Foto: Shutterstock
Azofarvestofferne E100-199
Azofarvestoffer er en gruppe af syntetiske farvestoffer, der alle indeholder den såkaldte “azo-gruppe”. Der findes 10 forskellige azofarvestoffer, som er tilladt i begrænsede mængder i en lang række fødevarer i EU.
Nogle af farvestofferne har den egenskab, at de er meget stabile i væsker, inkl. alkoholiske væsker, hvorfor stofferne typisk anvendes i drikkevarer med alkohol fx breezer.
Andre azofarvestoffer anvendes til meget specifikke fødevarer, blandt andet spiselige osteskorper og kippers, og de indtages derfor i meget små mængder (kilde: Fødevarestyrelsen )
Azofarvestofferne er mistænkt for at have en negativ virkning på børns koncentrationsevne, samt give allergiske reaktioner. Det er primært disse.
- E 102 Tartrazin
- E 110 Sunset Yellow FCF
- E 122 Azorubin
- E 124 Ponceau 4R
- E 129 Allura red
- E 104 Quinolingult (ikke et azofarvestof)
Fødevarer der indeholder et eller flere af de nævnte farvestoffer, skal derfor mærkes med flg. tekst umiddelbart efter stoffets navn eller E-nummer i ingredienslisten: ”Kan have en negativ indvirkning på børns aktivitet og koncentrationsevne” (Kilde: Fødevarestyrelsen)
Azofarvestofferne tilsættes som farvestoffer (særligt pangfarver) i f.eks.:
- Alkoholdrikke (fx breezer), aperitifvin og frugtvin
- Læskedrikke
- Slik
- Is og desserter
(Kilde: Fødevarestyrelsen.dk)