Er der buræg på dit påskebord, uden du ved det?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Er der buræg på dit påskebord, uden du ved det?

De udskældte buræg fra høns i små bure er blevet et sjældent syn på hylderne i danske supermarkeder. De danske forbrugere har nemlig vist vejen og stemt med fødderne. De har gennem de senest par år vist, at de vælger dyrevelfærd og har derfor fravalgt buræggene. 

Men vidste du, at der stadig produceres buræg, som bruges i en masse almindelige dagligvarer, også mange af dem, som ofte bruges til påske?

Vil du gerne undgå dem, så se her, hvor på dit påskebord de kan snige sig ind, og hvilke produkter som er uden buræg.

 

Er der æg i?

Selvom du i forvejen bevidst undgår buræg, kan du alligevel sagtens komme til at støtte burægsproduktionen ved at købe produkter, der indeholder skjulte buræg. For udover de æg, du måske købe til sildemaden eller de skidne æg ,så køber du måske produkter til dit påskebord, som indeholder buræg, uden du ved det. 

Der findes nemlig skjulte æg i mange forarbejdede produkter, der typisk forbindes med påskefrokosten. Det er produkter som:

  • Karrysild
  • Karrysalat
  • Mayonnaise
  • Remoulade
  • Fiskefrikadeller

 

Du skal nærstudere ingredienslisten, hvis du vil vide, om dine produkter indeholder buræg. Står der bare “æg”, “æggeblommer” eller “æggeblommepulver”, så skal du gå ud fra, at de stammer fra burhøns. 

 

Hvordan undgår jeg buræg?

Vil du undgå produkter med buræg, kan du som udgangspunkt gå efter produkter, der er mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” Dyrevelfærdsmæret, Anbefalet af dyrenes beskyttelseeller Ø-mærketDet røde, danske økologi mærke. Med disse produkter i kurven er du forsikret om, at hønen, der har lagt ægget, har adgang til det fri og masser af plads at sprede sine vinger på.

Med der vil være produktgrupper, hvor du ikke kan vælge en økologisk variant eller en variant mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Hvad søren gør du så? 

Vi har kigget lidt rundt i større supermarkeder (Bilka, Føtex, Rema 1000, coop.dk og nemlig.com) og kommer her med nogle forslag til alternativer til produkter med buræg.

 

Karrysild

At finde en karrysild med æg, som ikke er buræg er noget af et detektivarbejde, men det er lykkedes os at finde denne i Irmas eget mærke.

(Foto: coop.dk) Den forhandles primært i Irma samt på coop.dk. Et glas koster ca. 39 kr., men er lige nu her i påsken 2022 på tilbud på coop.dk til 25 kr.

 

Karrysalat 

Umiddelbart har vi ikke fundet en økologisk karrysalat og heller ikke en mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.

De fleste karrysalater, som vi har kunnet finde i de større supermarkeder, indeholder “æggeblommer” og dermed sandsynligvis buræg. 

Vi fandt dog en karrysalat med frilandsæg, hvilket er karrysalaten fra Gråsten.

(Foto: Graasten.dk) Den findes i rigtig mange supermarkeder som fx Rema 1000, Bilka, Føtex, nemlig.com m.fl. og koster ca. 9,95 kr.

 

Mayonnaise

Mayonnaise er en produktgruppe, hvor der er en del økologiske alternativer, som du kan vælge, hvis du gerne vil undgå buræg.

Det kunne fx være denne fra K-salat, som findes i mange supermarkeder fx Bilka og Brugsen og koster ca. 16,25 kr.

(Foto: K-salat.dk)​​

Udover de økologiske varianter så har Gråsten også lavet en mayonnaise, som er lavet på æg fra fritgående høns. Det er denne: 

(Foto: Graasten.dk)

Den fås også i de større supermarkeder som fx Bilka, Føtex og nemlig.com og koster ca. 21,25 kr.

 

Remoulade 

Ligesom mayonnaise så er remoulade også en produktgruppe, hvor der er en del økologiske alternativer, som du kan vælge, hvis du gerne vil undgå buræg.

Det kunne igen være en økologisk variant fra K-salat , som koster ca. 16,25 kr. og findes i større supermarkeder. 

(Foto: K-salat.dk)

Gråsten har også lavet en remoulade med æg fra fritgående høns. Den koster ca. 33 kr.

(Foto: Graasten.dk)

 

Fiskefrikadeller

At finde fiskefrikadeller uden buræg er en vanskelig opgave. Det lykkedes os dog at finde en variant i Bilka og Føtex, hvor der er brugt skrabeæg. Det er disse fiskefrikadeller

. (Foto: Bilkatogo.dk) Der er tilbud på dem her i påsken (2022), hvor de koster 25 kr. for 4 stk. 

Men det lykkedes os også at finde en økologisk variant, nemlig disse minilaksedeller fra Lykkeberg.

(Foto: Lykkeberg.dk) De forhandles bl.a. på nemlig.com  og koster her i påsken (2022) 22 kr. for 8 stk.

Alternativt så er der mange fiskefrikadeller i køledisken, som ikke indeholder æg overhovedet.

 

Ledsages jeres påskefrokost af diverse købesmåkager eller kage, så kan det også være en rigtig god idé at nærstudere ingredienslisten, da disse produkter også ofte indeholder æg.

 

Ha’ en rigtig skøn påske!