Fem sundere madpakkehits

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Fødevareguiden

  Første gang publiceret i august 2021 og redigeret i august 2022

Fem sundere madpakkehits

Salamistænger, ostehaps, figenstænger, kiks og myslibarer er alle madvarer, som de fleste af os nok har kommet i vores børns madpakke i ny og næ, fordi vi ved, at det skaber begejstring.

At disse madvarer er gæster i dit barns madpakke af og til har jo ingen betydning for dit barns sundhed, selvom disse favoritter ofte indeholder enten mere salt, fedt eller sukker, end Fødevarestyrelsen anbefaler. 

Men en fødevare er jo ikke i sig selv hverken sund eller usund. Sundhedsværdien afhænger altid af mængder, og hvad ens barn i øvrigt spiser.

Men kunne du godt tænke dig, at få ideer til alternativer med mindre fedt, sukker og salt, så giver Fødevareguiden dig nogle forslag her.

 

Salamistænger 

Salamistangen er uden tvivl en sikker vinder i de fleste børnemadpakker, men den har desværre en del sundhedsmæssige ulemper, fordi den har et:

  • Højt indhold af totalfedt
  • Højt indhold af mættet fedt
  • Højt indhold af salt

Et bedre alternativ til salamistænger kunne fx være kyllingehaps fra Hanegal. De fås i blandt andet Irma, Kvickly, Superbrugsen, Meny, nemlig.com og coop.dk. De koster ca. 22,95.

 

Fedtindholdet i kyllingehaps er stadig for højt

Det skal dog understreges at kyllingehaps heller ikke er 100 % optimalt, hvis man ser på næringsstofindholdet, da fedtindholdet stadig er for højt. Men kyllingehaps indeholder dog kun halvt så meget fedt og dårligt fedt som salamistængerne, og saltindholdet i kyllingehaps er også markant lavere. 

Du kan se forskellene på de forskellige produkter i skemaet her. 


Indhold pr. 100

Indhold pr. 100

Indhold pr. 100

Indhold pr. 100

Indhold pr. 100
IngredienserSvinekød 173 g, salt, dextrose, krydderier, rødbede, starterkultur. Svinekød 165 g, salt, dextrose, krydderier, antioxidant (E300), konserveringsstof (E250), starterkultur.Oksekød 155 g, salt 4 g, sort peber, paprika edelsüß, koriander, hvidløg, selleripulver og starterkultur.Svinekød 155 g, salt 4 g, sort peber, paprika edelsüß, koriander, hvidløg, selleripulver og starterkultur.Kyllingekød 47 g, vand 18%, salt 2%, tapiokamel, og krydderier: hvidløg, hvid peber, sort peber, løg, paprika, ingefær, muskatnød. I lammetarm.

Fedt30 g29 g29 g29 g16 g
- Heraf mættet fedt12 g11 g10 g11 g4,2 g
Protein20 g28 g31 g26 g14 g
Salt4,5 g4,5 g4,5 g4,47 g1,95 g
Anbefalet fedt9,0 g9,0 g9,0 g9,0 g9,0 g
Anbefalet salt2,5 g2,5 g2,5 g2,5 g2,5 g
Økologisk?JaNej JaJaJa
Indeholder produktet nitrit?NejJaNejNejNej

Kilde: Hanegal.dk, coop.dk. Føtex.dk

Som du kan se, så ændrer det ikke på næringsstofindholdet, at salamistangen er økologisk.

Læs også artiklen  “Er Ø-mærket lig med lidt fedt, salt og sukker?”

 

Salamistænger og kyllingehaps er forarbejdet kød

Det skal dog understreges, at både salamistænger og kyllingehaps hører under det, som vi kalder forarbejdet kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler at begrænse mest muligt, da der ses en sammenhæng mellem indtaget af forarbejdet kød og risikoen for udviklingen af visse kræftformer.

Hvor meget man max bør indtage dagligt, er Fødevarestyrelsen ikke helt konkret med. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man undgår det helt eller kun spiser det ved særlige lejligheder. 

 

Ostehaps

Også ostehapsen er nok at finde i mange danske børns madpakker. Ligesom salamistangen så har ostehapsen de sundhedsmæssige ulemper, at den indeholder:

  • Højt indhold af totalfedt
  • Højt indhold af mættet fedt 
  • Højt indhold af salt 

 

Der findes p.t. ikke en ost i lille pakke på markedet, som lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for indholdet af salt og fedt. Dog indeholder Babybel-oste mindre salt end ostehaps, som du kan se i skemaet, så lige ift. salt er de “lidt bedre”.

 

Lav hellere ostehaps selv

Det bedste alternativ til både ostehaps og Babybel er, hvis du køber en nøglehulsmærket hel ost og selv skærer ostehaps ud af den. 

Udvalget af nøglehulsmærket hel ost er ikke særlig stor i de danske supermarkeder, men vi har fundet to eksempler til dig, en økologisk og en konventionel.

Osten fra Thise er en økologisk mellemlageret ost med Nøglehulsmærket. Den fås hos blandt andet Superbrugsen, Irma, coop.dk. Koster ca. 60 kr. for 500 g.

Alternativt er der Cheasy mellemlagret ost. Koster ca. 69 kr. for 578 g. Forhandles mange steder fx Føtex, nemlig.com.

Mange ostehandlere har også ofte et godt udvalg af oste, som lever op til Nøglehulsmærket, dvs. max 17 g fedt pr. 100 g og 1,6 g salt pr. 100 g.


Indhold pr. 100 g

Indhold pr. 100 g

Indhold pr. 100 g

Indhold pr. 100 g

Indhold pr. 100 g
IngredienserOst, vand, smeltesalt (E339), smør, skummetmælkspulver, surhedsregulerendemiddel (citronsyre).

Økologisk OST, vand, økologisk SMØR, smeltesalt (E331), økologisk SKUMMETMÆLKSPULVER, surhedsregulerende middel (MÆLKESYRE)pasteuriseret MÆLK, salt, MÆLKEsyrekultur, vegetarisk løbe.Pasteuriseret økologisk mælk, salt, mælkesyrekultur, mikrobiel osteenzym.Pasteuriseret MÆLK, salt, MÆLKESYREKULTUR, osteløbe (mikrobiel).
Fedt23 g23 g24 g17 g13 g
- Heraf mættet fedt15 g15 g16 g10 g8,3 g
Protein19 g19 g23 g26 g27 g
Salt2,4 g2,5 g1,8 g1,6 g1,5 g
Anbefalet fedt17 g17 g17 g17 g17 g
Anbefalet salt1,6 g1,6 g1,6 g1,6 g1,6 g
Økologisk?NejJanNejJaNej

Kilde: Arla.dk, Thise.dk, Coop.dk

 

Figenstænger

Figenstænger er nok også at finde i mange madpakker landet over som det søde “sunde” alternativ. Men selvom figenstænger ikke indeholder almindeligt hvidt sukker, så er figenstænger jo lavet af tørret frugt, som indeholder 6-7 gange så meget frugtsukker som frisk frugt.

Det betyder, at figenstænger har et meget højt sukkerindhold på ca. 12 g sukker pr. figenstang, som du kan se i eksemplet nedenfor.

Og faktummet, at det er frugtsukker og ikke almindeligt hvidt sukker, gør ikke en sundhedsmæssig positiv forskel for dit barn.

Det skal dog understreges, at det selvfølgelig er bedre, at du giver dit barn en figenstang med i madpakken frem for fx slik, da figenstænger selvfølgelig giver dit barn en masse gavnlige kostfibre, vitaminer og mineraler, som slik jo ikke gør.

Men du kan optimere sundhedsværdien af fingenstangen ved ikke at give den alene, men på at stykke rugbrød eller fuldkornsbrød. På den måde får dit barn stadig det søde kick, men sammen med endnu flere kostfibre og fuldkorn, som vil give dit barn et stabilt blodsukker og lang mæthedsfølelse. 

Du kan jo vælge at købe figenpålæg/frugtpålæg og komme på brødet, eller du kan blot smøre et stykke brød og lægge en figenstang eller en pakke rosiner ved siden af, som dit barn så kan komme på brødet selv.

Du kan her se næringsstofindholdet i figenstænger og figenpålæg. 


Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. figenstang

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. skive.
IngredienserFrugt 94% (dadler 89%, æbler 4%, tørret hindbær 1,3% svarende til 2,5 g friske hindbær*), solsikkeolie, vand, citronsaftkoncentrat, naturlig aroma (hindbær, æble).

Økologiske Frugter 95% (Økologiske dadler 50%,økologiske figner 45%), økologisk rapsolie. Kan indeholde spor af jordnødder og andre nødder.

Økologiske Frugter 95% (Økologiske dadler 50%,økologiske figner 45%), økologisk rapsolie. Kan indeholde spor af jordnødder og andre nødder.

Frugt 94% (dadler 84%, rosiner 8%, blåbær 2%), solsikkeolie, æblejuice, vand, blåbærekstrakt 0,1%.Frugt 94% (dadler 84%, rosiner 8%, blåbær 2%), solsikkeolie, æblejuice, vand, blåbærekstrakt 0,1%.
Fedt3,5 g4,5 g0,9 g3,5 g0,5 g
Kulhydrat65 g60 g12 g66 g11 g
-Heraf sukkerarter56 g60 g12 g59 g9,5 g
Kostfibre10 g9,0 g1,8 g9,5 g1,5 g
Økologisk?NejJaJaNejNej

 

Kiks

Kiks af forskellige slags er også et produkt, som vi forældre ynder at forkæle vores børn med, også i madpakken.

Det kan dog være en god idé at tænke på, hvor ofte dit barn får kiks, da de generelt set har den sundhedsmæssige udfordring, at de ofte har et højt indhold af:

 

Faktisk er det sådan, at der i dag på det danske marked ikke findes nogle kiks, som lever op til Fødevarestyrelsens krav for både fedt, sukker, salt og kostfibre, dvs. nøglehulsmærkede kiks. Så selvom der både er korn og kerner i kiksene, og de hedder noget med “fuldkornskiks” eller har anprisningen “højt fiberindhold”, så vil de stadig indeholde for meget fedt og sukker.

Selvfølgelig er det et bedre valg for dit barn, at du fx vælger kiks, som er lavet af fuldkornsmel, i stedet for kiks lavet af hvedemel, da fuldkornsmelet trods alt vil give dit barn gavnlige kostfibre samt vitaminer og mineraler.

Men ønsker du et alternativ til dit barn, som også giver dit barn mindre fedt, salt og sukker, ja så skal du kigge væk fra kiksehylden.

 

Et alternativ som også hurtigt kunne blive et hit i madpakken er fuldkornsstave fra Korn Bageriget.  De kan blandt andet købes i Rema 1000 til 10 kr.

Fuldkornsstavene er har både Nøglehulsmærket og vil derfor give dit barn, mættende kostfibre og vigtige vitaminer og mineraler uden at give for meget fedt, sukker og salt.

Her kan du se nogle eksempler på kiks, som med deres ordlyd og billeder let kan give os forældre et indtryk af, at her har vi med et sundt produkt at gøre. Det er selvfølgelig blot eksempler, men de giver et godt generelt billede af næringsstofindholdet i kiks.


Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.
Ingredienser60% fuldkornshvedemel, solsikkeolie, rørsukker, hvedeklid, glukosesirup, hasselnødde-pasta, ( ristede hasselnødder) hævemidler (E 503, E500), salt,

33% HAVREGRYN, vegetabilsk olie (palme), sukker, HVEDEMEL, 14% FULDKORNSHVEDEMEL (tilsat melbehandlingsmiddel: ascorbinsyre), glukosepulver, 2,5% MÆLK, hævemidler (E500, E503), salt

FULDKORNSHVEDEMEL, rapsolie, solsikkekerner, HAVREGRYN, sukker, 4 % tørret gulerod, 3 % tørret pastinak, HVEDEKLId, 2 % tørret SELLERI, kartoffelstivelse, salt tilsat jod, antioxidant (E 392*), surhedsregulerende middel (E336), hævemiddel (E 500).Hvedemel, grahamsmel 21%, vegetabilsk fedt (palme), sukker, salt, hævemidler (E500, E503), invertsukker.30,5% fuldkornsmel, vand, 14,6% fuldkornsrugmel, rugklid, 7,3% havreflager, 6,5% sesamfrø, gær, mørksirup, 0,4% havsalt, gær.
Fedt20 g23 g19 g9,0 g3,8 g
-Heraf mættet fedt2,2 g10 g2,1 g0,0 g1,5 g
Kulhydrat63 g61 g53 g66 g62 g
-Heraf sukkerarter19 g20 g12 g17 g2,7 g
Kostfibre6,0 g5,5 g8,9 g4,0 g14 g
Protein9,3 g8,3 g2,0 g17 g14 g
Salt0,6 g0,85 g1,8 g1,25 g0,97 g
Økologisk?JaJaJaNejNej

 

 

Myslibarer

Myslibarer er lige som kiks en fødevaregruppe, der generelt set har den sundhedsmæssige udfordring for både børn og voksne, at de har et højt indhold af både fedt og sukker – også selvom de indeholder havregryn eller rodfrugter og på pakken bliver anprist med fx “højt indhold af fibre”, “højt indhold af protein”.

For alt andet lige, så skal du tænke, at disse barer ofte er “klistret sammen” af fedt og sukker samtidig med, at de som regel indeholder et højt indhold af tørret frugt og nødder, som også bidrager med både meget fedt og sukker.

Derfor er myslibarer, ligesom kiks, nærmest praktisk umulige at producere, uden at resultatet bliver en fedt- og sukkerbombe. 

Vi har derfor heller ikke kunnet finde et godt alternativ til dig på hylden med myslibarer. Så søger du et sundere alternativ til dit barns myslibar, så skal du tænke lidt ud af boksen og tænke, at myslibarer trods alt ofte indeholder sunde fedtstoffer fra fx nødder samt fibre fra korn og frugt. 

Et bedre alternativ for dit barn ville derfor være at give dit barn en lille bøtte med nødder og mandler samt frisk frugt eller tørret frugt. 

Det bedste er at vælge usaltede nødder og mandler.

Det billigste er helt sikkert blot at købe nødder og mandler i hele poser og komme det i små bøtter, men der findes også færdige pakker med nødder og mandler fx i mærket 365 Økologi til ca. 10 kr., som forhandles i Fakta. 

For at give dig et indtryk af det høje fedt og sukkerindhold, som myslibarer generelt indeholder, så har vi givet dig et par eksempler her.

.
Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.

Indhold pr. 100 g.
IngredienserFrugt 47% (dadler, rosiner), NØDDER 21% (MANDEL, CASHEWNØDDER), protein (ris, ærter) 10%, græskarkerner, kakao).

78% økologiske dadler, 10% økologiske CASHEWNØDDER, 6% økologisk kakaopulver, 6% økologiske MANDLER.Æblemos 17%, æblestykker 15%, cikorierodfiber, MÆLKEPROTEIN, yoghurtbelægning, (sukker, bæredygtig palmeolie, sheaolie, SKUMMETMÆLKPULVER, cikorierodfiber, YOGHURTPULVER, SOJALECITHIN, aroma, hele HAVREKERNER 8%, gulerodsstykker 5%, rødbedepulver 5%, akaciefiber, kakaosmør, hørfrø, rapsolie, solsikkekerner, citronolie 0,4%.Oligofruktosesirup, mælkechokolade 20% (sukker, sødmælkspulver, kakaosmør, kakaomasse, skummetmælkspulver, emulgator (sojalecithin), aroma), havreflager 14%, korn crispies med kakao (majsmel, sukker, rismel, hvedemel, fedtfattigt kakaopulver 5,3%, bygmalt ekstrakt, salt, glukosesirup, aroma, kanel), korn crispies (hvedemel, vallepulver (mælk), salt, gurkemeje, hævemiddel (E500), ristede jordnødder 8%, fugtighedsbevarende midler (sorbitolsirup, glycerol), fruktose, mørk chokolade 1% (sukker, kakaomasse, kakaosmør, emulgator (soyalecithin), vanilje ekstrakt), solsikkeolie, ristede mandler 1%, kokosflager, salt, emulgator (sojalecithin)økologiske MandlerBlancherede mandler, uden hinde 32%, mandler med hinde 31%, hasselnødder, valnødder, paranødder, cashewnødder
Fedt21 g8,2 g13 g15 g50 g53 g
-Heraf mættet fedt5,0 g1,5 g5,1 g5,7 g4,0 g6,4 g
Kulhydrat34 g58 g41 g51 g9,0 g7,1 g
-Heraf sukkerarter34 g51 g29 g25 g4,0 g3,6 g
Kostfibre10 g9,3 g19 g13 g?*?*
Protein21 g6,1 g13 g8,3 g21 g19 g
Salt0,03 g0,0 g0,3 g0,51 g0,003 g?*
Økologisk?NejjaNejNejJaJa