Billedet er fra Shutterstock

Overfladebehandlingsmidler E 901 – E 914

Overfladebehandlingsmidler (såsom voks, lak og fedt) bruges mere “på” end “i” vores fødevarer. De giver fødevarer en blank overflade eller et beskyttende lag, som enten kan være konserverende (mugdræbende), eller mere mekanisk: En slags spiselig emballage der beskytter overfladen mod stød og slag.

 

Eksempler på fødevarer med overfladebehandlingsmidler:

Vingummier

E 904 (shellak) er en lak, der fremstilles af harpiks, samt en speciel luseart der sekrerer stoffet. Shellak giver vingummier en blank og modstandsdygtig overflade.

Ost

E 905 (paraffinolie og voks) udvindes af mineralsk olie, og har ingen smag eller lugt i sig selv. Paraffin bruges ofte til at forsegle skorpen på ost, så den ikke bliver tør eller fedtet.

 

Er nogle overfladebehandlingsmidler problematiske?

Der synes på givende tidspunkt ikke at være nogle sundhedsmæssige problematikker som følge af overfladebehandlingsmidler.