Referenceindtag (RI ) – hvad er det?
På nogle færdigpakkede fødevarer kan du læse, hvor stor en procentdel energi og næringsstoffer du får ved at spise fødevaren, i forhold til hvad en gennemsnitsperson spiser og drikker på en dag (2000 kcal).
Det kaldes “Referenceindtag” (RI) og er en frivillig oplysning (Kilde: Fødevarestyrelsen).
Gennemsnitspersonen er ved lov fastsat som en kvinde med et moderat fysisk aktivitetsniveau, fordi det er mest repræsentativt.
Se eksemplet med denne skummetmælk
Foto: Fødevareguiden
Hvem har glæde af at forholde sig til RI?
Mærket hjælper dig ikke ret meget, med mindre du er ligesom gennemsnitspersonen. Er du en mand eller et barn, eller har du et andet aktivitetsniveau, hjælper mærket dig ikke.
En anden udfordring ved RI mærkningen er, at portioner i RI er ofte meget mindre, end hvad du naturligt vil øse op. Når RI fortæller, hvor mange procent af dit daglige indtag, du får dækket ved at spise 1 portion af maden, får du i realiteten dækket det dobbelte ved at spise en ”normal” portion.
RI-mærket er derfor ofte vildledende, fordi det får dig til at tro, at mad indeholder færre kalorier, end det reelt gør. Fødevareguidens vurdering er, at RI-mærkningen forvirrer mere end den gavner.