Fersk mørksej

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Rema1000

Fersk mørksej

Fokuspunkter

  • Mørksejen er en torskefisk, som både kaldes for mørksej eller gråsej
  • Er i sæson hele året. Spisekvaliteten topper i månederne juni-december
  • Er månedens sæsonfisk hos Rema 1000
  • Kan som andre torskefisk både koges, dampes, steges og grilles.
  • Mørksejen er det, som vi betegner som en mager fisk og samtidig proteinrig
  • Den er særligt rig på jod, selen og kalium
  • Emballagen er lavet af genanvendelig plast 
  • Er fanget i de danske have og stammer fra et bæredygtigt fiskeri 
  • Et klimavenligt alternativ til kød
  • Mørksej er et billigere alternativ til torsken eller kulmulen
  • Med en pris på 25 kr. for 250 g, så er mørksejen billigere end fx laks eller torsk

 

Produkts særlige egenskaber og anvendelse 

Mørksej, som også bare kaldes sej eller gråsej, er i familie med torsken. Mørksejen er mørkere i kødet end torsken, og kødet bibeholder den der lidt grålige farve også efter tilberedning, hvorimod torsken har sådan en fin hvid farve.

Sejen er også lidt mere grov i kødet end torsken, og så har mørksejen heller ikke så tydelige lameller som torsken har. Lameller er de “linjer” på fiskekødet, der indikerer, hvor kødet vil skille, når den bliver tilberedt. Derfor falder mørksejen ikke fra hinanden i de her lameller, som torsken gør.

Smagen minder stadig meget om torskens smag, selvom mørksejen har en noget kraftigere smag end torsken. 

Mørksejen kan som andre torskefisk både koges, dampes, steges og grilles. Få inspiration til opskrifter nederst.

Mørksejen er nok den spisefisk, der fanges oftest her i Danmark. Og den er i sæson hele året. Spisekvaliteten topper i månederne juni-december (kilde: 2gangeomugen.dk).

Mørksejen er her i september måned en del af Rema 1000´s produktserie, som hedder “Sæsonfisk”.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Mørksej (Pollachius virens). 

 

Oprindelse 

Fisken er fanget i vores danske farvande. På pakken får vi præciseret, at den er fanget i den Nordlige Nordsø med trawl (fiskeriredskab)

 

Næringsstofindholdet

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g

Pris 100 kr. pr. kg

Pris 64 kg pr. kg

Pris 71 kr pr. kg
Energi333 KJ / 80 kcal718 kJ/172 kcal403 kJ/ 95 kcal
Fedt0,7 g10 g1,5 g
-Heraf mættede fedtsyrer0,1 g4,1 g0,4 g
Kulhydrat<0,5 g<0,5 g<0,5 g
Kostfibre<0,5 g<0,5 g<0,5 g
Protein18 g20 g20 g
Salt0,10 g0,17 g0,43 g

Kilde: Informationer på pakkerne, som blot er vejledende.

 

Den ernæringsmæssige værdi af produktet

  • Mørksejen er en yderst fedtfattig spise. Som du kan se i skemaet, så minder næringsstofindholdet i mørksejen meget om næringsstofindholdet i kylling med få kalorier, lidt fedt og lidt af det mættede fedt. Læs mere
    Faktisk så indeholder det hakkede oksekød (8-12 % fedt) 14 gange så meget fedt som mørksejen, og mængden af det dårlige mættede fedt er også 40 gange så højt i det hakkede oksekød sammenlignet med mørksejen. Mættet fedt kaldes “dårligt fedt”, da det viser sig at øge kolesteroltallet og forårsage hjerte-kar-sygdomme
    .
  • Proteinindholdet er på linje med proteinindholdet i kød Proteinindholdet er, som du kan se, 18 g pr. 100 g, hvilket stort set er det samme som i hakket oksekød og kylling. Læs mere
    Det betyder altså, at bytter du noget af dit kød ud med mørksej, så vil det give dig den samme mængde protein og dermed også mæthed samtidig med, at du halverer dit kalorieindtag sammenlignet med det hakkede oksekød
    .
  • Højt indhold af vigtige vitaminer og mineraler. Mørksejen er særligt rig på jod, selen og kalium. Du kan her på 2gangeomugens hjemmeside se et samlet skema over næringsværdien i mørksej og i fisk generelt.

 

Den sundhedsmæssige værdi af produktet

  • Mørksejen hører til det lyse kød. Mørksejen hører sammen med kylling, kalkun, skaldyr og andre fisk til det, som vi betegner for lyst kød. Kød som okse-, svine-, kalve- og lammekød betegnes som rødt kød. Og det er uanset, om det er gennemstegt eller ej Læs mere
    . Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi max spiser 350 g tilberedt rødt kød om ugen inkl. det forarbejdede kød såsom kødpålæg, bacon og pølser. Spiser man rødt kød mere end 3 x om ugen + lidt pålæg, så øger man sin risiko for forskellige typer af kræft. Der er ikke set den samme sammenhæng mellem udvikling af kræft og det lyse kød som fx fisk
    .
  • Uønsket kemi. I og med at torsken er en mager fisk, så oplagrer den som udgangspunkt ikke den skadelige miljøgift dioxin da det dette lagres i fisken fedtvæv, hvilket er årsagen til, at laks kan have et højt indhold Læs mere
    . Herudover så ligger torsken lavt i fødekæden og derfor bliver den generelt ikke bliver så stor og gammel og ophober derfor umiddelbart mindre mængde af tungmetaller som fx kviksølv sammenlignet med de større rovfisk som fx tun og rokke. Men er man generelt bekymret for uønsket kemi i maden, så er variation af det, du spiser, det allerbedste råd
    .
  • Fisken er fersk. Det betyder blandt andet at den ikke tilsat nogle former for tilsætningsstoffer eller på anden vis forarbejdet. Ferske madvarer er som udgangspunkt både mere klimavenlige og sundere.

 

Produktets værdier

  • Klima. Fisk er generelt et mere klimavenligt valg end kød, især hvis man sammenligner det med danskernes favoritkød, oksekød. Læs mere
    Men der er stor forskel på klimabelastningen af fisk og skaldyr. Ifølge Concitos store klimadatabase har rå mørksej en klimabelastning på 9,87 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, hvor hakket oksekød (10-15%) til sammenligning har et klimaaftryk på 32,51 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare. I og med at fisken er både fersk og uforarbejdet gør den også langt mere klimavenlig, end hvis den havde været frossen og/eller forarbejdet
    .
     
  • Bæredygtighed. Fisken stammer fra bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri, og derudover er fisken i sæson, hvilket også gør den til en bæredygtig spise. Se sæsonoversigt for fisk. 
  • Dyrevelfærd. MSC’s miljøstandarder, som stiller krav til, at fiskerier skal værne om fiskebestande, bevare økosystemer og samtidig drive en effektiv og ansvarlig forvaltning af deres fiskeri.
  • Miljø. Udover at stamme fra miljøvenligt fiskeri, så er emballagen lavet af genanvendelig plast, og på pakken får vi også oplyst, hvordan folie og bakke skal affaldssorteres
  • Tilsætningsstoffer. Ingen 
  • Økonomi. Mørksej er den billigste danske torskefisk. Pakken her koster 25 kr. for 250 g, hvilket er billigt for fersk fisk. Til sammenligning koster en pakke (225 g) fersk laks eller torsk 35-45 kr. 

 

Markedsføring af produktet 

  • Serien af sæsonfisk. Det er let for forbrugerne at spise i sæson, fordi det står klart og tydeligt på pakken, så det skal man ikke tage stilling til.
  • Fødevaremærker Læs mere
    • NøglehulsmærketDanmarks officielle ernæringsmærke Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Har en vare dette mærke, betyder det, at varen har et optimalt indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.
    • MSC-mærketMSC-mærket, bæredygtigt fiskeri Mærket kan sidde på vildtfanget fisk og skaldyr. Det er din garanti for, at produktet stammer fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri. Læs mere om MSC-mærket .
    • ”Spis dansk fisk”-mærket Mærket er forbrugernes garanti for, at fisken er fanget i dansk farvand.
    . 

 

Varen er for dig, som ønsker

  • Et bæredygtigt og klimavenligt alternativ til kød
  • En fisk, der er nem at bruge både på pande, grill og i ovn
  • En fisk som stammer fra et bæredygtigt fiskeri
  • En billig fisk
  • En fisk, der er let at få fat på i mange supermarkeder
  • En fisk, der er let at få hele året

 

Varen er ikke for dig, som ønsker

  • En torskefisk, der er hvid og fin i kødet. Gør du det, så gå efter den almindelige torsk eller lysejen (lubbe)

 

Pris

25 kr. for en pakke à 250 g med 1-2 lange stykker.

 

Hvor kan varen købes

Fisken her forhandles hos Rema 1000 i hele september måned, men du kan sagtens få fersk mørksej i de fleste supermarkeder som fx Føtex, Meny, Brugsen mfl. samt hos din fiskehandler.

 

Inspiration til madlavning

Der findes jo både lyssej og mørksej, men selvom navnene er næsten ens, så smager fiskene ikke ens. Mørksejen minder som sagt i smagen om torsken, og du kan derfor med fordel bruge mørksej til opskrifter, hvor der står du skal bruge torsk. Men står der i en opskrift at du skal bruge “sej”, så menes der mørksejen og ikke lyssejen. 

Mangler du inspiration, så kan du let finde den ved at google på nettet, og ellers så kan du finde nogle opskrifter på 2gangeomugens hjemmeside.

Online kursus om mad til børn

Kampagnepris

Spar 500 kr t.o.m juni

Normalpris 1495,-

Nu 995,-

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?

-Så er dette online kursus måske lige noget for dig!