Foto: Shutterstock
Sødestoffer E-950-967
Sødestoffer bruges til at give fødevarer en sød smag. Sødestoffer indeholder enten ingen eller færre kalorier end sukker. Det kan derfor anvendes som en kaloriefattig erstatning for sukker.
Sødestofferne kan deles op i svage og stærke.
- De svage sødestoffer, også kaldet sukkeralkoholer
- De stærke sødestoffer, også kaldet intense sødestoffer
De svage sødestoffer
Disse sukkeralkoholer minder kemisk meget om sukker og har nogenlunde samme sødende effekt som normalt sukker. Det er fx sødestoffer som: Læs mere
Disse sødestoffer har har en sødeevne, som er tæt på eller mindre end sukker (kilde: sundhed.dk).
De indeholder omkring 50 % færre kalorier end sukker.
Disse sukkeralkoholer giver lidt blodsukkerstigning som er relevant at vide, hvis man har diabetes.
Sukkeralkoholer kan give diarré eller andre gener fra mave- og tarmkanalen, hvis du spiser mere end 20-25 g ad gangen. (Kilde: Diabetesforeningen )
De stærke sødestoffer
Disse intense sødestoffer er for det meste kunstigt fremstillede og ligner ikke sukker i deres kemiske opbygning.
Disse stærke sødestoffer kan være flere hundrede gange stærkere end sukker. Det er sødestoffer som: Læs mere
Disse sødestoffer indeholder ingen eller meget få kalorier, og giver ikke fordøjelsesgener.
Disse sukkeralkoholer giver ikke blodsukkerstigning og anvendes derfor ofte til fødevarer som henvender sig til mennesker med diabetes.
Steviosid (kendt som stevia) hører også til de stærkt sødende sødestoffer, men dette findes naturligt som en del af steviaplanten. Steviaplanten er dog ikke godtkendt som fødevare og må derfor ikke tilsættes for at søde fødevarer med.
Det, som er godkendt, er sødestoffet steviolglykosid (E960), som er listet ovenfor. Det fremstilles ved en kemisk opremsning fra steviaplanten, og derfor kan stoffet ifølge Fødevarestyrelsen ikke betragtes som naturligt (Kilde: Fødevarestyrelsen ).
Læs også artiklen “Er produkter med stevia et naturligt valg?”
Hvilke fødevarer indeholder primært sødestoffer?
Sødestoffer bruges primært i energireducerede fødevarer såsom let- og lightprodukter eller som erstatning for sukker i sukkerfri varer.
Inden for lightprodukter og sukkerfri varer er det primært fødevarer som disse, der indeholder kunstigt sukker
- Frugtyoghurt, skyr eller lignende
- Drikkeyoghurt
- Læskedrik fx saftevand og sodavand
- Cider
- Slik og tyggegummi
- Kage, kagecreme
- Is
- Marmelade
- Ketchup
- Dressing
- Sennep
Derudover tilsættes sødestoffer også ofte vitaminpiller
Eksempler på fødevarer med tilsat sødestoffer:
Skyr-yoghurt
Skyr-yoghurt tilsættes ofte sødestoffet Aspartam (E 951). Du kan altid finde stoffet i ingredienslisten.
Foto: Fødevareguiden
Dette sødestof er 200 gange sødere end sukker. Udover syrnede mælkeprodukter med frugt så brus Aspartam også i stor udstrækning i læskedrikke, sodavand, drikkeskyr, og drikke-yoghurt.
“Sukkerfri” pastiller og andet sukkerfrit slik og tyggegummi
Disse produkter er ofte tilsat sødemidlerne xylitol, sorbitol og mannitol. De er alle kemisk beslægtede med sukker og omdannes til sukker i kroppen. Xylitol og de andre sukkeralkoholer indeholder næsten samme mængde kalorier som sukker, så du skal ikke tro, at du slipper helt for kalorierne, bare fordi der står ‘sukkerfri’ på pakken. (kilder: Sundhed.dk og Tænk.dk)
Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvis du gerne vil blive klogere på, hvad det betyder når der står ”Sukkerfri” eller ”Ikke tilsat sukker”.
Læs også fokusvaren “Easis Vaniljeis”
Er det skadeligt at spise mad med kunstige sødestoffer?
Sundhedsrisikoen ved at indtage kunstige sødestoffer er der løbende debat om, og undersøgelserne er forskellige i deres konklusioner. Især stoffet Aspartam bliver tit fremhævet som et stof der kan give skadelige konsekvenser på sigt.
Du kan læse mere her om diskussionerne, der går på hvorvidt Aspartam er skadeligt eller ej.
Hvad gør jeg , hvis jeg gerne vil undgå sødestoffer?
Ønsker du helt at undgå sødestoffer, så køb økologiske fødevarer eller fødevarer med Nøglehulsmærket da disse varer ikke må tilsættes sødestoffer.