Proteinindhold i fødevarer

Foto: Fødevareguiden

Proteinindholdet – skal jeg forholde mig til det?

Protein er kroppens byggesten, og derfor er de vigtige at få igennem maden. Protein i vores madvarer stammer primært fra kød, fisk, skaldyr, fjerkræ, æg, mælk, ost, gryn, tørrede bønner og linser. Læs mere om protein.

 

Hvem kan have glæde af have fokus på proteinindholdet?

Vi danskere spiser i gennemsnit mere protein end vi har behov for. Vores daglige proteinindtag er nemlig 1,1 g protein pr. kg kropsvægt, hvor vores behov kun er 0,8 g pr. kg kropsvægt (Kilde:Danskernes kostvaner 2011-2013).

Så spiser du mad hvor kød, fisk, skaldyr, fjerkræ, æg, mælk, ost, gryn, tørrede bønner og linser indgår, så får du generelt protein nok, og det er dermed ikke nødvendigt at have fokus på mængden af protein i dine fødevarer.

Men der er få grupper, som skal være opmærksomme på at få protein nok, og det er dig, som…

  • Er vegetar, veganer eller blot spiser lidt eller ingen animalske fødevarer
  • Er over 65 år og dermed har et højere proteinbehov
  • Dyrker hård og daglig træning
  • Køber mælkeprodukter til børn under to år*

*Børn under to år anbefales ikke proteinrige mælkeprodukter.

 

Ved hård og daglig trænes menes dig, der fx. gerne vil opbygge større muskler, og styrketræner dagligt. Det kan også være dig, der cykler, løber, svømmer eller andet på et ambitiøst plan, som indeholder daglige træninger, hvor der er brug for hurtig restitution af kroppen. Men er du blot en glad motionist, som træner 2-3 gange om ugen, er det ikke nødvendigt at tilføre kroppen yderligere protein end den i dine måltider.