Fem lette veje til begrænsning af tilsætningsstoffer 

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Fem lette veje til begrænsning af tilsætningsstoffer 

“Alle tilsætningsstoffer er risikovurderet og godkendt af myndighederne, og der er derfor ikke grund til at bekymre sig”. Sådan står der i en rapport fra Fødevarestyrelsen.

Men mange bekymrer sig alligevel. Måske fordi nogle godkendte tilsætningsstoffer er mistænkt for at kunne have en sundhedsskadelig effekt. 

Få her Fødevareguidens fem lette veje til at styre mest muligt uden om tilsætningsstoffer.

 

1. Tjek dine dagligvarer for problematiske tilsætningsstoffer

Nogle tilsætningsstoffer er kommet i fokus, fordi de muligvis har sundhedsskadelige effekter. Det gælder primært disse stoffer, som jeg her har valgt at dele op i to grupper.

Gruppen af stoffer, som er mistænkt for at være enten kræftfremkaldende og/eller hormonforstyrrende

Gruppen af stoffer, som kan give allergiske eller overfølsomhedsreaktioner

Hvis du bekymrer dig om tilsætningsstoffer, så prøv at gennemgå de fødevarer, som du plejer at købe for at se, om de indeholder ovenstående stoffer. 

Skriv evt. navnene og E-numrene ned i din telefon eller på en lap i din pung, så du altid kan huske, hvilke det drejer sig om. 

Tilsætningsstoffer vil du altid kunne finde i ingredienslisten, enten med navn eller E-nummer.

 

Det er vigtigt at understrege, at alle tilsætningsstoffer, som findes i vores fødevarer, er godkendte og som udgangspunkt ikke skadelige i sig selv. 

Men sammen med alle de andre kemiske stoffer, som vi udsættes for dagligt fra fx fødevarer, møbler, tøj, kosmetik m.m., så bidrager de til det, som vi kalder cocktaileffekten. Og det er blandt andet den, som mange forskere er meget bekymrede for, fordi der i risikovurderingen og grænsesætningen af tilsætningsstoffer i dag kun tages meget lidt højde for cocktaileffekten, ej heller hormonforstyrrende stoffer (Forbrugerrådet Tænk)

 

Læs også artiklen “Tilsætningsstoffer: Godt eller skidt?”

 

2. Køb økologiske produkter

Helt at undgå tilsætningsstoffer er umuligt med mindre man laver alt sin mad fra bunden ud af ferske råvarer. Men vælger du at købe økologiske fødevarer, så undgår du flere hundrede tilsætningsstoffer. 

I økologiske produkter er det nemlig tilladt at bruge 49 forskellige E-numre, mens tallet for konventionelle fødevarer er over 350. 

Den økologiske produktion tager afsæt i et forsigtighedsprincip, som går ud på, at hvis tilsætningsstofferne kan undværes, hvorfor så putte dem i? 

Generelt kan man sige, at de tilsætningsstoffer, der kommer i økologiske varer i Danmark, ikke er nogle, der er under mistanke for at være sundhedsskadelige, men som alligevel er nødvendige, hvis vi ikke vil have tynd ketchup og brød, der ikke kan hæve.

Fx er sødemidler og kunstige farvestoffer ikke tilladt i økologiske fødevarer. BHA og BHT må heller ikke anvendes i økologiske fødevarer. Det omdiskuterede stof nitrit (E 249 og E 250) må gerne anvendes i økologiske kødprodukter i EU, men de økologiske producenter i Danmark bruger ikke stoffet. Derfor slipper du for nitrit i produkter som kødpålæg, bacon og pølser ved at købe økologisk og dansk.

En undtagelse er sulfitter, som gerne må tilsættes økologisk vin, dog i mindre mængde i end i konventionel vin

Du kan her læse, hvilke tilsætningsstoffer som er tilladt i den økologiske produktion 

 

3. Køb nøglehulsmærket, hvis du vil undgå kunstige sødestoffer 

Ligesom økologiske fødevarer så må nøglehulsmærkede fødevarer heller ikke indeholde kunstige sødestoffer såsom fx aspartam. Men du skal være opmærksom på, at nøglehulsmærkede fødevarer gerne må indeholde andre problematiske stoffer såsom fx nitrit.

 

4. Spis varieret

Jo mere varieret du spiser, desto mindre får du af et enkelt E-nummer. De fleste stoffer, der er under mistanke for at skade vores sundhed, er ifølge Fødevarestyrelsen kun skadelige i ganske store mængder. Hvis man spiser en almindelig, varieret kost, vil indtaget af de enkelte tilsætningsstoffer ifølge Fødevarestyrelsen aldrig overstige de fastsatte ADI-værdier (Acceptabelt Dagligt Indtag)

 

5. Vælg friske råvarer i stedet for præfabrikeret mad

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at jo mere forarbejdet og jo længere holdbarhed en fødevare har, desto flere E-numre er der tilsat. Skær især ned på langtidsholdbar præfabrikeret mad, hvis du vil skære ned på tilsætningsstofferne. Det er produkter som færdigretter (både de animalske og de vegetariske/veganske), pølser, købekager, bagemix, færdige dressinger og saucer. Skær også ned på kødpålæg (især ikkeøkologisk), og brug i stedet hårdkogte æg, avocado, banan, tomat, kogte kartofler samt kød- og fiskerester fra aftensmaden.