Foto: Coop.dk
Salte fisk
Fokuspunkter
- Salte fisk er saltlakrids som indeholder ammoiumklorid = salmiak
- Et større forbrug af saltlakrids vil kunne afkalke knoglerne
- Fødevarestyrelsen fraråder, at børn regelmæssigt spiser salmiak- og saltlakrids
- Produktet indeholder også lakridsekstrakt, der indeholder glycyrrhizinsyre, som kan give anledning til forhøjet blodtryk og væskeansamlinger
- Børn anbefales max at spise 25 g lakrids om dagen, dvs. max fem salte fisk
- Voksne anbefales max at spise 50 g saltlakrids om dagen, dvs. max ti salte fisk
- Mennesker med for højt blodtryk bør være særligt påpasselige med at spise lakrids
- En pose (85 g) salte fisk indeholder 46 g sukker, dvs. 23 sukkerknalder
- Indeholder 1247 kJ/293 kcal, hvilket er mere end en marsbar
- Slik og andre nydelsesmidler belaster klimaet unødigt, da vi mennesker ikke sundhedsmæssigt har gavn af det
- Posen koster ca. kr. 19.95 for 85 g
Hvad består produktet egentlig af’?
Sukker, glukosesirup, modificeret stivelse 6% lakrids ekstrakt, glukose-fruktose-sirup, brun sukkersirup, 2% ammoniumclorid, aroma, maltodextrin. Kan indeholde spor af mælk.
Produktet består altså af forskellige sukkertyper: Sukker, glukosesirup, glukose-fruktose-sirup og maltodextrin, og så er der tilsat modificeret stivelse og stivelse.
Hvilken form for aroma, der er tilsat, vides ikke.
Produktetet består af to tilsætningsstoffer nemlig ammoniak og maltodextrin
Ammoniak: Det er også det, vi kender som salmiak. Læs mere om det under “sundhedsmæssig værdi af produktet”
Maltodextrin: Maltodextrin er et sukkerstof (polysakkarid) med E-nummer 965. Maltodextrin søder kun ganske lidt. Det fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra forskellige planter fx majs eller hvede. Det bruges både som fyldstof og antiklumpningsmiddel (kilde: Pharmanord)
Oprindelse
Tyskland
Næringsstofindhold
Du kan her ser næringsstofindholdet pr. 100 g salte fisk
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|
Energi | 1490 kJ/351 kcal |
Fedt | 0,1 g |
Heraf mættet fedt | 0,0 g |
Kulhydrat | 87 g |
Heraf sukkerarter | 55 g |
Protein | 0,3 g |
Salt | 0,08 g |
Kilde: Informationer på produktet
Ernæringsmæssig værdi af produktet
Højt sukkerindhold og kalorieindhold.
I og med at produktet er fremstillet af forskellige sukkerarter, så har produktet et højt sukkerindhold, 55 g sukker pr. 100 g, hvilket svarer til 46 g sukker i hele posen (85 g), dvs. 23 sukkerknalder.
Det høje sukkerindhold er årsagen til det høje kalorieindhold, som betyder, at du får 1267 kJ/293 kcal, hvis du spiser hele posen (85 g). Til sammenligning indeholder en marsbar 940 kJ/224 kcal.
Sundhedsmæssig værdi af produktet
Saltlakrids er tilsat ammoniumklorid
Ammoniumklorid i store mængder kan virke afkalkende på knoglerne, og børns indtag bør derfor begrænses. Med begrænsning menes max 50 g saltlakrids til voksne og 25 g til børn.
Det svarer, som du kan se på billedet her, til max fem salte fisk til børn om dagen og max ti salte fisk til voksne om dagen. Og det er vel at mærke, hvis der ikke indtages andre former for mad eller drikke med lakrids den dag fx lakridste m.m.
25 g salte sild og 50 g salte sild
Tidligere var der et krav om mærkning af lakridsprodukter indeholdende mere end 5 % ammoniumklorid med ”Voksenlakrids – ikke børnelakrids”. Denne mærkning er nu ophævet. Der er ikke nogen akut risiko, hvis børn spiser et par salmiak- eller saltlakridser, men Fødevarestyrelsen fraråder dog fortsat, at børn regelmæssigt spiser salmiak- og saltlakrids (kilde: Fødevarestyrelsen ).
Lakrids indeholder glycyrrhizinsyre
Aromastoffet glycyrrhizinsyre er udvundet af lakridsplanten Glycyrrhiza glabra. Stoffet findes derfor naturligt i lakrids, men må også anvendes i bestemte fødevarer i begrænsede mængder. Stoffet findes her i de salte fisk, da det findes i lakridsekstrakt,
Glycyrrhizinsyre kan give anledning til forhøjet blodtryk og væskeansamlinger. Voksne – særligt gravide – bør derfor ikke spise mere end 50 gram lakridsslik pr. dag og børn ikke mere end 25 gram lakridsslik pr. dag (kilde: fødevarestyrelsen ).
Produktets værdier
- Bæredygtighed, herunder klima. Nydelsesmidler, dvs. slik, is kager m.m., belaster klimaet, da det koster meget energi at producere de søde sager. DTU Fødevareinstituttet har fundet, at 24 % af en voksen danskers co2–bidrag stammer fra fra søde sager, snacks og diverse drikkevarer inklusiv sodavand og vin og øl (kilde: DTU Fødevareinstitut) Ernærings- og sundhedsmæssigt har vi mennesker jo slet ikke gavn af slik, tværtimod, og derfor bruges der ressourcer til produktion af slik og andre nydelsesmidler, som slet ikke er sundhedsmæssigt gode for os.
- Emballage. Der er ingen informationer om emballagen på produktet.
Markedsføring af produktet
- Produktets forside med fisk og en skrifttype, der udtrykker noget barnligt, kan let appellere til børn, hvilket ikke sundhedsmæssigt er hensigtsmæssigt grundet produktets indhold af ammoniumklorid og glycyrrhizinsyre.
- Både på for– og bagsiden er der meget fokus på, at produktet er vegansk, hvilket jo er en god service til de forbrugere, som ikke ønsker at spise slik med animalske ingredienser, men det kan også for nogle forbrugere flytte opmærksomheden væk fra ingredienslisten eller give et indtryk af, at det er et “sundt” produkt.
Fødevaremærker
Dansk Vegetarisk Forenings veganske mærke. Det er en frivillig ordning, som koster producenterne at bruge. Et af kravene til produktet er, at det ikke må indeholde nogen former for animalske produkter eller biprodukter, herunder også mælkeprodukter, æg og honning. Du kan læse mere her om det veganske mærke
Varen er for dig, som….
- Evner at begrænse det daglige indtag
- Ønsker et slikprodukt uden animalske ingredienser
- Ønsker et produkt, der er let tilgængeligt i de fleste supermarkeder
Varen er ikke for dig, som….
- Har for højt blodtryk, da du så bør være særligt påpasselig med at spise lakrids (Kilde: Fødevarestyrelsen )
- Ønsker et slikprodukt, der er “egnet til børn”. Intet slik er som bekendt egnet til børn, men slik uden ammoniumkolorid og glycyrrhizinsyre er at foretrække, hvis der spises mere end 25 g på en gang
- At spise mere klimavenligt.
Pris
Ca. 20 kr. for en pose
Hvor kan varen købes
I de fleste supermarkeder