Holdbarhedsmærkning
Færdigpakket mad skal markeres med en holdbarhedsdato, der angiver hvor længe produktet kan holde sig ved korrekt opbevaring.
Der findes 2 former for holdbarhedsmærkning:
Mindst holdbar til/bedst før:
Mærkningen fortæller, at op til minimum denne dato bevarer din mad sin kvalitet. Herefter kan du stadig spise maden, hvis den dufter og smager fint. Bedst før datoen er i uåbnet tilstand. Først når maden begynder at lugte, smage eller se gammel ud, skal du smide den ud.
Eksempler på fødevarer hvor mærket mindst holdbar til/bedst før anvendes:
- Mælkeprodukter – mælk, yoghurt, creme fraiche, fløde osv.
- Marmelade og syltetøj
- Drikkevarer – saft, juice, sodavand osv.
- Konserves og fødevarer på glas – rødbeder, drueagurker, makrel i tomat, tomatpasta, hakkede tomater, majs osv.
- Kornprodukter – mel, havregryn, ris, diverse kerner osv.
- Melprodukter – hvedemel, rugmel, durummel osv.
(Kilde:Fødevarestyrelsen)
Så går du op i at begrænse madspild så vær opmærksom på, at ovenstående madvarer ofte kan holde sig flere dage efter “bedst før” datoen.
Sidste anvendelsesdato:
Du finder denne mærkning på mad, som kan blive dårlig, og som du kan blive syg af at spise efter udløbsdatoen.
Mad, der er mærket med “sidste anvendelsesdato”, er for eksempel:
- Kød – både fersk kød og kødpålæg
- Fisk – både frisk og røget fx røget laks
Får du ikke spist disse produkter inden sidste anvendelsesdato, skal det i skraldespanden – også selvom det ser fint ud. Visse bakterier kan man nemlig ikke altid se eller lugte.
(Kilder: Fødevarestyrelsen.dk og Forbrugerrådet Tænk)
Fødevarer uden datomærkning
Nogle fødevarer er ikke datomærkede, da det vurderes, at disse fødevarer ikke kan blive for gamle. Disse fødevarer er:
- Tyggegummi
- Eddike
- Salt
- Sukker
- Drikkevarer med en alkoholprocent på eller over 10.
- Vin
Fødevarer som frugt og grønt er heller ikke datomærkede, men dette skyldes, at det er næsten umuligt at vurdere, hvor længe f.eks. en fersken kan holde sig. Det afhænger i alt for høj grad af opbevaring. Mærker man disse varer, risikerer man, at spiselige fødevarer bliver smidt ud, selvom de ikke fejler noget.