Frossen Oscar frilandsand 

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Frossen Oscar frilandsand 

Fokuspunkter

  • Frossen Oscar frilandsand af racen pekingand, som har tykkere fedtlag end berberianden
  • Er produceret i England
  • Har mærket Anbefalet af Dyrenes BeskyttelseDyrevelfærdsmæret, Anbefalet af dyrenes beskyttelse, hvilket betyder, at ænderne lever i små flokke med masser af plads og fri adgang til vand, foder og halm
  • Andekød (uden skind) har en god fedtsyresammensætning og et fedtindhold, som er lavere end kyllings (uden skind)
  • And (uden skind) har et proteinindhold på 18,5 g pr. 100 g svarende til proteinindholdet i fx kød og kylling
  • Ands klimabelastning er 15 gange lavere end hakket oksekøds og ligger også under kylling og svinekøds 
  • And kan være et godt alternativ til det “røde kød”, som øger risikoen for kræft
  • Den koster p.t. (23/12 2021) 199 kr. for 3,4 kg i Føtex og Bilka
  • Den frosne and skal optøs to-tre dage i køleskabet

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse 

Oscar frilandsænder af racen pekingand er ifølge producenten kendetegnet ved at have et tykkere fedtlag end berberianden. Anden er luftkølet efter slagtning, således at den ikke optager vand under nedkølingen, hvilket ifølge producenten mindsker svind under tilberedning.

Har mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, hvilket betyder, at anden er vokset op med særlig fokus på høj dyrevelfærd. Se længere nede.

Læs mere om Oscar frilandsand producentens hjemmeside .

 

Hvad består produktet egentlig af?

And med indmad (hjerte, kråse, lever, hals)

 

Oprindelse 

England

 

Næringsstofindhold 

For at gøre det tydeligt for dig, hvori nogle af de næringsmæssige forskelle ligger på and og andre typer kød og fjerkræ, vælger vi at sammenligne anden med en pakke hakket oksekød (10-15 %) og en hel kylling.

Du skal være opmærksom på, at opgørelserne nedenfor er and og kylling med skind, hvilket har stor indvirkning på kalorie- og fedtindholdet. Fedtindholdet i selve kødet kan du se længere nede.

NæringsstofferNæringsværdi pr. 100 gNæringsværdi pr. 100 gNæringsværdi pr. 100 g
hakket oksekød
Energi1650 kJ/400 kcal
687 kJ/164 kcal635 kJ/152 kcal
Fedt39,9 g9,7 g8,7 g
– heraf mættede fedtsyrer13 g2,8 g2,4 g
Kulhydrater0 g0 g0 g
– heraf sukkerarter0 g0 g0 g
Kostfibre0 g0 g0 g
Protein11,5 g19,4 g18,4 g
Salt0 g0 g0 g

Kilde: Informationerne er fra DTU Fødevareinstituttet og er derfor ikke specifikt på denne frilandsand, men på ænder generelt.

 

Ernæringsmæssig værdi af produktet 

Lavt fedtindhold, hvis skindet fjernes

Som du kan se i skemaet, så har and et højere fedtindhold end oksekød, hvilket skyldes skindet. Fjerner du skindet, så har and et fedtindhold på 5,1 g fedt pr. 100 g. Til sammenligning har kylling uden skind et fedtindhold på 5,6 g fedt pr. 100 g. (DTU´s fødevaredatabase Frida), og fjerner du skindet fra anden, så fjerner du også det “dårlige mættede fedt”, der primært sidder i skindet.

Mængden af mættet fedt i råt andekød er nemlig 1 g mættet fedt pr. 100 g, hvorimod det er 13 g fedt pr. 100 g, hvis du spiser anden med skindet på.

 

And uden skind har samme høje proteinindhold som oksekød og kylling 

Som du kan se i skemaet, indeholder and med skind 11,5 g protein pr. 100 g. Fjerner du skindet og spiser det reelle kød, så er proteinindholdet her 18,3 g protein pr. 100 g svarende til den mængde, du ellers ville få i oksekød eller kylling.

 

Sundhedsmæssig værdi af produktet 

And hører ikke til kategorien “rødt kød”, som øger risikoen for kræft

Man har set en sammenhæng mellem udviklingen af visse kræftformer og indtaget af rødt kød. Rødt kød dækker over kød fra firbenede dyr for eksempel okse-, kalve-, svine- eller lammekød. And hører dermed ikke med under det røde kød og kan derfor være et sundhedsmæssigt godt alternativ til det røde kød.

 

Produktets værdier 

  • Klima. And er en klimavenlig spise sammenlignet med de typer af kød og fjerkræ, vi danskere ellers spiser. And har en klimabelastning på 2,27 CO2e pr. kg fødevare, hvorimod hakket oksekød (5-10 % fedt) har en klimabelastning på 34,19 CO2e pr. kg fødevare, kyllingebryst har en klimabelastning på 3,44 CO2e pr. kg fødevare, og svinekoteletter har en klimabelastning på 3,57 CO2e pr. kg fødevare (kilde: Den store klimadatabase ). At anden er fra England og ikke Danmark, betyder, at den er transporteret hertil. Læs mere
    Og netop transporten og emballagen, viser tal fra Coop Analyse, at mange danskere mener, er noget af det, der fylder allermest i fødevarernes samlede udledning. Men ifølge Danmarks grønne tænketank Concito så er det selve produktionen samt det landbrugsareal, den optager, der fylder mest i klimaregnskabet for langt de fleste varer, mens transport og emballage ofte udgør en ganske lille del (kilde: Concito ).
    .
  • Tilsætningsstoffer. Ingen
  • Økonomi.  Du får and og meget dyrevelfærd for pengene. Med en vægt på 3,4 kg så er det en fortrinsvis stor and, da pekingænder generelt er mellem 2,5-4 kg. Ved stegning og evt. optøning svinder anden 35-50 %, hvilket betyder, at du stadig står tilbage med meget and for pengene, når den er færdigtilberedt. At anden er frossen, betyder også, at den er billigere end en fersk. Læs mere
    En fersk frilandsand uden Dyrenes Beskyttelses mærke (har nemlig ikke set nogen med) koster ca. 100 kr. mere for 400 g mindre, hvilket er en kilopris på 116 kr., hvorimod denne Oscar frilandsand med Dyrenes Beskyttelses mærke lige nu har en kilopris på 58 kr. Anden her er også billigere end en økologisk and, som har tilsvarende levevilkår. En økologisk frossen dansk landand fra Føtex koster ca. 229 kr., dvs. næsten det samme som denne, men vejer så også kun 2,8 kg, dvs. en kilopris på 81,79 kr.
    .

 

Markedsføring af produktet

Fødevaremærker

Anbefalet af Dyrenes BeskyttelseDyrevelfærdsmæret, Anbefalet af dyrenes beskyttelse: Mærket betyder, at anden er vokset op med særlig fokus på dyrevelfærd. Det betyder blandt andet, at anden er opdrættet udendørs, hvor ænderne lever i små flokke med masser af plads og fri adgang til vand, foder og halm. Ifølge Dyrenes Beskyttelse holdes mange ænder generelt på begrænset plads i store flokke og kommer aldrig udenfor (kilde: Anbefalet af Dyrenes beskyttelse ).

 

Varen er for dig, som ønsker…

  • En and, der er vokset op med fokus på høj dyrevelfærd
  • Meget dyrevelfærd for pengene
  • En and, der i vægt svarer til mad til 2-3 personer. Ifølge Landbrug & Fødevarer skal du beregne mindst 3,4 kg (som denne and vejer) til 4 personer (kilde: Landbrug & Fødevarer )
  • Et klimavenligt alternativ til fx hakket oksekød, svinekød og kylling
  • En fedtfattig (hvis skindet ikke spises) og proteinrig fødevare 
  • Et alternativ til det røde kød

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

  • En and, der har fået økologisk foder. Ønsker du det, så skal du vælge en økologisk and
  • En and, der er klar til brug
  • En and, der ikke er importeret

Pris 

Koster i skrivende stund (23/12 2021) 199 kr. for 3,4 kg i Føtex og hos Føtex online: www.hjem.foetex.dk 

 

Hvor kan varen købes 

I Bilka og Føtex, også online

 

Tips og inspiration til madlavning 

Det anbefales ikke, at du optør din and på køkkenbordet. Den skal optøs i køleskabet, både fordi det minimerer risikoen for, at bakterier i kødet holder fest på dit køkkenbord, og fordi safttabet ellers bliver for stort, og anden bliver tør. Optøningen af anden tager to-tre dage i køleskabet. Kødsaften fra den rå and må ikke dryppe på andre madvarer. Smid emballagen væk, når anden er taget ud af køleskabet.

Andekød skal altid være gennemstegt. Læs mere

Hele kødstykker må som udgangspunkt gerne være rosa, da bakterierne ikke kan leve inde i kødet, men det kommer an på tykkelsen af kødet, og andebryster er ikke tykke nok. Hvis man langtidssteger og er bange for, at anden bliver tør, kan man lægge den med brystet nedad de første to tredjedele af tiden, så saften løber ned i bryststykkerne.

Jo mere nænsomt, du kan tilberede din and, des bedre. Stegning ved lav temperatur i lang tid giver altid mere saftigt kød. Når du langtidssteger, får du en saftigere and (kilde: Landbrug & Fødevarer ).

Du kan her se eksempel på opskriften på en traditionel juleand .

.

Rigtig glædelig jul!