrifter på deres hjemmeside .

 

Hvad består produktet egentlig af?

Maltodextrin, inulin, steviolglykosider, thaumatin, oligofruktose

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Maltodextrin: Maltodextrin er et sukkerstof (polysakkarid) med E-nummer 965. Maltodextrin søder kun ganske lidt. Det fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra forskellige planter fx majs eller hvede. Det bruges både som fyldstof og antiklumpningsmiddel. (kilde: pharmanord) 

Inulin: Det er en kostfiber, som findes naturligt i rødderne i nogle grøntsager fx jordskokker, porre, hvidløg og asparges (kilde: wikipedia ).

Steviolglykosider: Det er det sødestof, som går under E 960.  Steviolglykosider er udvundet fra planten stevia ved kemisk oprensning og er godkendt som tilsætningsstof til visse fødevarer (Kilde: Fødevarestyrelsen ). Steviaplanten er i sin naturlige form nemlig ikke godkendt som sødestof i føde– og drikkevarer.

Thaumatin: Thaumatin er et sødt protein, som også betegnes E 957. Det udtrækkes fra frugten af Thaumatococcus danielli. Thaumatin er vægtmæssigt 3.000 gange sødere end sukker. Et gram søder altså lige så meget som tre kg sukker, og kalorieindtaget er ubetydeligt (kilde: kemifokus.dk ).

Oligofruktose: Er som inulin en kostfiber. 

 

Næringsstofindholdet

Mange vil nok vælge at bruge Stevia Sweet som en erstatning for sukker, og derfor vælger vi her at sammenligne næringsstofindholdet i Stevia Sweet med næringsstofindholdet i almindeligt sukker, så du kan se, hvori nogle af forskellene ligger.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. portion 435 g
Energi
1227 kJ/289 kcal
1700 kJ/400
Fedt0,0 g0,0 g
Kulhydrater60 g100 g
- heraf sukkerarter7,9 g100 g
Kostfibre40 g0,0 g
Protein0,0 g0,0 g
Salt0,0 g0,0 g

Kilde: dansukker.dk og mysteviasweet.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Produktet indeholder mange kalorier pr. 100 g

Som du måske undrer dig over, så indeholder produktet færre kalorier end almindeligt sukker, men stadig mange kalorier. Især hvis indholdet skal stemme overens med anprisningen om, at produktet indeholder 90 % færre kalorier end sukker. Men ifølge producenten skyldes det, at man skal bruge betydeligt mindre Stevia Sweet for at opnå samme sødeevne som sukker. Se nedenfor. 

 

Du får mange kostfibre fra Stevia Sweet 

En af de markante forskelle på Stevia Sweet og almindeligt sukker er, at Stevia Sweet er sammensat af kostfibre og sødestoffer, hvor sukker blot består af sakkarose. Hvorvidt kostfibermængden har en sundhedsmæssig effekt på dig, er der så vidt vi ved ikke lavet undersøgelser på.

 

Varen er for dig, som ønsker

 • Et erstatningsprodukt for sukker, der giver dig færre kalorier
 • Et erstatningsprodukt for sukker, der giver dig en langsommere stigning i blodsukkeret end sukker

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

 • Et produkt, der kun indeholder steviolglykosider. Sukkererstatningsprodukter som dette består som regel ikke kun af steviolglykosider, bl.a. fordi en af bivirkningerne ved steviolglykosider er, at de i for store mængder får en lakridsagtig smag, og så har steviolglykosider ikke særlig meget fylde, og derfor blandes de ofte med ingredienser, som giver det samlede produkt en passende fylde (Kilde:easis.dk ).
 • Et sukkerprodukt, der slet ikke giver nogen kalorier. Ønsker du det, så skal du gå efter produkter, der er lavet af kunstige sødestoffer, som ikke giver nogle kalorier. Det er fx et produkt som Perfect Florsød fra Easis. Du kan se en liste over sødemidler fra Diabetesforeningen her .
 • Et sukkerprodukt, der slet ikke giver dig blodsukkerstigning. Selvom steviolglykosider og thaumatin ikke vil give dig stigning i dit blodsukker, så vil maltodextrin, inulin og oligofruktose give dig lidt stigning i dit blodsukker. Du kan se en liste over sødemidler fra Diabetesforeningen her . De, som du kan se ikke giver dig nogle kalorier, giver dig heller ikke stigning i dit blodsukker.

 

Fordele ved produktet 

 • Giver færre kalorier end sukker. Hvis du bruger produktet korrekt, dvs. bruger den mængdeangivelse, som er beskrevet på produktet (50 g sukker svarer til 5 g Stevia Sweet), så skulle det betyde, at du fx kan bage en kage med færre kalorier, end havde du brugt sukker. Det kan for mange være en fordel for at forebygge overvægt.
 • Tilgængelighed. Produktet findes i mange butikker, både fysisk og online.

 

Ulemper ved produktet 

 • Misvisende information omkring de 90 % færre kalorier. Som forbruger kan man godt blive lidt forvirret af de informationer, som står på produktet og på produktets hjemmeside omkring de 90 % færre kalorier, man får, hvis man bruger Stevia Sweet frem for sukker. Det er nemlig ikke det, som fremgår, hvis man ser på kalorieindholdet pr. 100 g. Læs mere
  Fødevareguiden har derfor kontaktet Hermesetas, som laver produktet, og de siger, at det skyldes, at de er kommet frem til, at Stevia Sweet (Drys-Let) søder ti gange mere end almindeligt sukker, og at man derfor kun skal bruge 1/10 sammenlignet med sukker. De forklarer det på denne måde “Drys-Let is 10 times lighter in weigh as sugar is with the same ability to sweeten. If you have 100 g sugar you can replace it with 10 g Drys-Let and it will sweeten the same.”Det betyder altså, at den 90 % reduktion i kalorieindholdet kontra sukker forudsætter, at man som forbruger bruger den rette mængde Stevia Sweet.
 • Navnet kan opfattes som vildledende. Produktet hedder “Stevia Sweet”. hvilket i og for sig ikke er noget ulovligt navn. Det havde det været, hvis produktet blot hed Stevia (kilde: Fødevarestyrelsen)  Men som forbrugere mener vi, at man let kan få tanken, at det er steviaplanten, som man har sødet med, idet det hedder “Stevia Sweet”, og at der er et steviablad på forsiden.
 • Tekst på forsiden kan virker misvisende. På forsiden af produktet står der “Sødestof steviol glycosider udtrukket af bladene på stevia planten”. Informationen er helt korrekt, men sammen med navnet på produktet, så kan man som forbruger let få tanken, at produktet udelukkende består af sødestoffer fra steviaplanten, og det er jo ikke korrekt. Læs mere
  Herudover så står der i et lille hjerte “på plantebasis”. Dette er i for sig heller ikke ukorrekt, men de fleste forbrugere vil nok tænke, at produktet decideret er lavet af planter og ikke lavet af sødestoffer, som er kemisk udvundet. Fødevareguiden mener derfor, at produktet forsøger at fremstå mere naturligt, end det er.
 • Dyrere end almindeligt sukker. Sammenlignet med en pose sukker er Stevia Sweet meget dyrt. Den billigste pris, vi har fundet på Stevia Sweet er 48 kr. for 75 g, hvilket er en kilopris på 640 kr. Til sammenligning koster en pose sukker med 2 kg ca. 19 kr. svarende til en kilopris på 9,50 kr.
 • Dyrere end andre sødemidler. Kigger man på hylderne i gængse butikker, så er det umiddelbare billede, at Stevia Sweet er dyrere end andre sødemidler, også dem, hvor der er brugt steviolglykosider som i produktet her. Se nedenfor i alternativer. Ser man på sødemidler uden stevia, så er de også generelt billigere. Fx koster denne Perfect Fit fra Easis 80 kr. for 850 g svarende til en kilopris på 94 kr. (Stevia Sweet har som sagt kilopris på 640 kr.).

 

Oprindelse

Produktet er produceret i Frankrig

 

Pris

Mellem 48-56 kr. for 75 g. Det billigste, vi har set, er i Føtex, hvor det koster 48 kr.

 

Hvor kan varen købes?

Produktet kan købes i fx Føtex, Bilka, Matas fysiske butikker og online samt med24.dk mfl.

 

Alternativer

Billigere sødemiddel med steviolglykosider

Vil du gerne have et sødemiddel, der som dette indeholder steviolglykosider, men blot er billigere, så kunne Steviasød fra Natur Drogeriet være en mulighed.

Produktet består ud over steviolglykosider også af erythritol (kendes også som sukrin). Produktet her giver ingen kalorier eller blodsukkerstigning. Det koster ca. 98 kr. for 400 g og har derfor en kilopris på 184 kr. Steviasød kan købes i fx Helsam.