Fiskeboller i lage

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

WWW.Bornholms.dk

Fiskeboller i lage

Fokuspunkter

  • Fiskeboller i lage lavet af torsk, vand, rapsolie, fløde og krydderier 
  • Produktet er helkonserves 
  • Torsken stammer fra bæredygtigt fiskeri og har derfor MSC-mærket 
  • Produktet lever op til Fødevarestyrelsens krav til fedt, sukker og salt og har derfor Nøglehulsmærket
  • Produktet kan nemt tilsættes fx karrysovs, som fyld i supper, i tarteletfyld m.m.
  • Produktet kan også tilberedes i emballagen i mikrovnen
  • Fiskebollerne indeholder blandt andet gavnlige omega-3-fedtsyrer
  • Fiskebollerne er et klimavenligt fødevarevalg
  • Koster ca. 19,95 kr. for 275 g
  • Forhandles i de fleste supermarkeder, men er umiddelbart billigst i Bilka, Føtex og nemlig.com

 

Produkts særlige egenskaber og anvendelse 

Produktet er færdigtilberedt og kan derfor let kommes i fx karrysovs, som fyld i supper, i tarteletfyld m.m. og bliver dermed en nem måde at få mere fisk på. Produktet kan også tilberedes i emballagen i mikrovnen.

Se mere info på producentens hjemmeside Bornholms.dk.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Fiskeboller 59%: torsk (Gadus morhua) 55%, vand, kartoffelmel, rapsolie, flødepulver, salt, peber, muskatnød. Lage 41%: Vand, salt.

 

Oprindelse 

Der står ikke på produktet, hvor torsken er fanget, men at det er produceret af Amanda Seafoods i Frederikshavn.

 

Næringsstofindholdet

Nedenfor kan du se næringsstofindholdet pr. 100 g i fiskeboller og ferske torskefileter.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
PrisPris pr. kg 72 krPris pr. kg ca. 177 kr.
Energi416 kJ/99 kcal299 kJ/71 kcal
Fedt3,2 g0,5 g
- heraf mættede
fedtsyrer
0,4 g0,1 g
Kulhydrat8,4 g0,5 g
- heraf sukkerarter0,0 g0,5 g
Protein9,0 g16 g
Salt1,0 g0,01 g

Kilde: Næringsdeklarationen på fiskeboller, Rema 1000.

 

Den ernæringsmæssige værdi af produktet

  • Fiskeboller er en yderst fedtfattig spise. Som du kan se i skemaet, så minder næringsstofindholdet i fiskebollerne meget om næringsstofindholdet i fersk torsk med få kalorier, lidt fedt og lidt af det mættede fedt. Mættet fedt kaldes “dårligt fedt”, da det viser sig at øge kolesteroltallet og forårsage hjerte-kar-sygdomme.
  • Proteinindholdet er lidt lavere end proteinindholdet i fersk torsk. Proteinindholdet er, som du kan se, 9 g pr. 100 g, hvilket er mindre end proteinindholdet i fersk torsk. Det skyldes, at fiskebollerne ikke kun består af torsk, men også af vand, fløde og kartoffelmel.
  • Indeholder omega-3-fedtsyrer. Det er især de fede fisk, som indeholder masser af omega-3, men stort set alle fisk og skaldyr indeholder omega-3 i større eller mindre grad. Læs mere
    Torsken er en mager fisk og indeholder derfor en mindre mængde omega-3-fedtsyrer end fx laks, som indeholder 2,274 g omega-3 pr. 100 g, hvor rå torsk indeholder 0,239 g omega-3 pr. 100 g. Fiskebollerne indeholder derfor 0,180 g  omega-3 pr. 100 g. (kilde: DTU´s fødevaredatabase, fridafood.dk )
    .

 

Den sundhedsmæssige værdi af produktet

  • Fiskebollerne hører til det lyse kød. Fiskebollerne, og torsk generelt, hører sammen med kylling, kalkun, skaldyr og andre fisk til det, som vi betegner for lyst kød. Kød som okse-, svine-, kalve- og lammekød betegnes som rødt kød. Og det er uanset, om det er gennemstegt eller ej.Læs mere
    . Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi max spiser 350 g tilberedt rødt kød om ugen inkl. det forarbejdede kød såsom kødpålæg, bacon og pølser. Spiser man rødt kød mere end 3 x om ugen + lidt pålæg, så øger man sin risiko for forskellige typer af kræft. Der er ikke set den samme sammenhæng mellem udvikling af kræft og det lyse kød som fx fisk.
    .
  • Uønsket kemi. Torsken er en mager og ikke så stor fisk, hvilket mindsker risikoen for ophobning af store mængder miljøgifte. (kilde: Fødevarestyrelsen )

 

Produktets værdier

  • Klima.Fisk er generelt et mere klimavenligt valg end kød, især hvis man sammenligner det med danskernes favoritkød, oksekød. Men der er stor forskel på klimabelastningen af fisk og skaldyr. Fiskeboller har ifølge Conitos store klimadatabase et klimaaftryk på 5,74 CO2-ækvivalenter pr. kg produkt. Læs mere
    Til sammenligning har rå torskefilet et klimaaftryk på 9,87 CO2-ækvivalenter pr. kg produkt, og hakket oksekød (5-10 % fedt) et klimaaftryk på 34,19 kg CO2-ækvivalenter pr. kg produkt. (kilde: Den store klimadatabase)
    .
     
  • Bæredygtighed. Fisken stammer fra et bæredygtigt fiskeri og har det blå MSC-mærke, som kan sidde på vildtfanget fisk og skaldyr. Det er din garanti for, at produktet stammer fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri.
  • Tilsætningsstoffer. Ingen. 
  • Emballagen. Den eneste information, man får på produktet om emballagen, er, at emballagen er velegnet til opbevaring af mad efter brug, og at emballagen tåler opvaskemaskine samt mikroovn.

Markedsføring af produktet 

  • Fødevaremærker Læs mere
    • NøglehulsmærketDanmarks officielle ernæringsmærke Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Har en vare dette mærke, betyder det, at varen har et optimalt indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.
    • MSC-mærketMSC-mærket, bæredygtigt fiskeri Mærket kan sidde på vildtfanget fisk og skaldyr. Det er din garanti for, at produktet stammer fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri. Læs mere om MSC-mærket
    . 

 

Varen er for dig, som ønsker

  • Et klimavenligt alternativ til kød
  • Fisk, der stammer fra bæredygtigt fiskeri
  • Et produkt, der er nøglehulsmærket 
  • Et fiskeprodukt, der ikke kræver nogen former for tilberedning
  • Et produkt, der gør det let af få mere fisk ind i familien
  • Et fiskeprodukt, der er let af få mange steder året rundt
  • Et produkt, der ikke kræver køleskab og derfor er let at tage med på fx tur

 

Varen er ikke for dig, som ønsker

  • Friske fødevarer. Varen her er helkonserves og har derfor lang holdbarhed

 

Pris

Fiskebollerne koster ca. 19,95 kr. for 275 g.

 

Hvor kan varen købes

Fiskebollerne forhandles i de fleste supermarkeder, men er umiddelbart billigst i Bilka, Føtex og nemlig.com.