Foto: Shutterstock

Smagsforstærkere E-620-640

Smagsforstærkere er tilsætningsstoffer, som i sig selv ikke har nogen smag af betydning, men fremhæver andre. Nok den mest kendte smagsforstærker er mononatriumglutamat (MSG) (E-621), også kaldet “Det tredje krydderi”. Producenterne tilsætter det især, når de gerne vil forstærke smagen af  ”umami” – kødsmag.

Aromastoffer bruges til at give maden smag og lugt. De kan fremstilles ud fra naturlige ingredienser som ekstrakt eller essens, men de kan også fremstilles kunstigt. Vær opmærksom på, at selvom aromastoffer ofte anvendes i fødevarer, har de ikke et e-nummer tilknyttet. Når en vare indeholder aromastoffer, er det nok, at der står “aroma” – producenten behøver ikke være mere specifik.

 

Eksempler på fødevarer hvor smagsforstærkere tilsættes:

Vaniljeis

Aromastoffet “Vanillin”, som er syntetisk fremstillet, tilsættes ofte vaniljeis i stedet for rigtig vanilje, da det er væsentlig billigere. For os forbrugere giver det smagsmæssigt et mindre smagfuldt produkt, da smagen af ægte vanilje er meget mere kompleks. Dette skyldes at den indeholder mange flere stoffer end bare vanillin.

 

Færdigretter

Glutamater (E 621-E 625) indgår i de fleste færdigretter med kød for at forstærke kødsmagen. Stoffet er hvidt og krystallisk, det smager kødsuppeagtigt, og det forstærker smagen af visse andre aromastoffer i kødet.

 

Hvis du vil smage den rene smag af maden, skal du undgå aroma og smagsforstærkere.

 

Er nogle smagsforstærkere problematiske?

Ja. Mononatriumglutamat (MSG) (E-621) kan give symptomer som hovedpine, trykken for brystet og kvalme hos nogle mennesker. Symptomerne kaldes samlet for “det kinesiske restaurantsyndrom” (Kilde: Fødevarestyrelsen)