Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Ama flydende

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Ama flydende

Fokuspunkter

  • Flydende margarine, som hovedsageligt består af rapsolie
  • Flydende margarine kaldes også oliemargarine, da det er en mellemting mellem olie og margarine
  • Rapsolie har et højt indhold af umættede fedtsyrer også kaldet de gode fedtsyrer
  • Produktet har et højt indhold af vegetabilske omega-3-fedtsyrer, som er vanskelige at få
  • Produktet indeholder mindre mættet fedt (dårligt fedt) end almindelig hård margarine eller smør
  • Ama flydende er tilsat vitamin A og D og betegnes dermed som en beriget fødevare
  • Produktet er tilsat vand, der fungerer som stedindikator, og gør det derfor nemt at se, hvornår margarinen er klar til brug
  • Ama flydende er ifølge producenten både ideel til stegning og bagning
  • Bytter man mættet fedt som fx smør ud med umættet fedt såsom raps- og olivenolie, ses et fald i total- og LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol)
  • Indeholder hærdet rapsolie, som i Danmark produceres uden, at der dannes skadeligt transfedt
  • Produktet er nøglehulsmærket
  • Produktet er 100 % plantebaseret
  • Findes ikke i en økologisk variant
  • Margarine og olie er et bedre klimavalg end smør
  • Produktet er produceret i Danmark
  • Produktet koster ca. 22 kr.

 

Læs fyldestgørende gennemgang længere nede på siden

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Flydende margarine kaldes også oliemargarine, da det er en mellemting mellem olie og margarine.

Produktet adskiller sig fra hård margarine ved, at det primært er lavet på rapsolie og ikke palmeolie, som hård margarine oftest er. Forskellen i typen af fedt gør, at Ama flydende har et højt indhold af de umættede fedtsyrer og lavt indhold af det dårlige mættede fedt. Mættet fedt defineres som dårligt, fordi det øger vores kolesteroltal, hvorimod de umættede fedtstoffer synes at sænke det. Et forhøjet kolesterol kan forårsage hjerte-kar-sygdomme

Ifølge producenten Ama er produktet både velegnet til stegning og bagning.

Læs mere om flydende Ama her på producentens hjemmeside 

 

Hvad består produktet egentlig af?

78% rapsolie, vand, helt hærdet rapsolie, salt (1%),emulgatorer (lecithin, citronsyreestre og mono- og diglycerider af ­vegetabilske fedtsyrer), aroma, vitamin A og D (vegetabilsk)

Vand: Vand tilsættes for at give produktet den rette konsistens, men også som stegeindikator. Det kan nemlig være vanskeligt at se, hvornår margarine har nået stegetemperaturen. Vandet gør, at den flydende margarine bruser. Når vandet er bruset af, så er det klar til stegning.

Hærdet rapsolie: Hærdet rapsolie er rapsolie med fast konsistens. Hærdning er en kemisk omdannelse, der gør flydende olier faste. Når fedtsyrer hærdes industrielt, så dannes der oprindeligt skadelige transfedtsyrer. Men danske margariner fremstilles i dag efter en anden metode, så der ikke er transfedtsyrer i danske margarineprodukter såsom denne Ama flydende (Kilde: Leif Horsfelt Skibsted, Professor ved Institut for Fødevarevidenskab)

Emulgatorer: De tilsættes primært vores fødevarer for at sikre, at vandet og olien ikke skiller. Alle emulgatorerne her er vegetabilske. Læs mere om emulgatorer.

Tilsat vitaminer: Det er tilladt at tilsatte vitamin A og D til margarine. Det har der også været tradition for i mange år at tilsætte almindelig hård stegemargarine. Man beriger nogle typer af fødevarer med vitaminer eller mineraler, hvis de generelt er svære at få nok af. Udover at man tilsætter vitamin A og D til margarine, så er et andet eksempel, at der tilsættes jod til salt. Derfor vil man betegne dette produkt som en beriget fødevare. Læs mere om berigede fødevarer 

Aroma: Margarine smager i sig selv ikke af så meget og derfor tilsættes det ofte kunstig aroma for at opnå en form for smag

 

Næringsstofindholdet

Jeg har valgt, at sammenligne Ama flydende med en almindelig Ama margarine, en rapsolie og en pakke smør for at gøre det mere tydeligt for dig, hvori forskellene ligger, når man ser på mængden af kalorier, fedt , salt og typen af fedtsyrer.

NæringsstofferNæringsstof pr. 100 gNæringsstof pr. 100 gNæringsstof pr. 100 gNæringsstof pr. 100 g
Energi 2960 kJ/720 kcal 2960 kJ/720 kcal3700 kJ/900 kcal 3038 kJ/739 kcal
Fedt 80 g80 g95 g82 g
-Heraf mættet fedt8 g37 g6 g52 g
-Heraf enkeltumættet fedt47 g30 g60 g19 g
-Heraf flerumættet fedt21 g9 g29 g1,6 g
Kulhydrat0 g0 g0 g0,7 g
-Heraf sukkerarter0 g0 g0 g0,7 g
Protein0 g0 g0 g0,6 g
Salt1,0 g1,0 g0 g1,2 g
Vitamin A840 µg840 µg0 µg0 µg
Vitamin D7,5 µg7,5 µg0 µg0 µg
Omega 3 fedtsyrer6 g0 g9 g0 g

Kilde: Ama.dk, Arla.dk og Frida.food.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du sparer ikke dig selv for kalorier, men dårligt fedt 

Når du står med valget mellem en flydende og en hård Ama-margarine eller smør, så er det interessante for dig at være bevidst om, at du ikke sparer dig selv for kalorier eller fedt, hvis du vælger den flydende Ama frem for den hårde eller smør. Gevinsten for dig er, at du sparer dig selv for 75 % dårligt fedt (mættet fedt), hvis du vælger flydende frem for hård AMA, og 85 %, hvis du vælger flydende AMA frem for smør. Begge valg gør, at du mindsker risikoen for forhøjet kolesterol og hjerte-kar-sygdomme.

 

Sunde fedtstoffer skal også begrænses

Som du kan se i skemaet, er den markante forskel på de fire produkter, at Ama flydende og rapsolie har et lavt indhold af det “dårlige’” mættede fedt og et højt indhold af det “gode” umættede, hvor fedtsyresammensætningen i hård margarine og smør er lige omvendt. Men selv om både Ama flydende og rapsolie har et højt indhold af de sunde fedtstoffer, så skal de stadig begrænses. For som du kan se, er fedtindholdet og dermed også kalorieindholdet lige højt i de fire produkter og endda højest i rapsolie.

En god tommelfingerregel er derfor 1-2 tsk fedtstof pr. person, når der skal steges eller i dressinger

 

Varen er til dig som…..

  • Ønsker et vegetabilsk produkt
  • Ønsker et laktosefrit produkt
  • Ønsker at reducere dit kolesteroltal. Se længere nede
  • Ønsker et produkt, som ernæringsmæssigt er bedre end hård margarine og smør
  • Ønsker et produkt uden palmeolie, da det har store miljø- og klimamæssige konsekvenser
  • Gerne vil have et smagsneutralt fedtstof
  • Gerne vil have et produkt, som gør det nemt for dig at se, hvornår det er klart til stegning
  • Ønsker et varmestabilt produkt, som dermed er godt at stege i
  • Ønsker et klimavalg, som er bedre end smør. Se længere nede

 

Varen er ikke til dig som…..

  • Ønsker et rent og naturligt produkt. Gør du det, så køb planteolie fx rapsolie
  • Gerne vil have et fedtfattigt produkt
  • Ønsker at undgå berigede fødevarer
  • Primært ønsker naturlige smagsingredienser frem for aromaer

 

Fordele ved produktet

  • Højt indhold af de “gode fedtsyrer”. Sammenlignet med hård margarine og smør, så kunne du se i skemaet, at flydende margarine har et højt indhold af de gode umættede fedtsyrer og lavt indhold af det “dårlige” mættede fedt. Læs mere
    Nuværende forsøg viser en positiv effekt på total- og LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol), når mættet fedt fx smør og hård margarine erstattes af umættet fedt (både enkelt- og flerumættet) fx flydende margarine eller rapsolie (Kilde: Sundhed.dk)
  • Rapsolie er bedre end palmeolie En af de markante forskelle på ingredienserne i flydende og hård margarine er, at hård margarine som fx Ama er fremstillet af palmeolie, hvorimod flydende margarine er fremstillet af rapsolie. Læs mere
    Rapsolie er ernæringsmæssigt et bedre valg end palmeolie, idet palmeolie som smør og kokosolie har et højt indhold af det dårlige mættede fedt. Et andet minus ved palmeolie er, at det har en høj miljø- og klimabelastning, hvilke rapsolie ikke har, tværtimod. (Kilde: Forbrugerrådet Tænk) Læs mere om udfordringerne ved palmeolie
  • Bredere udvalg. Det giver os forbrugere et ernæringsmæssigt sundere alternativ til både hård margarine og smør
  • Nøglehulsmærket. Det lave indhold af mættet fedt og salt, som er årsag til, at produktet har Nøglehulsmærket(Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v.). Mærket gør det nemt og hurtigt for os forbrugere at finde en madfedt med en sund fedtsyresammensætning.
  • Indeholder Omega-3-fedtsyrer.  Produktet markedsføres blandt andet med et højt indhold af Omega-3-fedtsyrer. Det stammer fra fra rapsolien.Læs mere
    Der findes forskellige typer af Omega-3-fedtsyrer. De fleste af os kender dem nok mest fra fede fisk. Men Omega-3-fedtsyrer findes også i vegetabilske fødevarer såsom hørfrø, valnødder, rapsolie, mayonnaise m.m. (Kilde: Sundhed.dk) Den type af Omega-3, som findes i vegetabilske kilder er særlig vigtig, fordi kroppen ikke selv kan danne den. Vi skal derfor have den gennem den mad, vi spiser, og derfor kaldes den en essentiel fedtsyre. (Kilde: Altomkost.dk)
  • Produktet er varmestabilt. Producenten fremhæver, at produktet blandt andet er velegnet til stegning, idet det bruner uden at branke. Det betyder at produktet er varmestabilt. Læs mere
    En af årsagerne til det er det høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer, som nemlig er varmestabile. Ydermere så er produktet tilsat vand, hvilket gør, at temperaturen holdes nede, og man undgår på den måde at branke det, man steger, eller at der dannes sundhedsskadelige stoffer.
  • Bedre klimavalg end smør. I og med at Ama flydende er fremstillet af rapsolie, så er klimaaftrykket for Ama flydende tæt på klimaaftrykket for rapsolie, som er lavere end klimaaftrykket for smør. Læs mere
    Margarine har et klimaaftryk på 1,6 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, hvorimod smør har et aftryk på 10,6 kg CO2-ækv. pr. kg (Kilde: Tabel over fødevarenes klimaaftryk). Men når det er sagt, så bør fedtstoffer dog spises i så små mængder, at fedtet i sig selv ikke har nogen stor betydning for madens samlede klimaaftryk.
  • Produceret i DK. Produktet markedsføres tydeligt på pakken med, at det er produceret i DK. Det gør det let for os forbrugere at gå efter danske varer, som blandt andet har en klima- og samfundsøkonomisk fordel.
  • Tilgængelighed. Det findes i rigtig mange supermarkeder og er dermed let at få fat i

 

Ulemper ved produktet

  • Aromastoffer. Der er brugt aromastoffer i stedet for naturlige ingredienser.
  • Ingen økologisk variant. Teoretisk set kan der forekomme pesticidrester efter produktionen af ikkeøkologisk rapsolie. Læs mere
    Olie er ikke noget, som DTU systematisk tjekker for pesticidrester, så det vides ikke, om der er fundet rester af pesticid i ikkeøkologisk olie. Dog skal man også tænke at mængden af olie, man bruger dagligt, er forholdsvis lille, og derfor vil mængden af potentielle pesticidrester også være lille. Men hvis man gerne vil have muligheden for at vælge økologisk, så har man ikke muligheden med dette produkt.

 

Pris

Ca. 22 kr.

 

Hvor kan varen købes

Forhandles i Bilka, Bilkatogo, Føtex, Irma, Brugsen, coop.dk mfl.

 

Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev ugens fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk