Disse 7 julevarer indeholder ofte rester af sprøjtemidler

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Disse 7 julevarer indeholder ofte rester af sprøjtemidler

Ingen jul uden klementiner og appelsiner i lange baner, julebag, hvide og brune kartofler, vin i glasset og en masse andet godt.

Men netop i mange af disse fødevarer, som vi spiser i løbet af december måned, er der fundet rester af sprøjtemidler. Det viste Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets seneste 4 kvartalsrapporter fra 2020.

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet skriver i deres rapporter, at de sprøjtemidler, som vi udsættes for i vores mad, ikke har nogen sundhedsmæssig betydning. Den vurdering er forskere på området dog ikke helt enig i. 

 

Rester af sprøjtemidler. Er der grund til bekymring?

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet skriver, som sagt, at de vurderer, at de sprøjterester, der kan være i fødevarer på det danske marked, generelt set vurderes at udgøre en ubetydelig sundhedsmæssig risiko.

Men de understreger også, at deres risikovurdering kun er set ud fra de kemikalier, som vi får fra vores mad. Det betyder altså, at de ikke vurderer en sundhedsrisiko ud fra den samlede mængde kemikalier, som vi dagligt udsættes for fx via regntøj, kosmetik, møbler m.m., også kaldet cocktaileffekten. 

Miljøstyrelsen skriver på deres hjemmeside, at cocktaileffekten gør, at risikoen for effekter kan ændre sig. Dermed sagt, så kan det altså godt være, at stoffer kun forekommer i meget små ’uskadelige’ mængder. Men når de kombineres med andre stoffer i ’uskadelige’ mængder, kan de godt have en effekt.

(Kilde: Miljøstyrelsen)

Cocktaileffekten er der sjældent taget højde for, når myndighederne vurderer effekten af kemiske stoffer i produkter, heller ikke fødevarer. Her vurderer de typisk et stof ad gangen. Kilde: Forbrugerrådet Tænk ).  .

 

Børn og fostre er mere sårbare over for rester af sprøjtemidler end voksne

Selvom Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet skriver i deres rapport, at danskernes samlede udsættelse for sprøjtemidler i fødevarer ikke udgør en sundhedsmæssig risiko, så skal du være opmærksom på, at de her ikke forholder sig til, om det er børn eller voksne, der udsættes for kemikalierne. Der er nemlig international enighed om, at børn bør udsættes for så lidt potentiel skadelig kemi som muligt, fordi deres krop og hjerne er i udvikling og derfor særligt sårbare over for kemikalier, selv i meget små mængder.(kilde: Forbrugerrådet Tænk ).  

Læs rapport fra EU om hormonforstyrrende stoffer (pdf – på engelsk –  åbner i nyt vindue)

Læs mere om farerne for børn på WHO’s hjemmeside (på engelsk)

 

Disse syv julevarer indeholder ofte sprøjtemidler

Økologisk frugt og grønt er dyrket uden eller med meget få sprøjtemidler, (kilde: Fødevarestyrelsen ) og derfor indeholder økologiske fødevarer meget sjældent sprøjtemiddelrester. De er derfor det mest sikre valg for dig, hvis du helt vil undgå rester af sprøjtemidler.

Køber du ikke økologisk, så er dansk frugt og grønt ofte et bedre valg end udenlandsk frugt og grønt, hvis du ønsker at skære ned på indtaget af sprøjtemidler. Dansk frugt og grønt indeholder nemlig i de fleste tilfælde mindre sprøjtemiddel end udenlandsk frugt og grønt.

Mandarin/klementin

I 97 % af udenlandske konventionelle mandariner og klementiner var der rester af sprøjtegift, og Fødevarestyrelsen fandt i alt 22 forskellige slags sprøjtegifte. 

Der blev ikke taget prøver af udenlandske økologiske mandariner og klementiner i 2020. Og heller ikke endnu her i 2021. 

 

Appelsiner

I 100 % af konventionelle udenlandske appelsiner fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtegift. En prøve viste rester af sprøjtemidler over grænseværdierne.

Der blev taget prøver af fem udenlandske økologiske appelsiner i 2020, hvor man ikke fandt rester af sprøjtemidler. 

Kartofler

I 21 % af de danske konventionelle kartofler fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtemidler, og Fødevarestyrelsen fandt rester af sprøjtegift i 69% udenlandske konventionelle kartofler. 

Der blev taget prøver af syv udenlandske økologiske kartofler i 2020, hvor man ikke fandt rester af sprøjtemidler. 

Granatæble

I 39 % af udenlandske konventionelle granatæbler var der rester af sprøjtegifte. En prøve viste rester af sprøjtemidler over grænseværdierne.

Der blev ikke taget prøver af udenlandske økologiske granatæbler i 2020

 

Vindruer

I 93 % af konventionelle udenlandske vindruer fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtegift. 

I de økologiske udenlandske vindruer fandt Fødevarestyrelsen ikke rester af sprøjtegifte.

 

Hvedemel

Ingen prøver af dansk konventionelt hvedemel indeholdt rester af sprøjtegift. Fødevarestyrelsen fandt rester af sprøjtegift i 100 % af det udenlandsk konventionelt hvedemel.

Der blev ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk hvedemel, hverken dansk eller udenlandsk. 

 

Rødvin

Man har fundet rester af sprøjtegift i 70 % af udenlandsk konventionel rødvin.

Fødevarestyrelsen fandt ikke rester af sprøjtemidler i udenlandsk økologisk rødvin.

 

Du finder alle DTU´s pesticidrapporter på DTU´s hjemmeside.

Alle foto: Shutterstock