Færøsk røget laks
Fokuspunkter
- Opdrættet færøsk røget laks
- Produktet har Nøglehulsmærket, hvilket betyder at laksen indeholder mindre salt end røget laks generelt gør
- Forbrugerrådet Tænk anbefaler produktet, da det har et lavt indhold af problematiske kemikalier
- Produktet er ikke testet for spor af medicinrester, som kan være højt, da produktet stammer fra konventionel dambrug
- Laksen er fedtfattig sammenlignet med andre opdrætslaks
- Produktet har et højt indhold af de sunde omega–3–fedtsyrer
- Produktet er ikke ASC-mærket. Mærket indikerer miljøvenlig og bæredygtig produktion af opdrættet fisk
- Prismæssigt ligger det midt imellem den billigste og den dyreste røgede laks
- Findes ikke i en økologisk variant
- Svær at få fat på, da den primært forhandles hos Irma og coop.dk
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Udadtil så adskiller produktet sig fra andre laks ved, at det har Nøglehulsmærket. Men produktet blev i 2018 testet af Forbrugerrådet Tænk, hvor produktet fik næsthøjeste karakter, pga. lavt indhold af problematiske kemikalier.
Hvad består produktet egentlig af?
Færøsk laks (salmo salar), salt, røg.
Næringsstofindholdet
Pakken indeholder 100 g, så næringsstofindholdet, som du kan se i skemaet nedenfor, er, hvad du får, hvis du spiser hele pakken.
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|
Energi | 675 kj/161 kcal |
Fedt | 8,4 g |
Protein | 21,4 g |
Salt | 3 g |
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Saltindholdet er højt trods Nøglehulsmærket
Røgvarer, som røget laks, bidrager til meget salt. Vi danskere spiser generelt for meget salt dagligt, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for både børn og voksne. Nøglehulsmærket viser dig hen til røget laks med mindre salt end i traditionel røget laks. Du skal dog være opmærksom på, at mærket ikke viser dig hen til laks med lidt salt. Kravet, til at røget laks kan få Nøglehulsmærket, er at det max må indeholde 3 g salt pr. 100 g. (Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer )
Set ud fra et sundhedsmæssigt syn, så er 3 g salt pr. 100 g meget. Anbefalingen for en voksen person lyder nemlig på max 5-6 g salt dagligt og gerne ned til 3 g dagligt. Med det er min pointe, at du som med alt andet mad ikke bør spise røget laks hver dag og dine børn bør slet ikke, da de kun tåler ca. den halve mængde salt dagligt. Så variationen i mad er vigtig.
Varen er for dig som…
- Bekymrer dig om problematiske kemikalier. Produktet er nemlig testet af Forbrugerrådet Tænk, og der blev kun fundet et lavt indhold. Se længere nede.
- Gerne vil begrænse dit eller dine børns saltindtag.
- Ønsker et proteinrigt produkt
- Ønsker et produkt med et højt indhold af D-vitamin og omega–3–fedtsyre
Varen er ikke for dig som…
- Ikke ønsker opdrætsfisk.
- Bekymrer dig om tilsætningsstoffer og medicinrester. Se længere nede
- Ønsker den mest miljøvenlige og bæredygtige fisk. Gør du det, skal du gå efter ASC–mærket opdrætslaks, MSC–mærket vildlaks eller økologisk laks. Se forslag til produkter længere nede.
Fordele ved produktet
- Lavt indhold af kemikalier. Produktet blev testet i 2018 af Forbrugerrådet Tænk, og resultatet var, at produktet har et lavt indhold af problematiske kemikalier også sammenlignet med nogle af de andre testede laks. Derfor anbefales produktet af Forbrugerrådet Tænk. Laksen blev testet for: Læs mere
- Bly (et tungmetal, der blandt andet kan påvirke nervesystemet og hjernens udvikling)
- Kviksølv (et tungmetal, der blandt andet kan påvirke nervesystemet og hjernens udvikling)
- Dioxin (et forbrændingsprodukt, der blandt andet kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende)
- PCB (et svært nedbrydeligt stof tidligere brugt i byggeri, der blandt andet kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende)
- Ethoxyquin (tilsætningsstof til foderet, der kan nedbrydes til et stof, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende)
- Kilde til D-vitamin. Mange danskere er i underskud af D-vitamin. En af årsagerne er, at det er vanskeligt at få tilstrækkeligt gennem kosten. D-vitamin findes nemlig kun i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk, ost og æg. D-vitamin har mange vigtige funktioner i kroppen såsom at bidrage til at vedligeholde normale knogler samt immunsystemets normale funktion (Kilde: Altomkost.dk).
- Prisen Med en pris på 42 kr. for 100 g. ligger denne laks sådan lige midt imellem. De billigste “discountlaks” fås ned til ca. 24 kr. for 100 g og de dyreste pakker med 100 g koster op til 65 kr.
- Nøglehulsmærket. I og med at produktet har Nøglehulsmærket, så er indholdet af salt mindre end i andre røgede laks. Generelt har de fleste pakker røget laks i dag Nøglehulsmærket og holder sig dermed til max 3 g salt, hvilket er den mængde, som de fleste pakker indeholder. Jeg har fundet et par enkelte pakker røget laks uden Nøglehulsmærket, som indeholdt 3,3-3,5 g salt pr. 100 g.
- Højt indhold af omega-3-fedtsyrer. Forbrugerrådet Tænk og Test har også testet produktets indhold af de sunde omega-3-fedtsyrer og her sås at indholdet er højt. Omega-3–fedtsyrer har en lang række gavnlige effekter på hjertet og kredsløbet, og det betyder, at du mindsker risikoen for åreforkalkning og forhøjet blodtryk (Kilde: Hjerteforeningen.dk)
- Lavt fedtindhold. Opdrætsfisk har generelt et højt fedtindhold. Tænk og tests resultater viste at fedtindholdet i fisken her generelt er lavere end i andre opdrætsfisk men højt indhold af omega-3-fedtsyrer. Det lave fedtindhold kan muligvis være årsagen til lavt indhold af kemikalier, da kemikalierne ofte sætter sig i fedtet fx dioxin (Kilde: Forbrugerrådet Tænk).
Ulemper ved produktet
- Opdrættet. Opdrætslaks kaldes også “burlaks”. Det har i de sidste par år været et meget omdiskuteret produkt. Omdrejningspunkterne har blandt andet været, at produktionsformen belaster miljøet, lav dyrevelfærd samt anvendelse af medicin og andre kemikalier. (Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og videnskab.dk)
- Intet ASC–mærke. Sammen med Ø-mærket så er ASC-mærket forbrugernes garanti for den mest miljøvenlige og bæredygtige produktion af opdrætsfisk. Ifølge Forbrugerrådet Tænk så minder ASC-mærket meget om det røde Ø-mærke. Læs mere Fisk kan dog godt være ASC-mærket uden at være økologiske, hvis de for eksempel ikke har fået økologisk foder (Kilde: Forbrugerrådet Tænk). Men fisk med ASC-mærket er, ligesom økologiske fisk, opdrættet i dambrug på en mere miljøvenlig måde. Det betyder, at vand-, plante- og fiskemiljøet skal være naturligt og så bæredygtigt som muligt.
- Anvendelse af tilsætningsstoffer og medicin. Produktet stammer fra konventionelt dambrug, hvor der blandt andet gerne må tilsættes farvestoffer i foderet. Fisken er derfor meget rød i farven, hvilket skyldes farvestoffer i foderet. Brugen af medicin i konventionel dambrug er ikke restriktiv men det er den er ved økologisk lakseopdræt (Kilde: Økologisk landsforening). Læs mere Og i og med at laks oftest rammes af lus og sygdomme, så bruges en del medicin i konventionel dambrug. Tænk har i deres test ikke testet for medicinrester. Dog testede de for ethoxyquin, som gerne må tilsættes foderet til konventionel opdrætsfisk. Niveauet her var meget lavt og laksen fik derfor højeste karakter. Ethoxyquin må ikke tilsættes økologisk fiskefoder.
- Ingen info om det lave kemikalieindhold. Med mindre man har læst Tænks test af røget laks, så vil man ikke vide, at produktet her er testet for lavt kemikalieindhold, for det står ikke nogle steder. Og der er heller ikke noget ved produktet der indikerer, at indholdet kunne være lavt fx oprindelsessted eller andet.
- Findes ikke økologisk. Produktet her findes ikke i en økologisk variant. Den økologiske variant ville have sikret dig et fiskeopdræt med fokus på miljøvenlig og bæredygtig produktion, ingen brug af farvestof og ethoxyquin i foderet, minimal anvendelse af medicin og høj dyrevelfærd, som primært betyder mere plads. Du kan læse mere om forskellen på økologisk og konventionel fisk her. Dog har producenten Rossini en skotsk økologisk laks, som kunne være et alternativ. Forhandles primært i Irma
- Ingen info om produktet. Hverken på produktet eller på producenten Rossinis hjemmeside kan man læse noget om produktet
- Produceret på Færøerne. Rent klimamæssigt ville det være en fordel, hvis varen var produceret herhjemme, da det generelt belaster klimaet mindst.
- Tilgængelighed. Fås primært i Irma og på coop.dk
Pris
ca. 47 kr for 1 pakke (100 g)
Hvor kan varen købes
Primært Irma og coop.dk samt i få Brugser
Alternativer
Økologisk laks
Ønsker du en økologisk røget laks, så er det til at få i de fleste supermarkeder, også i discountsupermarkederne som fx Lidl og Netto.
(Foto: Fødevareguiden) Lidl har fx denne økologisk røget laks, som er den billigste, jeg har set. Den koster 32 kr. for 100 g.
Netto har også i deres eget mærke ØGO en økologisk laks til 35 kr. for 100 g. Der er dog ingen af de to produkter, som har ASC-mærket. Mærket er din garanti for en mere bæredygtig produktion af opdrættede fisk, bl.a. ved at sætte krav til et begrænset forbrug af kemikalier, nedsat forbrug af ferskvand og energi samt krav til foderet
Vildlaks
Vil man gerne undgå opdrætslaks, så kan man kigge efter vildlaks. Det er dog noget af en detektivopgave, da det meste af den røgede laks, som findes i supermarkedet er opdrætslaks. Det står på ingredienslisten, om den stammer fra opdræt eller er vild.
(Foto:Bilkatogo.dk) Føtex har under deres eget mærke “Vores” denne vildlaks , som Tænk også anbefaler. Den var også med i testen i 2017, sammen med produktet her. Laksen fra Vores scorede topkarakter, 75 %, i testen, da mængden af problematiske kemikalier var meget lavt. Produktet har både Nøglehulsmærket og MSC–mærket. Nøglehulsmærket fortæller dig, at produktet her lavere indhold af salt end i røget laks generelt, og MSC–mærket er din garanti for miljø- og bæredygtigt fiskeri.
Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev ugens fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk