Hvilke proteinkilder er bedst?

Du har måske hørt, at animalske proteiner er bedre end vegetabilske proteiner. Hvorvidt en proteinkilde er bedre end en anden kan man vurdere ud fra to ting, nemlig:

 

  • Sammensætningen af aminosyrer
  • Kroppens evne til at optage proteinet (proteinkvalitet)

 

Sammensætningen af aminosyrer

Ser man på sammensætningen af aminosyrer, så har animalsk protein generelt en bedre sammensætning end vegetabilsk protein.

 

Kroppens evne til at optage proteinet

Proteinkvalitet er en betegnelse for hvor god kroppen er til at udnytte de pågældende proteiner. Generelt set kan man sige, at animalske proteiner har den højeste proteinkvalitet. Det betyder, at koppen er bedst til at udnytte proteinerne fra animalske fødevarer med 90-100%.  Udnyttelsesgraden af vegetabilske fødevarer ligger mellem 45-90%. Mere konkret kan man sige, at de fleste kornprodukter og bælgfrugter har en proteinkvalitet mellem 45-80%. Soja og sojaprodukter som tofu har på trods af sit ophav i planteriget en god proteinkvalitet på ca. 90 %.

Hvis du spiser en sund og varieret kost, hvor de fleste fødevaregrupper indgår, til daglig, behøver du ikke have fokus på, hvilke fødevarekilder du får dine proteiner fra (Kilde: Sundhed.dk).