Foto: Shutterstock

Antioxidanter E300-399

Når mad kommer i kontakt med ilt, bliver det olie og fedt maden indeholder harskt og dermed uspiseligt. Antioxidanter forhindrer olie og fedt i at blive harskt, og derved holder maden sig længere. Antioxidanter kan også forhindre skrællede frugter og grøntsager i at blive misfarvede.

Mange antioxidanter er tilladte i økologiske fødevarer.

 

Eksempler på fødevarer tilsat antioxidanter:

Mel

E 300 (ascorbinsyre/vitamin C) tilsættes mel for at fremme bageevnen. Ascorbinsyren virker ved at styrke protein-netværket, der gør dejen elastisk. Således får brødet sine karakteristiske lufthuller.

Modermælkserstatning

Vitamin E (E-306) ses ofte som kosttilskud i modermælkserstatning og i helseprodukter, og må også bruges i økologiske produkter.

 

Er nogle af tilsætningsstofferne problematiske?

  • BHA er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det findes bl.a. i tyggegummi – også det som henvender sig til børn. Læs mere her 
  • Hvis du er allergisk overfor æg eller soja, skal du være opmærksom på antioxidanten lecithin (E 322), som blandt andet bliver fremstillet fra æg eller soja. Hvis det er tilfældet, skal det fremgå af mærkningen.