Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at

Forskellen på simple og komplekse kulhydrater

Som sagt så kan man dele kulhydrater op i simple og komplekse kulhydrater.

Tidligere havde man den opfattelse, at kun de simple kulhydrater som f.eks. sukker, blev optaget hurtigt, og gav hurtigt store stigninger i blodsukkeret og hurtig sultfornemmelse. I dag ved vi, at også visse typer af stivelse optages hurtigt, og giver samme hurtige stigning i blodsukkeret som sukker og samme hurtige følelse af sult. F.eks. stivelse fra franskbrød.

Det er bedst at vælge flest af de kulhydrater, der giver langsom stigning i blodsukkeret. Disse findes f.eks. i rugbrød, havregryn, pasta, ris og tørrede bælgfrugter (Kilde: Diabetes.dk) Og jo flere kostfibre, desto mere mæthed, hvilket betyder, at fuldkornsris og pasta giver mere mæthed end almindelig ris og pasta. Gastronomisk set tilfører både almindelige- og fuldkornsprodukter din mad noget forskelligt, så der kan begrundes for begge varianter.

Læs mere om de simple kulhydrater (sukker) her. Og læs mere og de komplekse kulhydrater (stivelse og kostfibre) her