Hvilke baked beans er bedst i forhold til bæredygtighed, diabetes, og vægttab?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Spørgsmål fra Kenneth

Kære Birgitte Når man nu Elsker Baked Beans og spejlæg, hvad skal jeg så være opmærksom på, er der nogen bønner der er bedre end andre i forhold til bæredygtighed, diabetes, og vægttab

Kære Kenneth

Tusind tak for dit brev.

Når du gerne vil finde de baked beans, som er bedst for dig i forhold til diabetes, vægttab og bæredygtighed, så kan det være relevant, at kigge efter følgende informationer på din vare

  • Sukkerindhold (vægt og diabetes)
  • Kalorieindhold (vægt)
  • Nøglehulsmærket (mindre sukker)
  • Økologimærket (bæredygtighed)

Næringsindholdet i en traditionel dåse baked beans

For overskuelighedens skyld, så har jeg fundet en gennemsnitlig dåse baked beans, for at du kan se ingredienserne og næringsstofindholdet.  

Ingrediensliste: 50% hvide bønner, vand, 20% tomater, glukose-fruktose sirup, sukker, modificeret majsstivelse, salt, aroma, krydderier.

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 401 kJ/ 95 kcal
Fedt 0,5 g
  • Heraf mættede fedtsyrer
0,1 g
Kulhydrat 16 g
  • Heraf sukkerarter
5 g
Kostfibre 3,7 g
Protein 4,9 g
Salt 1,1 g

Sukkerindholdet

Beaked beans hører til de fødevarer, som indeholder meget skjult tilsat sukker. Som du kan se, er der 5 g sukker pr. 100 g, som stammer fra glukose-fruktose-sirup og sukker.

Mængden af sukker er som sagt angivet pr. 100 g, så spiser man mere end ¼ så skal man gange op. Spiser man hele bøtten (420 g), så får man 21 g sukker.

Den store mængde sukker er bl.a. medvirkende til, at kalorieindholdet er højt i sådan en dåse bønner her, nemlig 95 kcal pr. 100 g, svarende til 400 kcal i hele dåsen. Til sammenligning så indeholder to Yankie-barer 376 kcal. Selvfølgelig er der en masse sunde næringsstoffer i bønnerne, som der ikke er i chokoladen:)

Diabetes

Det er kulhydraterne i vores mad, som får blodsukkeret til at stige, når maden er blevet fordøjet i vores krop. Kulhydraterne i baked beans stammer fra det tilsatte sukker og sirup (simple kulhydrater) samt fra bønnerne, som indeholder både stivelse og kostfibre.

Hvide bønner, som er den type bønner som bruges i baked beans, hører til gruppen af bælgfrugter. Fiberindholdet i alle tørrede bælgfrugter er højt. Det er en af årsagerne til, at man generelt får en langsommere og mere stabil blodsukkerstigning, efter man har spist et måltid med bælgfrugter (Kilde:Steno.dk). Men i og med at bønnerne her ligger i en tomatsovs med et højt indhold af sukker, så stiger blodsukkeret hurtigere og højere, end hvis du spiser bønnerne uden den søde tomatsovs.

Hvor hurtigt og højt dit blodsukker stiger, efter du har spist, afhænger langt hen ad vejen af, hvor stor portionen er. Blodsukkeret stiger nemlig proportionalt med mængden af kulhydrat. Det kan du læse meget mere om i linket her fra Diabetesforeningen, hvor det også bliver illustreret visuelt godt.

Vægttab

Både kostfiberindholdet og proteinindholdet er højt i bælgfrugter som de hvide bønner her i baked beans. Kostfibre og proteiner er næringsstoffer, som begge mætter godt, hvilket betyder, at du vil føle dig mæt og godt tilpas i lang tid. Derfor er bælgfrugter velegnede, når man gerne vil tabe sig.

Som sagt ligger bønnerne i en sød tomatsovs, som gør at man får mange af kalorierne fra sukker, som ikke mætter, fremfor at få dem fx fra fibre eller protein, som giver mæthed.

Dermed ikke sagt at man ikke kan spise baked beans, når man gerne vil tabe sig, for det kan man godt. Der er ikke noget, man ikke kan spise, når man gerne vil tabe sig, alt handler blot om mængder, og hvordan man så ellers spiser resten af dagen.

Nøglehulsmærkede baked beans

Der findes også nøglehulsmærkede beakeds beans. Mærket sidder på de produkter, som blandt andet indeholder mindre sukker og salt. Se her

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 440 kJ/ 105 kcal
Fedt 0,3 g
  • Heraf mættede fedtsyrer
0,001 g
Kulhydrat 18 g
  • Heraf sukkerarter
3,6 g
Kostfibre 5,3 g
Protein 5,0 g
Salt 0,75 g

Jeg har valgt et tilfældigt produkt med Nøglehulsmærket, så det er ikke fordi, det nødvendigvis er den bedste på markedet, det er blot et eksempel.

Kalorieindholdet er større i varianten med nøglehullet – hvordan hænger det sammen?

Som du kan se, så indeholder den med nøglehullet flere kalorier end den traditionelle variant, nemlig 105 kcal pr. 100 g i den med nøglehullet og 95 kcal pr, 100 g i den almindelige variant. Hvordan hænger det sammen?

Det hænger sammen med to ting:

  1. Sukkerindholdet i den med nøglehullet er stadig 3,6 g tilsat sukker pr. 100 g, hvor indholdet af sukker i den traditionelle variant er 5 g sukker pr. 100 g.
  2. Bønneindholdet i den med nøglehullet er højere, nemlig 60 %, hvor indholdet i den traditionelle er 50 %. Andelen af vand kendes heller ikke i den med nøglehullet, men den fylder ligesom i den traditionelle næstmest.

Min antagelse er, at vandet måske fylder lidt mindre og bønner lidt mere i den med nøglehullet. Flere bønner end vand betyder alt andet lige flere kalorier, idet bønnerne også tilfører kalorier til produktet.

Så summa summarum er, at du ikke henter særligt meget i forhold til kalorieindholdet og vægten ved at vælge den med nøglehullet. Det er muligt, at du får en lidt langsommere og ikke så høj blodsukkerstigning, som hvis du havde valgt den traditionnelle, grundet lidt mindre sukker.

Så uanset om du vælger den ene eller den anden variant, så er det størrelsen på portionen, som afgør, hvor meget dit blodsukker stiger, og hvor mange kalorier du får

Bæredygtighed

Ønsker du at købe de mest bæredygtige bønner, så gå efter en variant med økologimærket. Det er din garanti for, at man har forholdt sig til bæredygtighed under produktionen af produktet

Håber du kunne bruge mit svar og føler dig bedre klædt på ude i fødevarerjunglen.:-)

De bedste hilsner

Birgitte