Foto: Shutterstock

Konsistensmidler E-400-499

Konsistensmiddel (også kendt som emulgator, stabilisator eller fortykningsmiddel) tilsættes maden for at påvirke dens konsistens.

Konsistensmidler kan sørge for, at vand og olie ikke skiller, når det bliver blandet. Producenten kan også sænke produktionsprisen ved at øge mængden af vand eller luft i et produkt, og desuden sikre, at du altid får et ensartet produkt i munden, der ikke svinger i kvaliteten.

 

Eksempler på fødevarer tilsat konsistensmidler:

Marmelade

E 440 (pectin) tilsættes frugtgrød og marmelade. Stoffet fremstilles af appelsin og citronskaller, men findes i mange andre frugter og grøntsager. Selv om pectin forekommer naturligt, opfattes det som et tilsætningsstof. Pectin bruges også i økologiske produkter.

Mayonnaise

Polysorbater E 431 til E436. Disse stoffer kan bruges både som stabilisator og emulgator. Sidstnævnte gør det muligt at blande to væsker, der normalt ikke er blandbare.

 

Er nogle konsistensmidler problematiske?

Umiddelbart er disse stoffer ikke sat i forbindelse med hverken allergier eller overfølsomhed.