Arla Protein drikkeyoghurt med hindbær

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Arla Protein drikkeyoghurt med hindbær

Fokuspunkter

 • Indeholder 43 g sukker pr. flaske
 • Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke drikkeyoghurt grundet det høje indhold af tilsat sukker
 • Velegnet til eliteudøvere, men ikke til den almene motionist
 • Ikke velegnet hvis du ønsker vægttab
 • Flasken (500 ml) indeholder stort set den samme mængde protein som skummetmælk (500 ml) bare med ekstra 20 g sukker
 • Kalorieindholdet i flasken svarer til 2 mellemmåltider

 

Markedsføring af produktet

På Arlas hjemmeside og på produktet markedsføres produktet sådan her “Arla® Protein er rig på naturligt protein, som hjælper med at vedligeholde og øge muskelmassen. Arla® Protein er velegnet i forbindelse med træning eller blot som et velsmagende og mættende mellemmåltid. Arla® Protein er anbefalet af Team Danmark” (Kilde: Arla.dk)

 

Hvad består produktet egentlig af?

Skummetmælk, hindbær (8%), sukker (5%), majsstivelse, naturlig aroma, yoghurtkultur.

Produktet er egentlig blot skummetmælk som er tilsæt hindbær og sukker for at give det noget smag samt majsstivelsen, som er tilsat for at give det en tykkere konsistens.

 

Næringsstofindholdet

Da mange nok vil drikke en hel flaske af gangen, så har jeg valgt også at udregne næringsindholdet pr. flaske, så det bliver mere tydeligt for dig, hvad du reelt får af kcal, protein, sukker m.m., hvis du drikker en hel flaske. Jeg har også valgt at sammenligne næringsindholdet i ½ liter skummetmælk, for at det bliver mere klart for dig, hvori forskellene ligger, så du bedre kan træffe et valg, som passer netop dig

Næringsstoffer Næringsværdi pr. 100 g Næringsværdi pr. flaske 500 ml Næringsværdi i en ½ skummetmælk
Energi 261 kJ/62 kcal 1305 kJ/310 kcal 715 kJ/170 kcal
Fedt 0,6 g 3 g 0,5 g
– heraf mættede fedtsyrer 0,3 g 1,5 g 0,5 g
Kulhydrater 9,2 g 46 g 23,5 g
– heraf sukkerarter 8,6 g 43 g 23,5 g
Protein 4,1 g 20,5 g 17,5 g
Salt 0,1 g 0,5 g 0,5 g

Kilde: Arla.dk

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Som du kan se, er det indholdet af sukker og proteinindholdet, som adskiller Protein drikkeyoghurt og skummetmælk

 

Du får 21 sukkerknalder, hvis du drikker det hele

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke drikkeyoghurt med smag som denne, netop fordi de ofte har et højt indhold af sukker. Som du kan se i ingredienslisten, består 5 % af Protein drikkeyoghurt af tilsat sukker. Det betyder, at man får 43 g sukker, svarende til 21 sukkerknalder, hvis man drikker den hele.

Det sukker, som skummetmælken indeholder, næsten det halve, dvs. 23,5 g sukker pr. ½ liter, består kun af naturligt sukker, nemlig mælkesukker.

 

Du får kalorier svarende til to isbåde

Grundet det høje indhold af tilsat sukker, får man 310 kcal, hvis man drikker hele flasken. Til sammenligning, får du 316 kcal, hvis du spiser to isbåde fra Hjemis. (kilde: Hjemis.dk).

 

Du får den samme mængde protein, hvis du drikker skummetmælk

Som du kan se, er proteinindholdet i Protein drikkeyoghurt (500 ml) og skummetmælk (500 ml) stort set den samme, nemlig 20,5 g i drikkeyoghurt og 17,5 g i skummetmælk. Men drikker man ½ liter skummetmælk i stedet for en flaske Protein drikkeyoghurt, så vil man få den halve mængde kcal og stadig næsten den samme mængde protein.

 

Varen er for dig som…..

 • Træner på højt niveau fx på eliteplan og derfor har behov for ekstra meget protein og ekstra energi i forbindelse med træning og i genopbygningsfasen efter træning
 • Ikke ønsker vægttab

 

Varen er ikke for dig som…

 • Gerne vil tabe dig
 • Vil begrænse indtaget af sukker
 • Træner 2-3 gange om ugen og derfor har et proteinbehov, som dækkes tilstrækkeligt med varieret dansk mad uden behov for proteintilskud
 • Vil undgå laktose

 

Fordele ved produktet

 • Er en hurtig kilde til energi og protein, som især anbefales i genopbygningsfasen efter hård træning (Kilde:Teamdanmark)
 • Giver meget energi og protein uden at fylde så meget i maven som mad, hvilket er en fordel, hvis man er eliteudøver og derfor har et meget højt behov for energi og protein om dagen
 • Lavt fedtindhold
 • Indeholder vigtig protein, som er kroppens byggesten og derfor bruges til vedligeholdelse og opbygning af muskelmasse
 • Tilgængeligheden er stor

 

Ulemper ved produktet

 • Indeholder 43 g sukker dvs. 22 sukkerknalder i en flaske
 • De 20 g protein i flydende form giver ikke den samme mæthedsfølelse, som hvis du har spist 20 g protein såsom 100 g kylling, fisk eller kød eller 2 dl skyr
 • Er ernæringsmæssigt ikke optimal som et mellemmåltid, da mængden af tilsat sukker er for høj og mæthedsfølelsen for kort.
 • Ikke genanvendelig plastflaske
 • Dyr. Pr. liter koster den 34 kr. Til sammenligning koster en liter skummetmælk ca. 8 kr.
 • Markedsføringen kan tolkes som misvisende i forhold til nedenstående:
  • Målgruppen: Læs mere
   På produktet står der, at det er velegnet i forbindelse med træning og derfor kan “almindelige motionister” let få indtrykket af, at produktet er velegnet til dem, hvilket det ikke er på grund at det høje indhold af tilsat sukker og flydende kalorier.
  • Proteinbehov: Læs mere
   Antallet af proteiner er fremhævet med stort foran på flasken, hvilket let kan få en til at tænke, at man skal gå efter fødevarer med mange proteiner. Det er dog ikke nødvendigt for den almene dansker. Vi danskere har i gennemsnit et højere indtag af protein end vores behov nemlig 1,1 g protein pr. kg kropsvægt, hvor vores behov kun er 0,8 g pr. kg kropsvægt (Kilde:Danskernes kostvaner 2011-2013). Ifølge Team Danmark har man et dagligt proteinbehov på 1 g protein pr. kg kropsvægt, hvis man træner 4-5 gange om ugen i min. 45 min. ved høj intensitet (kilde: teamdanmark). Det betyder altså, at normalbefolkningen generelt set er dækket ind med protein, også selv om de træner 4-5 gange om ugen. Derfor er der som udgangspunkt for de fleste ikke behov for ekstra fokus på protein, hvis man blot spiser en almindelig dansk varieret kost
  • Anbefalet af Team Danmark: Læs mere
   Blåstemplingen fra Team Danmark kan igen let få almene motionister til at tænke, at det er et produkt, som er velegnet til dem. Men Teamdanmark er specialister inden for elitesport og derfor kan man ikke overfører deres anbefalingerne for mad og drikke til eliteudøvere til den almene dansker.
  • Mellemmåltid: Læs mere
   Selvom produktet indeholder protein, som giver en mæthedsfornemmelse, så vil drikkevarer aldrig kunne give den samme mæthed som mad. Ernæringsmæssigt er det ikke optimalt, at et mellemmåltid består af flydende kalorier med højt sukkerindhold. Et mellemmåltid for en gennemsnitsvoksen anbefales at ligge på ca. 120 kcal. Drikker man denne så får man 310 kcal svarende til over to mellemmåltider.

 

Pris

Ca. 13,95 kr.

 

Hvor kan varen købes

Netto, Føtex, Bilka, Brugsen, Coop.dk, Osuma.dk og nemlig.com