Ingrediensliste

Fødevarer, der indeholder mere end én ingrediens, skal have påført en ingrediensliste. Af og til er det oplyst, hvor mange % de forskellige ingredienser udgør af det samlede produkt. På den måde kan du hurtigt danne dig et billede af hvilke ingredienser, der er mest af i din vare.

Fx hvis du gerne vil have en mysli med mange rosiner.

Her er det nemt at gennemskue, at myslien indeholder 25% rosiner.

 

Ingredienserne står altid i faldende vægt

På nogle varer er procentdelen af de forskellige ingredienser ikke opgivet, og derfor kan det være lidt sværere at gennemskue, hvor meget der er i varen af de forskellige ingredienser.

Men her findes der en tommelfingerregel: Ingredienserne står altid i faldende vægt

Det vil sige, at den ingrediens der er mest af, skal stå først. Herefter står den ingrediens, der er næstmest af osv.

Groft sagt så kan man sige, at står en ingrediens som nummer tre eller fire i ingredienslisten, ja så indeholder varen en stor del af det.

Hvis vi tager eksemplet med myslien. Havde der ikke stået, hvor mange procentdel af varen, som bestod af rosiner, så ville du ud fra rosinernes placering som nummer to kunne konkludere, at det, der er næstmest af, er rosiner.

Et andet eksempel er pulversovsen her

Her står det ikke opgivet, hvor stor en procentdel hver enkelt ingrediens udgør. Hvis du så gerne vil vide, hvor stor en andel af sovsepulveret som udgøres af salt, så kan du bruge vores tommelfingerregel om faldende vægt og konkludere, at der er meget salt i denne vare, da salt står som nummer to.

Et andet eksempel kunne være denne tapenade

Hvis du godt kunne tænke dig at vide andelen af soltørret tomat eller mængden af olie og sukker, ja så må du se på deres placering i ingredienslisten bagpå.

Mængden af soltørret tomat står her angivet som 47% dvs knap halvdelen af produktet. Der er 6 ingredienser i varen, hvis man ikke tæller de surhedsregulerende midler med. Det er kun mængden af soltørret tomat, som er angivet med en procentandel. I og med, at soltørret tomat står først, så siger det mig at det er den ingrediens, som der er mest af i varen.

Nummer to i ingredienslisten er olie, så det er der meget af i varen.

Sukker står sidst i ingredienslisten, hvilket betyder, at det er der mindst af i varen.

 

Mængdeangivelse af ingredienser

Det er som hovedregel et krav, at mængden af en ingrediens skal angives på varedeklarationen hvis:

  • Ingrediensen indgår i varebetegnelsen. F.eks. skal mængden af rejer angives på en ‘rejesalat’.
  • Ingrediensen er vist på et billede eller fremhævet på anden måde.
  • Forbrugeren normalt forventer, at ingrediensen er i varen. Det kan f.eks. være mængden af kød i spegepølse.
  • Ingrediensen er væsentlig for varens karakter. Det kan f.eks. være marcipan, som kan laves af varierende mængder mandler. Her skal mængden af mandler oplyses på varedeklarationen.

 

Tilsætningsstoffer

Hvis en færdigpakket fødevare indeholder tilsætningsstoffer, skal det som udgangspunkt fremgå af ingredienslisten. Det skal fremgå af ingredienslisten, hvilken kategori tilsætningsstoffet hører til, samt dets navn eller E-nummer.

Læs mere om tilsætningsstoffer her 

 

Allergener

Allergener er bitte små proteiner, der fremkalder en allergiske reaktion. I princippet kan man reagere allergisk på alle fødevarer, men de mest almindelige allergener er:

  • Skaldyr
  • Mælk
  • Fisk
  • Sojabønner
  • Hvede
  • Æg
  • Nødder
  • Frisk frugt
  • Grøntsager
  • Jordnødder

Sådanne allergener skal fremgå tydeligt af ingredienslisten, hvis de er i varen.

Ofte står der i en ingrediensliste ”vegetabilsk olie”. Hvis denne vegetabilske olie er sojaolie, er det ikke nok at skrive vegetabilsk olie – der skal stå sojaolie.

Er der allergener i et tilsætningsstof, f.eks. E322, må man som producent ikke nøjes med at angive E-nummer 322. Der skal stå, at det er sojalecitin, så allergikere kan se, at produktet indeholder soja.

Det samme gælder stivelse. Det skal fremgå, hvis stivelsen kommer fra hvede, så allergikere ved, at der er gluten i varen. Dette er imidlertid ikke nødvendigt, hvis den stivelse, produktet indeholder, er majsstivelse. Idet majsstivelse ikke indeholder gluten, må der gerne blot stå “stivelse” (Kilde:Varefakta).

Se også videoen her, hvor jeg fortæller hvad du kan bruge oplysningerne i ingredienslisten til.