Er de laktosefri produkter et sundere valg?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Arla.dk

Er laktosefri produkter et sundere valg?

Som klinisk diætist bliver jeg tit spurgt, om det er sundere at vælge laktosefri varer frem for almindelige varer. Og her er mit svar altid, at det som udgangspunkt kun er “sundere” eller bedre at vælge laktosefri produkter for at undgå gener, hvis man ikke tåler laktose. Vil du vide hvorfor, så læs videre her.

 

Hvad er laktose og laktosefri produkter?

Først skal vi lige have afklaret, hvad det egentlig vil sige, at et produkt er laktosefrit.

Laktose er den sukkerart, som findes naturligt i mælk, dvs. mælkesukker. Mælkesukker er et såkaldt disakkarid, dvs. at det består af to sukkermolekyler. For at kroppen kan optage mælkesukkeret, skal det nedbrydes til enkeltsukkermolekyler i tarmen. Nedbrydningen af mælkesukkeret sker ved hjælp af enzymet laktase.

Mennesker, som lider af laktoseintolerance også kaldet laktosemalabsorption, mangler enzymet laktase, hvilket betyder, at deres krop ikke er i stand til at nedbryde mælkesukkeret og optage det. Der opstår derfor i deres tarm en bakteriel forgæring, som kommer til udtryk ved mavesmerter, rumlen og luft i maven og evt. diarre. Det er helt ufarligt, men ikke særlig rart. 

Laktosefri produkter er derfor produkter, hvor mælkesukkeret enten er fjernet eller tilsat laktase, så mælkesukkeret er nedbrudt til de to sukkermolekyler, så kroppen kan optage det uden gener.

 

Men er disse laktosefri produkter så sundere?

Om noget er sundt, er i for sig ikke så enkelt at svare på, som det måske lyder, for sundhed er jo rigtig mange ting. For nogle mennesker er sund mad mad, som føles godt i kroppen, og for andre er det mad uden for meget sukker og fedt. 

Og lider man af laktoseintolerance, så vil man nok være på holdet, der mener, at de laktosefri produkter er et “sundere” valg, fordi de ikke giver dem ubehag og gener. Men tåler man helt almindelige mælkeprodukter, så vil det umiddelbart være et kig på indholdet af fedt, mættet fedt, sukker og salt, som vil kunne give os svaret på, om de laktosefri produkter er et sundere valg end de almindelige. 

 

Hvad er forskellen på næringsstofindholdet?

Du får her fire eksempler, hvor jeg sammenligner laktosefri mælk, yoghurt, smør og cremefraiche med almindelige varianter. Jeg vælger at sammenligne den laktosefri variant med en almindelig variant, som er nøglehulsmærket, da det som udgangspunkt er den varetype, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi går efter.

NæringsstofindholdNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g

Pris ca. 12,50 kr.

Pris ca. 8,50 kr.
Energi125 kJ/30 kcal154 kJ/36 kcal
Fedt0,5 g0,4 g
-Heraf mættede fedt0,3 g0,3 g
Kulhydrat2,7 g4,7 g
-Heraf sukkerarter2,7 g4,7 g
Protein3,6 g3,5 g
Salt0,07 g0,11 g

Kilde: Arla.dk og coop.dk

 

Som du kan se her, er den største forskel, at du får en smule færre kalorier, hvis du drikker laktosefri mælk i stedet for en “almindelig” minimælk. Det skyldes, at den metode, som Arla bruger til at lave laktosefri mælk, indebærer at 40 % af laktosen (mælkesukkeret) er blevet fjernet fra den laktosefri mælk (kilde: Arla ). Og mælkesukkeret bidrager jo med kalorier, så når noget af det fjernes, fjerner man jo også nogle af kalorierne. 

Ellers er der ikke den store forskel på de to typer af mælk. Næringsstoffer som fx kalk er fuldstændig de samme i laktosefri produkter som i de almindelige mælkeprodukter.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Pris ca. 23 kr
.
Pris ca. 17 kr.
Energi246 kJ/58 kcal

225 kJ/53 kcal
Fedt0,5 g0,5 g
-Heraf mættede fedt0,3 g0,3 g
Kulhydrat8,9 g7,5 g
-Heraf sukkerarter8,3 g7,3 g
Protein4,5 g4,0 g
Salt0,07 g0,10 g

Kilder: Naturmælk.dk og Arla.dk

 

Som du kan se, er der ikke den store forskel i næringsstofindholdet i de to produkter. 

Fælles for dem begge er, at de har et højt sukkerindhold, hvilket generelt er en sundhedsmæssig udfordring ved frugtyoghurt, laktosefri eller ej. Yoghurt, A-38 eller skyr med frugt tilsættes nemlig meget sukker samtidig med, at frugten også bidrager med frugtsukker. 

Ifølge Fødevarestyrelsen må en yoghurt, A-38 eller skyr kun indeholde 4 g tilsat sukker pr. 100 g for at kunne få Nøglehulsmærket. Det er der ikke så mange frugtyoghurter, laktosefri eller ej, som lever op til. 

Umiddelbart har vi ikke kunnet finde en laktosefri nøglehulsmærket frugtyoghurt, så tåler du ikke laktose, er ovenstående laktosefri frugtyoghurt et godt bud, da den lever til anbefalingerne for fedt. 

Tåler du laktose, så er den den ovenstående “almindelige” A-38 med frugt med Nøglehulsmærket et godt bud, hvis du leder efter en frugtyoghurt uden for meget sukker og fedt.

Den laktosefri yoghurt fra Naturmælk kan købes i Netto, Føtex og Bilka

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g













Pris ca. 9 kr. for 200 g

Pris ca. 14 kr. for 400 g

Pris ca. 16 kr. for 500 g
Energi600 kJ/145 kcal457 kJ/110 kcal337 kJ/81 kcal
Fedt13 g9 g5 g
-Heraf mættede fedt8,3 g 5,7 g3,2 g
Kulhydrat3,9 g3,4 g3,4 g
-Heraf sukkerarter3,3 g3,4 g3,4 g
Protein3,1 g3,2 g4,8 g
Salt0,090,1 g0,11

Kilde: Arla.dk

 

Cremefraiche er jo generelt en madvare, som vi anbefales at spise lidt af, da den som udgangspunkt indeholder 38 g fedt pr. 100 g. Men som du nok allerede ved, så findes der jo fedtfattige varianter som cremefraiche 18 % og 9 %. Ifølge Fødevarestyrelsen bør en cremefraiche dog indeholde max 5 g fedt pr. 100 g. Gør den det, så kan den få Nøglehulsmærket. 

Vi har har kun fundet to laktosefri cremefraicher på markedet, nemlig den ovenstående fra Arla og så en fra Thise. Den fra Thise er dog en 18 %. Ergo, har du ikke laktoseintolerance, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du går efter cremefraiche 5 %, dvs. ovenstående fra Cheasy, da der ikke p.t. findes andre. Tåler du ikke laktose, så er ovenstående cremefraiche med 13 g fedt pr. 100 g fra Arla p.t. bedste bud, selvom den indeholder over dobbelt så meget fedt som anbefalet.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g

Pris ca. 24 kr.

Pris ca. 23 kr.
Energi3038 kJ/739 kcal3038 kJ/739 kcal
Fedt82 g82 g
-Heraf mættede fedt54 g52 g
Kulhydrat0,7 g0,7 g
-Heraf sukkerarter0,7 g0,7 g
Protein0,6 g0,6 g
Salt1,2 g1,2 g

Kilde: Arla.dk

Som du kan se i skemaet, får du den samme mængde fedt, mættet fedt (det dårlige fedt) og kalorier, om du vælger det ene eller det andet produkt. Forskellen er kun, at der er anvendt laktosefri fløde til at lave det laktosefri smør. Derfor er der heller ikke her en sundhedsmæssigt gevinst ved at vælge laktosefrit smør, hvis du tåler det almindelige. 

Faktisk har almindeligt smør et lavt indhold af laktose (0,7 g pr. 100 g) og kan derfor anvendes i mindre mængder af de fleste mennesker med laktoseintolerance. (kilde: sundhed.dk )

 

Summa summarum er, at der ikke er nævneværdig ernæringsmæssig forskel på laktosefri produkter sammenlignet med de almindelige varianter, fordi den eneste forskel på laktosefri og almindelige mælkeprodukter er, at mælkesukkeret i de laktosefri varer til dels er fjernet eller blot nedbrudt. Indholdet af vitaminer og mineraler i laktosefri produkter er helt det samme som i de almindelige varianter.

Dermed sagt, så er det ikke sundere for dig at vælge laktosefri produkter, med mindre du ikke tåler laktose. 

Tåler du laktose, så er det både billigere og nemmere at gå efter de almindelige produkter. Herudover så vil du også kunne vælge nøglehulsmærkede produkter, som generelt indeholder mindre fedt og sukker end de laktosefri produkter, og du vil også have flere muligheder for at vælge økologiske produkter, hvis dette er vigtigt for dig.