Guide: Sådan finder du julesmåkager uden palmeolie

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto:Shutterstock

Guide: Sådan finder du julesmåkager uden palmeolie

December er godt i gang, og det er spisning af julesmåkager også for de fleste. Men vidste du, at julesmåkager som fx pebernødder, vaniljekranse og brunkager ofte indeholder palmeolie?

Produktionen af palmeolie har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, men palmeolie er også usundt for dig. Derfor er der god grund til at begrænse palmeolie.

Fødevareguiden har derfor været en tur i de danske supermarkeder, både fysisk og online, for at se, om det er muligt at finde brunkager, vaniljekranse og pebernødder uden palmeolie

 

Hvordan finder jeg ud af, om der er palmeolie i mine varer?

Palmeolie har længe haft et dårligt ry, og det ved fødevareproducenterne godt, hvilket betyder, at nogle producenter forsøger at gøre det mindre tydeligt for dig, at der er palmeolie i en madvare. Derfor skal du se godt efter, når du kigger efter palmeolie i ingredienslisten. Tidligere har fødevareproducenterne kunnet slippe afsted med bare at skrive “vegetabilsk olie”. I dag er de dog forpligtet til at skrive hvilken plante, den vegetabilske olie kommer fra.

Her kan du se nogle af de mest almindelige betegnelser for palmeolie:

  • Palmeolie
  • Vegetabilsk olie (palme)
  • Vegetabilsk fedt (palme)
  • Palmekerneolie
  • Palmefrugtolie

 

Ingredienserne står i faldende vægt

Det er sjældent, at producenter skriver på varen, hvor stor en andel som udgøres af palmeolie. Hvis du gerne vil vide det, så kan du bruge tommelfingerreglen:

Ingredienserne står i faldende vægt, dvs. jo mere et produkt indeholder af en ingrediens, desto tidligere står den på listen. Jo tidligere palmeolie optræder på listen, desto højere er indholdet af palmeolie. 

Læs mere om, hvordan du læser en varedeklaration 

 

Disse pebernødder, vaniljekranse og brunkager er uden palmeolie

Pebernødder, brunkager, vaniljekranse og lakridskonfekt er alle velkendte julegodter,  som ofte indeholder palmeolie. Fødevareguiden har gjort det nemt for dig ved at have nærstuderet en masse af disse julegodter og fundet frem til dem, som ikke er lavet af palmeolie. 

 

Pebernødder

Ingen jul uden pebernødder. Men pebernødder er også ofte lig med palmefedt. Vi kom i ethvert tilfælde på noget af et detektivarbejde, da vi skulle prøve at finde varianter uden palmefedt. 

Vi har kigget på 12 forskellige slags pebernødder, heriblandt sukkerfri, glutenfri og økologiske pebernødder. Ti af dem var med palmeolie, og de to af dem var uden. 

Her kan du se de to slags, som vi fandt uden palmefedt.

 

(Foto:Fødevareguiden) Økologiske pebernødder i Lidls eget mærke. Er bagt med smør*. Koster 30 kr. for 200 g. Forhandles kun i Lidl

 

Pebernødder fra Lagkagehuset. De er også bagt med smør. De koster 65 kr. for 200 g. De kan købes på nemlig.com eller i Lagkagehuset

 

Vaniljekranse

Også da turen kom til at finde vaniljekranse uden palmeolie/palmefedt, kom vi på noget af en opgave. 

Vi har kigget på 13 forskellige slags vaniljekranse, heriblandt sukkerfri, glutenfri og økologiske vaniljekranse. 

Ud af 13 pakker vaniljekranse så fandt vi 8 med palmeolie/palmefedt og fem uden

De fem varianter, som vi fandt uden palmeolie, var disse.

(Foto: Bilkatogo.dk) Vaniljekranse fra Karen Volf. De er bagt med smør*. De koster ca. 24 kr. for 200 g og fås i de fleste supermarkeder

 

(Foto:coop.dk) Økologiske vaniljekranse fra Irma. De er bagt med smør*. De koster ca. 28 kr. for 200 g. Fås primært i Irma og på coopmad.dk

(Foto: Bilkatogo.dk) Vaniljekranse fra Princip, som er Føtex og Bilkas eget mærke. De er bagt med smør* og koster 25 kr. for 150 g. Fås primært i Føtex, Bilka og på Bilkatogo.dk

 

(Foto:Fødevareguide) Økologiske vaniljekranse i Lidls eget mærke. Er bagt med smør*. Koster 28 kr. for 180 g. Forhandles kun i Lidl

 

(Foto: hjem.foetex.dk) Økologiske vaniljekranse fra Emmerys. De er bagt med smør* og koster 59 kr. for 200 g. Fås primært i Føtex eller i Emmerys.

 

Brunkager

Med brunkagerne viste det samme billede sig, som med de to andre småkager, det var nemlig en temmelig vanskelig opgave at finde brunkager uden palmefedt.

Vi har kigget på 20 forskellige slags brunkager, heriblandt sukkerfri, glutenfri og økologiske brunkager. 

Ud af 20 pakker brunkager så fandt vi 14 med palmeolie/palmefedt og tre uden.

De tre varianter, som vi fandt uden palmeolie, var disse.

 

(Foto: Bilkatogo.dk) Brunkager fra Gille. De er bagt med rapsolie. De koster ca. 20 kr. for 300 g. Forhandles primært hos Bilka og Bilkatogo.dk.

(Foto: hjem.foetex.dk) Økologiske brunkager fra Emmerys. De er bagt med smør* og koster 65 kr. for 200 g. Fås primært i Føtex eller i Emmerys.

 

Brunkager fra Lagkagehuset, de er også bagt med smør. De koster 65 kr. for 200 g. De kan købes på nemlig.com eller i Lagkagehuset

 

Se også videoen “Hvorfor er palmeolie dårligt?”