Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Easis Vaniljeis

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Vanilla

Fokuspunkter

  • Vaniljeis uden tilsat sukker men med kunstigt sukker
  • Isens primære ingredienser er vand, syntetisk fyldstof, kunstigt sukker og skummetmælkspulver
  • Indeholder emulgatorer, som vi ikke får oplyst hvor stammer fra, så det kan være fedtsyrer fra dyr.
  • Der er ikke brugt hverken vaniljesukker eller vaniljestænger, kun aroma
  • Isen har et højt kostfiberindhold. Almindelig is indeholder ikke kostfibre
  • Indeholder ifølge producenten 67 % mindre fedt og 57 % færre kalorier end traditionel vaniljeis
  • Det reducerede fedt- og kalorieindhold er dog kun, hvis isen sammenlignes med en flødeis og ikke blot en vaniljeis fra Carte d’Or
  • Produktet kan ikke fremstilles i en økologisk variant, da kunstige sødestoffer ikke er tilladt i den økologiske fødevareproduktion
  • Anprisningen“Uden tilsat sukker” kan betragtes som misvisende, da isen er tilsat kunstige sødestoffer
  • Isen koster ca. 41 kr. 

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved denne vaniljeis er, at den ikke er tilsat almindeligt sukker fx hvidt sukker eller rørsukker som almindelige vaniljeis. Derfor kan denne is betegnes som sukkerfri. Og så indeholder den, ifølge producenten Easis, 67 % mindre fedt og 57 % færre kalorier end traditionel vaniljeis.

Producenten Easis har specialiseret sig i at fremstille produkter uden tilsat sukker. Produktet her er derfor en del af et stort sortiment indenfor søde sager uden tilsat sukker. Læs mere om virksomheden og produkterne på Easis hjemmeside.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Vand, fyldemiddel (polydextrose), sødestof (erythritol 7,1%), skummetMÆLKspulver, vallepulver af MÆLK, vegetabilsk fedt (kokosolie), stabilisatorer (natriumcarboxymethylcellulose, guargummi, carrageenan, johannesbrødkernemel), antioxidant (dinatriumphosphat), citrusfibre, emulgatorer (mono- og diglycerider af fedtsyrer, mælkesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer), aroma (vanillin), naturlig vaniljearoma, formalede vaniljebælge, salt, sødestoffer (acesulfamkalium, sucralose).

Kan indeholde spor af æg, soja og gluten.

 

Sødestoffer. Når man laver “sukkerfri” produkter, så bruger man kunstige sødestoffer i stedet for almindeligt hvidt sukker eller rørsukker.

Læs her om de forskellige typer af sødestoffer.

De sødestoffer, som er brugt i isen her, hører alle til gruppen af sødestoffer, som ikke giver energi og dermed ikke giver stigning i blodsukkeret (Kilde: Diabetesforeningen.dk).

De sødestoffer som er brugt i isen her er:

  • Erythritol (E 968) Læs mere
    Det er det, som man kalder en sukkeralkohol. Den findes naturligt i blandt andet frugt. Den giver ingen kalorier eller blodsukkerstigning. Erythritol optages i tyndtarmen og udskilles uforandret i urinen. Det har den fordel, at det ikke giver fordøjelsesbesvær såsom mavesmerter (Kilde: Wikipedia).
  • Acesultfamkalium (E 950) Læs mere
    Acesultfamkalium eller acesulfam K er syntetisk dvs kunstigt fremstillet sødestof. Det søder 150 gange mere end sukker. Det giver ingen kalorier eller blodsukkerstigning (Kilde:Fødevarestyrelsen)
  • Sucralose (E 955) Læs mere
    Ligesom acesulfam K så er sucralose også et kunstigt fremstillet sødestof. Det søder 720 gange sødere end sukker. Det giver ingen kalorier eller blodsukkerstigning (Kilde: Wikipedia)

 

Fyldemiddel. En af forskellene på almindeligt hvidt sukker og kunstige sødestoffer er at de kunstige sødestoffer ikke fylder på den samme måde i fx en is eller en kage. Derfor så tilsættes der ofte fyldstoffer til produkter, som indeholder kunstigt sukker. Læs mere

Fyldemidlet, som er brugt her, er polydextrose. Polydextrose er en form for opløselig fiber. Det bruges ofte til at øge kostfiberindholdet i fødevarer, erstatte sukker og for at reducere kalorier og fedtindhold. Det er en syntetisk ingrediens, hvilket vil sige, at det ikke findes naturligt (Kilde: Wikipedia).

Emulgatorer. Der står ikke nærmere betegnet end mono- og diglycerider af fedtsyrer. Det kan betyde, at fedtsyrerne stammer fra dyr

Aroma: Producenten har valgt ikke at bruge vaniljestænger eller vaniljesukker, men i stedet for aromastoffer. Her har man både brugt naturlige og syntetiske aromastoffer. Vanillin er en kemisk fremstillet vaniljearoma, som generelt er billigere end vaniljesukker med ægte vanilje eller vaniljestænger (Kilde: Tænk.dk).

 

Næringsstofindholdet

Produktet markedsfører primært på færre kalorier og mindre fedt end en traditionel vaniljeis. Derfor har jeg valgt at sammenligne næringsstofindholdet i en almindelig vaniljeis, for at det kan blive tydeligt for dig, hvori forskellene primært ligger.

Producenten Easis oplyser, at en liter is svarer til 8 portioner. Derfor har jeg også skrevet næringsstofindholdet i en portion is, 50 g, for at du bedre vil kunne danne dig et overblik over, hvad du reelt får af kalorier, fedt m.m., hvis du spiser en portion is. Mængdemæssigt så svarer 1 portion is, 50 g, til en Filur Is, som også vejer 50 g.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. portion Easis is, 50 g
Energi389 kJ/ 93 kcal460 kJ/110 kcal194 kj/ 47 kcal
Fedt 3,8 g4,5 g1,9 g
- Heraf mættede
fedtsyrer
3,6 g4,5 g0,25 g
Kulhydrat14 g15 g7,0 g
-Heraf sukkerarter6,8 g12 g1,95 g
Kostfibre10 g 0 g5 g
Protein2,8 g1,5 g1,4 g
Salt0,13 g0,08 g0,07 g

Kilde: Easis.dk og Frisko.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får næsten den samme mængde fedt og kalorier

Som du kan se, er der egentlig ikke så stor forskel på den mængde fedt og kalorier, som du får, hvis du vælger Easis’ is frem for isen fra Carte d’Or og slet ikke den store forskel, som produktet markedsføres på. Egentlig så sparer du kun dig selv for 0,7 g fedt og 17 kcal pr. 100 g. Læs mere

Det betyder for dig, at vælger du dette produkt primært for at tabe dig eller holde vægten, så vil du ikke opleve nogen effekt, hvis dit alternativ var is fra Carte d’Or. Men var dit alternativ en almindelig flødeis, så vil du opnå en større effekt. Se længere nede

 

Du får mange kostfibre og mæthed

Som du kan se, er en af de markante forskelle på næringsstofindholdet i Easis’ is og i Carte d’Or, at Easis-isen indeholder 10 g kostfibre pr. 100 g, hvorimod Carte d’Or-isen ikke indeholder nogle. Det betyder altså, at en portion Easis giver dig 5,2 g fibre. Til sammenligning giver et stykke rugbrød, 50 g, ca. 4,3 g fibre (kilde:fridafood). Læs mere

Fibermængden i Easis stammer formentlig fra det syntetiske polydextrose. Fibrene vil sandsynligvis betyde for dig, at du vil føle mere mæthed efter en portion af Easis’ is, end du ellers ville have gjort, hvis du havde spist en almindelig portion is.

 

Varen er for dig som…

  • Passer på vægten og dermed ønsker en is, som indeholder færre kalorier end en almindelig vaniljeis/flødeis
  • Synes den smager godt, og hvor det vigtigste er, at isen indeholder færre kalorier end en almindelig flødeis
  • Har diabetes og derfor ønsker et produkt, som ikke påvirker dit blodsukker, som almindelig vaniljeis gør
  • Ønsker et produkt, som er nemt at få fat i

 

Varen er ikke for dig som…

  • Gerne vil have et produkt, hvor der kun anvendes naturlige ingredienser. Produktet her indeholder både naturlige og syntetiske tilsætningsstoffer såsom aromaer og kunstige sødestoffer.
  • Gerne vil have en ægte vanilleflødeis. Denne is indeholder hverken æg, ægte vanilje eller fløde, som en traditionel flødeis gør. Den består primært af mælkepulver, kokosolie, kunstigt sukker og kunstig vaniljearoma.
  • Ikke vil spise fødevarer, som kan stamme fra dyr. Det kan nemlig ikke udelukkes, at emulgatorerne stammer fra dyr.
  • Gerne vil have et økologisk produkt
  • Gerne vil have et laktosefrit produkt

 

Fordele ved produktet

  • Større valgfrihed. Produktet giver os forbrugere en større valgfrihed indenfor kategorien “is”. Især mennesker med diabetes og mennesker, som har fokus på vægttab eller vægtvedligeholdelse, har med produktet her en mulighed for at vælge en is, som giver dem betydeligt færre kalorier og mindre blodsukkerstigning end en almindelig vaniljeflødeis.
  • Tilgængelighed. Produktet er ret udbredt og er derfor nemt som forbruger at få fat i

 

Ulemper ved produktet

  • Vildledende markedsføring i forhold til færre kalorier“Indeholder 67% mindre fedt og 57% færre kalorier end traditionel vaniljeis” Sådan lyder markedsføringen af produktet. Men, som sagt, så får du kun 0,7 g mindre fedt pr. 100 g, dvs. 16 % mindre, end hvis du spiser isen fra Carte d’Or. Og det samme regnestykke gør sig gældende ved kalorieindtaget, hvor du sparer dig selv for 17 kcal pr. 100 g, hvis du vælger Easis’ is i stedet for Carte d’Or. Det betyder altså, at du får 15 % færre og ikke 57 % færre kalorier, som producenten lover. Plejer du derimod at spise en vanilieflødeis og så i stedet for vælger Easis’ is, ja så kan du spare dig selv for en del fedt og kcal. Læs mere
    Tager vi fx en økologisk flødeis fra Thise , så indeholder den 18 g fedt pr. 100 g og 275 kcal. Det betyder, at du sparer dig selv for 14,2 g fedt pr. 100 g. Det svarer til, at du får 79 % mindre fedt, altså over de 67 %, som producenten lover. Og kaloriemæssigt sparer du dig selv for 182 kcal hvilket betyder, at du får 66 % færre kalorier, altså også flere end producenten lover. Det ville derfor være mere korrekt, hvis producenten skrev “Indeholder 67 % mindre fedt og 57 % færre kalorier end traditionel vaniljeflødeis
  • Vildledende markedsføring i forhold til ikke tilsat sukker.Produktet anprises blandt andet med ordene “Uden tilsat sukker”. Som forbruger mener jeg, at dette er misvisende, da der jo er tilsat kunstigt sukker i isen. Det skal dog understreges at anprisningen er helt lovlig.
  • Sukkerfrit, men kan give blodsukkerstigning. Produktet markedsføres som sukkerfrit. Det kan som forbruger godt være en lidt misvisende betegnelse. Især hvis man har diabetes og dermed gerne vil undgå produkter, som giver høj blodsukkerstigning. Betegnelsen sukkerfrit må nemlig gerne bruges om produkter, som blot ikke er tilsat almindeligt raffineret hvidt sukker. Læs mere
    Men det kan sagtens være tilsat sødestoffer og/eller fyldstoffer, som giver energi og blodsukkerstigning. Det gælder dog ikke produktet her, men det gør sig gældende i mange andre sukkerfrie produkter. Men selvom produktet her kun indeholder søde- og fyldstoffer, som ikke giver blodsukkerstigning, så indeholder produktet jo også en stor del skummetmælkspulver. Det indeholder en masse mælkesukker, som vil give blodsukkerstigning. Min pointe er dermed, at har du diabetes så vil du få mindre blodsukkerstigning af dette produkt frem for en almindelig vaniljeis, men du får blodsukkerstigning, og du skal derfor være opmærksom på mængden af is ad gangen, da det er mængden, der afgør, hvor meget dit blodsukker stiger.
  • Produktet findes ikke økologisk. Økologisk produktion er generelt en mere miljøvenlig og bæredygtig produktionsform end konventionel. Men selvom producenten gerne vil lave en økologisk variant af produktet, så er dette ikke tilladt, idet økologiske produkter ikke må indeholde kunstige sødestoffer 
  • Klimabelastende. Hvis man som forbruger gerne vil gøre en forskel for klimaet, så kan det give god mening at begrænse sit indtag af søde sager. Klimaaftrykket fra en voksens forbrug af søde sager, sodavand og alkohol er nemlig lige så stort som fra det røde kød.
  • Prisen. Som andre specialprodukter så ligger isen med en pris på ca. 41 kr. for 800 ml i den lidt dyre ende. Det er det samme som en vaniljeis fra Carte d’Or eller den “billigste” økologiske is, men er over dobbelt så dyrt som den klassiske vaniljeis fra Polar Is

 

Pris

ca. 41 kr.

 

Hvor kan varen købes

Brugsen, coop.dk, nemlig.com, Meny, Fakta, Irma mfl.

 

Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev ugens fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk