Easis Saltchips

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Easis.dk

 Første gang publiceret i august 2020 og redigeret i september 2022

Easis Saltchips

Fokuspunkter

 • Chipsene består hovedsageligt af sojaproteinkoncentrat og forskellige former for forarbejdede kartoffelingredienser
 • Chips med 60 % mindre fedt end traditionelle chips
 • Kalorieindholdet i Easis chips er ca. 25 % mindre end almindelige saltchips fra Kims
 • Chipsene har et højt fiber- og proteinindhold
 • De fleste danskere har ikke behov for ekstra protein
 • Koster 17,95 kr. for en pose med 50 g

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved disse chips er. at fedtindholdet er 60 % mindre end traditionelle chips, og så har de et højt indhold af fibre og protein, som traditionelle chips ikke har. 

Produkter som dette må anprises som fedtreduceret, fordi de indeholder over 30 % mindre fedt end traditionelle chips. (kilde: altomkost.dk )

Chipsene er af mærket Easis, som er en producent, der har specialiseret sig i primært sukkerfri produkter, men også har mange fedtreducerede produkter. Læs mere om Easis og deres produkter på deres hjemmeside. 

 

Hvad består produktet egentlig af?

SOJAproteinkoncentrat, kartoffelgranulat, kartoffelflager, katoffelstivelse, solsikkeolie, tapiokastivelse, salt, antioxidant (rosmarinekstrakt). 

Kan indeholde spor af gluten

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Chipsene er primært lavet af sojaproteinkoncentrat og forskellige former for kartoffelingredienser såsom kartoffelstivelse og kartoffelflager. Det er ikke lykkedes Fødevareguiden at finde ud af, hvad kartoffelgranulat helt præcist er, men det må antages at være en forarbejdet ingrediens lavet af kartoffel. 

Tapiokastivelse er glutenfrit og lavet af roden fra cassavaplanten. Det bruges primært som fortykningsmiddel.

Sojaproteinkoncentrat er markeret med stort, da soja er et allergen, som nogle mennesker ikke tåler

 

Næringsstofindholdet

Disse chips er et oplagt alternativ til almindelige saltchips, og derfor har vi valgt at sammenligne næringsstofindholdet med en pose saltchips fra Kims, så du kan se, hvori de næringsmæssige forskelle ligger. 

Originale salt chips fra Kins
IngredienserSojaproteinkoncentrat, kartoffelgranulat, kartoffelflager, katoffelstivelse, solsikkeolie, tapiokastivelse, salt, antioxidant (rosmarinekstrakt)67 % kartofler, 32 % solsikkeolie, 1,6 % havsalt
Næringsstofindhold pr. 100 g
Energi1677 kJ/401 kcal2230 kJ/533 kcal
Fedt7,6 g31 g
-Heraf mættet fedt0,5 g2,5 g
Kulhydrat54 g56 g
-Heraf sukkerarter0,6 g0,3 g
kostfibre8,6 g3,6 g
Protein24 g6,0 g
Salt1,72 g1,6 g

Kilde: Easis.dk og Kims.dk

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får færre kcal, hvis du vælger Easis

Vælger du Easis chips, så får du 132 kcal mindre pr. 100 g, end havde du valgt Kims chips. Det betyder, at du kan vælge at spise 135 g Easis chips eller 100 g almindelige chips fra Kims og så få den samme mængde kalorier. 

Årsagen til at du ikke sparer flere kalorier til trods for Easis´ lave fedtindhold, skyldes, at Easis chips jo stadig indeholder mange kulhydrater og fire gange så meget protein som almindelige chips. Og både kulhydrat og protein bidrager med kalorier. Læs mere

Det er nemlig sådan at 1 g fedt bidrager med 9 kcal, hvorimod kulhydrat og protein bidrager med 4 g kcal pr. 100 g. 

Faktum er, at fedtindholdet er 60 % mindre i Easis chips, men det er kalorieindholdet ikke. Kalorieindholdet i Easis chips er nemlig ca. 25 % mindre end almindelige salt chisp fra Kims

Så ønsker du at tabe dig, betyder dette, at du stadig skal være opmærksom på ikke at spise for mange for ikke at få for mange kalorier.

 

Du får 60 % mindre fedt

Som du kan se i skemaet, får du 7,6 g fedt pr. 100 g, hvis du vælger Easis chips, hvorimod du får 31 g fedt pr. 100 g, hvis du vælger Kims chips. Men som beskrevet ovenfor, så indeholder produktet stadig kun ca. 25 % færre kalorier end almindelige chips, og derfor skal de stadig begrænses, hvis du ønsker et vægttab. 

 

Du får over dobbelt så mange kostfibre

Spiser du Easis chips i stedet for Kims saltchips, får du over dobbelt så mange fibre. I teorien vil det kunne betyde en større mæthed, end havde du spist almindelige chips. Sundhedsmæssigt giver det god mening at øge indtaget af kostfibre, idet det har mange positive sundhedsmæssige effekter. Men at vælge disse chips for at øge dit fiberindhold kan ikke anbefales. Her vil det sundhedsmæssigt være et bedre valg, hvis du vælger produkter som fx rugbrød, knækbrød, grove grøntsager, bælgfrugter m.m. 

 

Du får fibre gange så mange proteiner

En af de markante forskelle på ovenstående to produkter er proteinindholdet i Easis chips. Det er fire gange så højt som i en almindelig pose chips. Det høje proteinindhold stammer fra sojaproteinkoncentrat, som Easis chips hovedsageligt er lavet af. Ernæringsmæssigt er det ikke en fordel for dig at vælge chips med et højt proteinindhold, med mindre du hører til en af de få grupper af mennesker, som skal have særligt fokus på at få protein nok. Se længere nede.

 

Varen er for dig, som …..

 • Gerne vil have et chipsprodukt med lidt færre kalorier
 • Gerne vil have et snackprodukt, der øger dit indtag af protein, fx hvis du har et øget proteinbehov, fordi du er over 65 år, dyrker hård træning mere end tre gange ugentlig eller lige er blevet opereret.

 

Varen er ikke for dig, som…

 • Ønsker et produkt med så få kalorier, at du bare kan “spise løs”
 • Gerne vil have et produkt, der består af uforarbejdede ingredienser. Vælg da almindelige chips
 • Tænker, at det er godt med ekstra protein. De fleste danskere får nemlig protein nok. Se længere nede

 

Fordelene ved produktet 

 • Giver forbrugerne et alternativ. I og med at produktet indeholder mere protein, flere fibre og lidt færre kalorier, så er produktet et godt alternativ til almindelige chips til de forbrugere, som har netop de behov. Se ovenfor.
 • Fedt byttet ud med protein og kulhydrat. En udfordring ved chips er blandt andet et højt fedtindhold. I Easis chips er meget af fedtet byttet ud med primært protein og kulhydrat. I teorien er det bedre, da disse næringsstoffer bidrager med færre kalorier, og fibre er gode at få mange af. Dog er fedtet byttet ud med forarbejdede ingredienser fx sojaproteinkoncentrat, hvorfor vi har svært ved at vurdere den sundhedsmæssige gevinst for dig.
 • Tilgængeligheden. Den er meget stor. Produktet fås i de fleste supermarkeder.

 

Ulemper ved produktet 

 • Anprises med højt proteinindhold. “High Protein”. Sådan en reklame kaldes en ernæringsanprisning. At fremhæve protein kan let få en til at tænke, at man skal være opmærksom på at få nok protein. Men dette er dog umiddelbart ikke nødvendigt for den almene dansker. Læs mere
  Vi danskere har i gennemsnit et højere indtag af protein end vores behov. Vi indtager nemlig dagligt i gennemsnit 1,1 g protein pr. kg kropsvægt, mens vores behov kun er 0,8 g pr. kg kropsvægt  (Kilde:Danskernes kostvaner 2011-2013).
 • Anprises med reduceret fedtindhold. “60 % reduced fat” er også en ernæringsanprisning. Der er så at sige intet forkert i denne form for reklame, men du skal blot være opmærksom på, at den kan være vildledende, og derfor skal du altid vende produktet om for at få de reelle informationer om varen. Anprisningen 60 % reduceret fedt kan let få en til at tænke, at her har vi et produkt, som man bare kan spise løs af uden at tage på, hvilket jo ikke er tilfældet.
 • Portionsmærkning (RI). RI står for Reference Intakes. RI-oplysninger på mad fortæller, hvor stor en procentdel energi og næringsstoffer, du får ved at spise en portion i forhold til, hvad en gennemsnitsperson spiser på en dag (2000 kcal). En af udfordringerne ved RI-mærkningen er, at portioner i RI ofte er meget mindre, end hvad du naturligt vil spise. Læs mere
  Her på disse chips svarer en portion til 25 g, dvs. en halv pose chips, hvilket for mange nok er mindre, end man ville spise. RI-mærkningen er derfor ofte vildledende, fordi det får dig til at tro, at mad indeholder færre kalorier, end den reelt gør. En anden udfordring er, at det ikke er sikkert, at du svarer til gennemsnitspersonen, som er fastsat som en kvinde med et moderat fysisk aktivitetsniveau. Det betyder altså, at er du mand eller barn, så hjælper mærkningen dig ikke.
 • Chips er klimabelastende. Chips er ligesom slik, chokolade, sodavand og alkohol nydelsesmidler, som jo i bund og grund hverken er sunde eller nødvendige for os, og derfor så bidrager nydelsesmidler unødigt til klimabelastningen. Så ønsker du at spise mere klimavenligt, så er det en god idé at begrænse nydelsesmidler generelt.
 • Prisen. Som de fleste andre specialprodukter så ligger disse også i den høje ende. De koster nemlig ca. 12 kr for 50 g. Til sammenligning koster en pose almindelige saltchips fra Kims ca. 23 kr. for 175 g 

 

Pris

17,95 kr. for en pose med 50 g -Bonus info:-) Lige nu (september 2022), koster de 13,50 kr. på Easis.dk

 

Hvor kan varen købes?

Sort set i alle supermarkeder fysisk og online, fx Føtex, Rema 1000, nemlig.com coop.dk, easis.dk mfl.