Holdbarhedsmærkning

Færdigpakket mad skal markeres med en holdbarhedsdato, der angiver hvor længe produktet kan holde sig ved korrekt opbevaring.

Der findes 2 former for holdbarhedsmærkning:

 

Mindst holdbar til/bedst før:

Mærkningen fortæller, at op til minimum denne dato bevarer din mad sin kvalitet. Herefter kan du stadig spise maden, hvis den dufter og smager fint. Bedst før datoen er i uåbnet tilstand. Først når maden begynder at lugte, smage eller se gammel ud, skal du smide den ud.

Eksempler på fødevarer hvor mærket mindst holdbar til/bedst før anvendes:

  • Mælkeprodukter – mælk, yoghurt, creme fraiche, fløde osv.
  • Marmelade og syltetøj
  • Drikkevarer – saft, juice, sodavand osv.
  • Konserves og fødevarer på glas – rødbeder, drueagurker, makrel i tomat,  tomatpasta, hakkede tomater, majs osv.
  • Kornprodukter – mel, havregryn, ris, diverse kerner osv.
  • Melprodukter – hvedemel, rugmel, durummel osv.

(Kilde:Fødevarestyrelsen)

Så går du op i at begrænse madspild så vær opmærksom på, at ovenstående madvarer ofte kan holde sig flere dage efter “bedst før” datoen.

 

Sidste anvendelsesdato:

Du finder denne mærkning på mad, som kan blive dårlig, og som du kan blive syg af at spise efter udløbsdatoen.

Mad, der er mærket med “sidste anvendelsesdato”, er for eksempel:

  • Kød – både fersk kød og kødpålæg
  • Fisk – både frisk og røget fx røget laks

Får du ikke spist disse produkter inden sidste anvendelsesdato, skal det i skraldespanden – også selvom det ser fint ud. Visse bakterier kan man nemlig ikke altid se eller lugte.

(Kilder: Fødevarestyrelsen.dk og Forbrugerrådet Tænk)

 

Fødevarer uden datomærkning

Nogle fødevarer er ikke datomærkede, da det vurderes, at disse fødevarer ikke kan blive for gamle. Disse fødevarer er:

  • Tyggegummi
  • Eddike
  • Salt
  • Sukker
  • Drikkevarer med en alkoholprocent på eller over 10.
  • Vin

Fødevarer som frugt og grønt er heller ikke datomærkede, men dette skyldes, at det er næsten umuligt at vurdere, hvor længe f.eks. en fersken kan holde sig. Det afhænger i alt for høj grad af opbevaring. Mærker man disse varer, risikerer man, at spiselige fødevarer bliver smidt ud, selvom de ikke fejler noget.