Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Hvilke egenskaber har fedt i vores fødevare?

Udover at det rent sundhedsmæssigt ikke er optimalt at spise en fedtfri kost, vil det rent madmæssigt også medføre en markant anderledes oplevelse af smag og konsistens.

 

Fedt påvirker smagen

Fedt påvirker smagen på forskellige måder. Dels har fedtstofferne hver deres karakteristiske smag, dels påvirker fedtet måden hvorpå vi opfatter madens andre smagsstoffer.

Fedt har indflydelse på, hvor stærkt eller svagt en smag trænger igennem, og det påvirker tidspunktet for, hvornår smagen opfattes, og hvornår den forsvinder i munden igen. Dette kaldes at afrunde smagen.

 

Afrunding af smagen

Fedtets evne til at afrunde smagen er det sværeste at efterligne i mad med mindre fedt. Fx. er osten en af de fødevarer, som mange mener ikke smager lige så godt i de magre varianter som de fede. I stedet for at undvære den fede ost kan man derfor vælge at skære den i tyndere skiver og derved spise mindre.

 

Maskering af smagen

Fedt kan også maskere eller skjule visse smagsstoffer. Således skjuler fedt – ligesom sukker – fx. bittert smagende stoffer. Derfor er der mange, der bruger fløde og/eller sukker i kaffen. Små mængder fedt kan fremme smagen, men større mængder kan være skyld i, at smagsnuancer ikke kommer til deres fulde ret. De thailandske og japanske køkkener er eksempler på madtraditioner med stor smagsintensitet og brug af kun en smule fedt.

 

Fedt ændrer konsistensen

Hvis man ikke kan lide mad med mindre fedt, er det tit smagen, der får skylden. Men det er også madens konsistens, der er anderledes, da fedt også påvirker  madens dette. Fedtindholdet kan derfor afgøre, hvordan mad føles i munden. Det er fx. på grund af fedt, at chips og friturestegt mad knaser.

Fedtets evne til at påvirke madens konsistens kan efterlignes til en vis grad. Eksempelvis kan konsistensen af fede flødesovse efterlignes ved at jævne med majsstivelse rørt ud i mælk. Til gengæld er det svært at efterligne den sprøde skorpe, som man får ved friturestegning. I stedet kan man opnå gode resultater med grillstegning og lynstegning (Kilde: Altomkost.dk).