Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Boller i karry

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Boller i karry 

Fokuspunkter

  • Færdiglavede boller i karry på frost, som både indeholder sovs og forkogte brune ris
  • Kødbollerne er lavet på kyllingekød
  • Retten er lavet med laktosefri mælk og meltyper, som er naturligt glutenfri
  • Produktet er ifølge producenten Hanegal mild i smagen
  • Produktet er økologisk og uden tilsætningsstoffer
  • Produktet har Nøglehulsmærket og indeholder derfor mindre salt og fedt end andre boller i karry
  • Det er de eneste nøglehulsmærkede boller i karry, jeg er stødt på
  • Spiser man som voksen hele portionen, får man 3,5 g salt svarende til 70 % af det anbefalede daglige maxindtag
  • Kyllingekød øger ikke risikoen for kræft, som rødt kød, dvs. okse-, kalve-, svine- og lammekød, gør
  • Kylling er mere klimavenligt end kalve- og svinekød
  • Koster mellem 10-32 kr. mindre end andre økologiske boller i karry for samme mængde.
  • Koster ca. 42 kr.

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at kødbollerne er lavet på kyllingekød, der er anvendt laktosefri mælk, og meltyperne er naturligt fri for gluten. Produktet indeholder desuden både forkogte ris og sovs. Læs mere om produktet og producenten Hanegal 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Karrysauce* 240 g: Suppe* (vand, hønsekød*, salt), løg* 29%, gulerod* 9%, æble, FLØDE*, majsmel*, KARRY* (blandingskrydderi med bl.a. SENNEPSMEL*), rapsolie*.

Brune ris* 117 g: Vand, brune ris*

Kødboller* 78 g: Hønsekød* 80%, løg*, ÆGGEHVIDE løg*, LAKTOSEFRI MINIMÆLK*, majsmel*, tapiocamel*, salt, hvidløg*, KARRY* (blandingskrydderi med bl.a. SENNEPSMEL*), sød paprika* og sort peber*. (* = økologisk ingrediens).

[show_more more=”Læs mere” less=”Læs mindre”]

Tapiocamel: Det er en meltype, som er naturligt fri for gluten, og bruges derfor ofte i glutenfri produkter i stedet for hvedemel. Melet fremstilles af rodfrugten maniok, som også kaldes både yuca og kassava. Men melet går under handelsvarenavnet tapiocamel. (Kilde: Wikipidia)

Melet kan anvendes til bagning, til fortykning af supper og saucer. Giver en glat og cremet konsistens.

[/show_more]

Næringsstofindholdet

I følge Hanegal er produktet beregnet til en person, og derfor har jeg valgt at vise næringsstofindholdet i en portion (435 g), så du bedre kan få en forståelse af, hvor meget fedt, salt, sukker og protein, du får, når du spiser en portion.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. portion 435 g


Energi
387 kJ/92 kcal
1683 kJ/400 kcal
Fedt3,1 g3,9 g
- heraf mættede
fedtsyrer
1,0 g4,35 g
Kulhydrater11,1 g13,5 g
- heraf sukkerarter2,0 g8,7 g
Protein4,3 g 18,7 g
Salt0,8 g3,48 g

Kilde: Hanegal.dk

 

Meget salt trods Nøglehulsmærket

Nøglehulsmærket er din garanti for, at fødevarerne har et lavt indhold af sukker, fedt og salt – og et højt indhold af kostfibre sammenlignet med traditionelle færdiglavede boller i karry. Men det betyder nødvendigvis ikke, at fx saltindholdet er lavt. Det er blot lavere end i andre boller i karry.

Som du kan se, får du  3,5 g salt, hvis du som voksen spiser hele portionen. Det er den maksimale mængde salt, som en portion færdigret må indeholde, for at den kan få Nøglehulsmærket (Kilde:Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v.).

De 3,5 g salt svarer til, at du så har opbrugt 70 % af dit daglige maxindtag af salt. Med andre ord betyder det, at du så og sige kun har 1,5 g salt tilbage til resten af dagens måltider. Den mængde bliver overskredet i de fleste hovedmåltider.

 

Men hvorfor kan produktet få Nøglehulsmærket, når det indeholder så meget salt?

Det kan det, fordi færdigretter generelt har et meget højt indhold af salt. De nøglehulsmærkede færdigretter er derfor retter med mindre salt end de traditionelle færdigretter og dermed ikke retter med lidt salt. Boller og karry med lidt salt kan du derfor kun få, hvis du laver det selv. Gør du ikke det, så er nøglehulsmærkede boller i karry som disse det bedste valg for at få mindst muligt salt, sammenlignet med de andre boller i karry.

 

Meget salt, hvis portionen er til børn

Børn tåler meget mindre salt end voksne, ca. det halve. Børn mellem 3-10 år anbefales at indtage max 3-4 g salt om dagen. Den maxgrænse bliver derfor overskredet ved at spise denne portion boller i karry. Det er igen lidt tankevækkende, da produktet har Nøglehulsmærket, men det skyldes, at mærket er lavet til voksne og ikke til børn. Men igen, så er nøglehulsmærket stadig et godt pejlemærke for dig, når du skal finde frem til de varer med mindst salt. Læs mere om gode råd til indkøb, når saltet skal begrænses til børn.

 

Varen er for dig som…

  • Ønsker en portion økologisk boller i karry
  • Ønsker et produkt, som både har Ø-mærket og Nøglehulsmærket
  • Ønsker boller i karry, som er lavet på kylling i stedet for kalv og flæsk
  • Gerne vil have et produkt, som både indeholder ris og karrysovs
  • Ønsker et produkt, som er laktosefrit
  • Ønsker et produkt, som er glutenfrit
  • Ønsker et nøglehulsmærket produkt, som indeholder både mindre salt og fedt sammenlignet med andre boller i karry
  • Gerne vil ha´ et produkt til børn. Produktet er ifølge producenten Hanegal mild i smagen
  • Gerne vil have en stor portion (435 g)  økologisk boller i karry til en lille pris
  • Ønsker et dansk produkt

 

Varen er ikke for dig som…

  • Helst vil have, at kødbollerne er lavet på traditionel vis på kalv og flæsk
  • Ønsker et produkt, som er let at få fat i.
  • Ønsker et produkt uden ris eller med hvide ris

 

Fordele ved produktet

  • Økologisk. Det betyder for dig, at der i alle led i produktionen er taget hensyn til miljøet og dyrevelfærd, samtidig med at der ikke er brugt hverken tilsætningsstoffer eller pesticider. Fraværet af pesticider giver dig et produkt uden pesticidrester. Pesticidrester kan skade fostres og børns hjerner.
  • Prisen. Sammenlignet med andre økologiske boller i karry er det den billigste, jeg har set. Den koster mellem 10-32 kr. mindre end andre økologiske boller i karry for samme mængde. Den er også billigere end nogle konventionelle boller i karry. Fx så koster denne boller i karry fra Meyer  54 kr. for 375 g . Det er 12 kr. mere end Hanegals økologiske, som indeholder 50 g mere.
  • Kylling er ikke så klimabelastende. Traditionelt så bruger man kalv og flæsk, når man laver boller i karry. Klimabelastningen fra kylling er generelt lidt mindre end fra svinekød og ca. tre gange så lav som fra oksekød. (Kilde: Tabel over fødevarernes klimaaftryk)
  • Kylling er ikke rødt kød. Fødevarestyrelsen anbefaler at vi begrænser det røde kød dvs. okse-, kalve-, svine- og lammekød til max tre gange om ugen. Og det handler ikke om det er gennemstegt eller ej. Rødt kød øger nemlig risikoen for kræftAlternativt kan man skifte det ud med kylling, bælgfrugter, grønt, fisk eller skaldyr.
  • Indeholder brune ris. Rent ernæringsmæssigt så er brune ris det bedste valg, men du skal dog være opmærksom på, at brune ris er den ristype, som indeholder mest af det kræftfremkaldende uorganiske arsen. Det betyder ikke, at du ikke kan spise det, men blot at det er en god idé ikke altid kun at vælge brune ris. Især hvis risene også er til børn, idet børn hurtigt får for meget uorganisk arsen. 
  • Nøglehulsmærket. Produktet her er de eneste nøglehulsmærkede boller i karry, som jeg er stødt på. Det betyder, at produktet indeholder mindre fedt og salt end andre færdiglavede boller i karry. Boller i karry indeholder generelt mellem 0,8-1,7 g salt (Hanegals 0,8 g) og mellem 5,5-13 g fedt (Hanegal 3,1 g)
  • Dansk. Produktet er fremstillet herhjemme, hvilket generelt giver en mindre klimabelastning, end hvis produktet er importeret.

 

Ulemper ved produktet

  • Tilgængelighed. Varen fås primært kun tre forskellige steder, hvor det ene sted, Bilkatogo.dk, er en onlineshop.
  • Saltindholdet er højt. Trods Nøglehulsmærket så er saltindholdet i en hel portion højt. Så som med så meget andet er det blot en god idé at variere, så man måske ikke spiser færdigretter hver dag, og når de spises så stadig vælge de nøglehulsmærkede eller dem, som max har et saltindhold på 0,8 g salt pr. 100 g (Kilde:Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v.).

 

Pris

ca. 42 kr.

 

Hvor kan varen købes

Føtex, Bilka og Bilkatogo

 

Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev en fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk