Der er rester af sprøjtemidler i 16 ud af 17 konventionelle danske jordbær

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto:Shutterstock

Der er rester af sprøjtemidler i 16 ud af 17 konventionelle danske jordbær

Det er nok mest følelsen af begejstring og ikke bekymring, som strømmer gennem kroppen på de fleste af os, når vi spiser årets første danske jordbær. 

Men bekymrer du dig om rester af sprøjtemidler i din mad, så skal du vælge de økologiske jordbær, da stort set alle konventionelt dyrkede jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, også de danske. 

 

Stort set rester i alle prøver af danske og udenlandske jordbær

DTU Fødevareinstituttet tager fire gange om året prøver af forskellige fødevarer (pesticidkontroller), både danske og udenlandske, for at kontrollere eventuelle rester af sprøjtemidler. Og deres seneste tal fra 2020 viser at 94 % af de konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, hvor tallet er 97 % for de konventionelt dyrkede udenlandske jordbær.

 

Sprøjtemiddelresterne er under grænseværdien

Det er lidt forskelligt, hvor mange prøver DTU Fødevareinstituttet tager af de forskellige frugter og grøntsager, men i 2020 foretog de 17 prøver af konventionelle danske jordbær og 25 prøver af konventionelle udenlandske jordbær. 

For både de danske og udenlandske prøver var resultatet, at det kun var en af prøverne, som var uden rester af sprøjtemidler. 

 

Fælles for alle prøverne var, at mængden af sprøjtemiddelrester lå under de fastsatte grænseværdier, bortset fra en prøve fra Ægypten, som indeholdt rester af sprøjtemidler, som lå over den fastsatte maksimalværdi. Hvor meget over maksimalværdien oplyser DTU fødevareinstituttet ikke, ligesom de heller ikke oplyser, hvor langt fra maksimalværdien de andre fund af sprøjtemiddelrester var.

 

DTU Fødevareinstituttet plejer i deres årlige årsrapport at oplyse, hvor mange forskellige slags sprøjtemidler der er fundet i prøverne af jordbær, og hvilke typer af sprøjtemidler der er fundet, men grundet corona har DTU Fødevareinstituttet ikke udsendt deres årsrapport fra 2021.

 

Jordbær er undtagelsen fra reglen 

I de fleste tilfælde har danske fødevarer et lavere niveau af sprøjtemiddelrester end udenlandske. Faktisk er en tommelfingerregel, at du kan nedsætte dit indtag af sprøjtemidler med cirka en tredjedel ved at vælge danskproduceret frugt og grønt i stedet for tilsvarende udenlandsk, hvor det er muligt (kilde: DTU Fødevareinstitut ).

Men jordbær er altså en undtagelse, da de ofte indeholder sprøjtemiddelrester, uanset om du vælger danske eller udenlandske. 

Og denne tendens har været ret stabil siden DTU Fødevareinstituttet startede deres pesticidkontroller i 2008. (kilde: DTU Fødevareinstituttet )

 

Er der grund til bekymring?

Du sidder måske nu og tænker, om du skal være bekymret for at spise konventionelle jordbær og andre konventionelt dyrkede frugter og grøntsager. 

Det vil vi derfor gerne forsøge at guide dig i.

DTU Fødevareinstituttet, som netop står for de årlige pesticidkontroller, vurderer, at danskernes fødevarer ikke udgør en sundhedsmæssig risiko (kilde: DTU Fødevareinstitut ).

Og Fødevarestyrelsen, som står bag DTU Fødevareinstituttets fødevrekontrol, skriver på deres side “Kend Kemien”, at “rester af sprøjtemidler i fødevarer i Danmark er godt regulerede, godt kontrollerede og grundigt vurderede. Men jo færre pesticider, jo bedre. For dig, naturen og grundvandet.

Ved at købe fødevarer, der dyrkes med så få sprøjtemidler som muligt, er du med til at fremme en mere miljørigtig produktion samtidig med, at du reducerer dit indtag af pesticidrester gennem kosten”. (Kilde: Fødevarestyrelsen )

Så den overordnede udmelding fra vores sundhedsmyndigheder er, at rester af sprøjtemidler i vores mad ikke i sig selv udgør nogen sundhedsrisiko i små mængder. 

Men forskere på området mener stadig, at rester af sprøjtemidlerne kan blive problematiske, fordi vi dagligt også bliver udsat for kemikalier fra mange andre kilder, fx fra møbler, tøj, kosmetik m.m. – den såkaldte cocktaileffekt. 

Så selvom der som sagt er fastsat maksimalgrænseværdier, som skal sørge for, at mængden af sprøjtemidler er sikre at indtage, så er forskere dog i tvivl om, hvorvidt de nuværende grænser for sprøjtemidler er tilstrækkelige, hvis man indregner den såkaldte cocktaileffekt. Der tages nemlig i dag ikke hensyn til cocktaileffekten, når der skal fastsættes grænseværdier for de enkelte sprøjtemidler.

Sprøjtemidler kan i nogle tilfælde være mistænkt for at være hormonforstyrrende, og nogle er også mistænkt for at påvirke hjernens udvikling (kilde: Forbrugerrådet Tænk).

 

Børn er mere sårbare over for kemikalier

Vi udsættes alle hver dag for kemiske stoffer, men der er stor forskel på, hvordan vores krop reagerer på stofferne på forskellige tidspunkter i vores liv. Særligt børn og ufødte børn kan være ekstra følsomme over for kemiske stoffer. (kilde: Miljøstyrelsen )

Og netop af den årsag råder professor i miljømedicin Philippe Grandjean gravide til at spise økologisk mad og servere økologisk mad til små børn. Han er blandt andet forfatter til bogen ”Kemi på hjernen – går ud over enhver forstand”, og han medvirkede også til udarbejdelsen af rapporten “Menneskelige sundhedsmæssige konsekvenser af økologiske fødevarer og økologisk landbrug” (’Human health implications of organic food and organic agriculture’) fra oktober 2017.

En af konklusionerne i rapporten er, at sprøjtegifte kan skade udviklingen af børns hjerner, og derfor blev en af ekspertgruppens anbefalinger til EU-parlamentet, at landbruget bør mindske brugen af sprøjtegifte.

Sprøjtemiddelrester kan derfor være en god idé at mindske i din mad, især hvis den er til børn.

 

Økologiske jordbær indeholder ingen rester af sprøjtemidler 

Vil du gerne helt undgå rester af sprøjtemidler i dine jordbær, så er økologiske jordbær et sikkert valg. 

Fødevarestyrelsens kontroller har nemlig endnu ikke fundet rester af sprøjtemidler i økologiske jordbær, hverken de danske eller udenlandske. 

Fylder aspekter som bæredygtighed også noget for dig, så vælg de danske jordbær nu, hvor de er i sæson i juli måned.

Men de danske økologiske jordbær er jo næsten ikke til at få fat i, sidder du måske og tænker. Og det har du helt ret i. 

Danske økologiske jordbær er generelt en mangelvare på hylderne, også selvom de er i sæson lige nu. Man kan dog være heldig at finde danske økologiske jordbær her i juli måned i butikker som Superbrugsen, Irma og Meny.

Vil du gerne være helt sikker på at få sprøde friske danske jordbær, så kan du få dem bragt lige til døren fra marken fx fra Freshland, hvor de lige nu koster 109 kr. for 1 kg (4 bakker) plus levering. 

Velbekomme 🙂

 

Vil du gerne læse DTU´s rapporter fra 2020, så finder du dem her:

Pesticider i kosten, 1. kvartal

Pesticider i kosten, 2. kvartal

Pesticider i kosten, 3. kvartal

Pesticider i kosten, 4. kvartal

Vil du gerne læse alle DTU Fødevareinstituttets pesticidkontroller, så finder du dem alle her