Billedet er fra Shutterstock

Mættet fedt – det dårlige fedt

 Vi danskere spiser ca. en tredjedel for meget mættet fedt. Ved et indtag af mættet fedt som er højere end det anbefalede (mindre end 10 E%), stiger risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme.Læs mere om fedt her.

Hvis madens indhold af mættede fedtsyrer er for højt, får det blodets indhold af kolesterol til at stige, og dermed øges risikoen for hjerte-kar-sygdom.

 

Hvilke madvarer indeholder meget mættet fedt?

Mættet fedt findes hovedsageligt i:

  • Fede mejerivarer som smør, fløde, creme fraiche 38% og ost
  • Blandingsprodukter som fx. Kærgården
  • Stegemargarine (hård)
  • Svinefedt
  • Palmin
  • Kokosolie
  • Palmeolie
  • Fedt kød, fedtkanter på kød/pålæg, pølser, bacon
  • Kage
  • Wienerbrød
  • Kokosmel, -mælk og -nød
  • Fløde – og mælkechokolade
  • Flødeis

Jo mere fedt produktet er, jo mere mættet fedt indeholder det.

Det mættede fedt er hårdt i køleskabet og det umættede fedt er blødt eller flydende.

Rådet er, at vi i stedet for mad med meget mættet fedt, skal vælge mad, som indeholder de umættede fedtstoffer.

Hvor meget mættet fedt anbefales vi max at indtage?

Anbefalingen lyder på, at vi max spiser 10 E% mættet fedt. Det er for de fleste af os, et noget uhåndgribeligt tal. Som tommelfingerregel svarer det ca. til 20 g mættet fedt til kvinder, og 25 g mættet fedt til mænd om dagen.

(Kilde: fødevarestyrelsen.dk)