Foto:Fødevareguiden

E-numre skal stå på varedeklarationen

Hvis en færdigpakket fødevare indeholder tilsætningsstoffer, skal det som udgangspunkt fremgå af ingredienslisten, hvilke tilsætningsstoffer der er i fødevaren. Tilsætningsstoffet skal deklareres med funktionsnavn, fx konserveringsmiddel, efterfulgt af stoffets E-nummer eller kemiske navn, fx E250 eller natriumnitrit.

Funktionsnavnet beskriver, hvad stoffets funktion er i fødevaren – er det en smagsforstærker, et konserveringsmiddel eller noget helt tredje? Et tilsætningsstof kan have flere funktioner i maden, men det bliver kun benævnt ved dets primære funktion.

En god tommelfingerregel er, at jo mere forarbejdet en fødevare er, og jo længere den kan holde sig, desto flere tilsætningsstoffer kan du gå ud fra, den indeholder.

 

Sådan skal du forstå tilsætningsstofferne i en hamburgerryg

For at gøre det hele lidt mere praksisnært, så prøver vi lige at tolke, hvad der rent faktisk er tilsat i hamburgerryggen ovenover. I ingredienslisten kan vi se, at der er tilsat følgende tilsætningsstoffer:

  • E450 = Natrium-, kalium,- og calciumdiphosphaterStofferne benyttes ofte til kødprodukter for at binde mere vand og give en blødere konsistens.
  • E262 = Natriumacetat. Stoffet er et konserveringsmiddel, der er lavet af eddikesyre. Stoffet hæmmer effektivt de fleste sygdomsfremkaldende bakterier i vores fødevarer.
  • E327 = Caliumlactat. Stoffet er en antioxidant, som fremstilles af mælkesyre. Stoffet tilsættes for at undgå harskning og eventuel dannelse af sundhedsfarlige stoffer.
  • E407 = CarrageenanDet er et fortykningsmiddel, som fremstilles af en bestemt slags Rødalger.
  • E301 = NatriumascorbatDet er salt fra ascorbinsyre. Stoffet er en antioxidant, som tilsættes for at undgå harskning og eventuel dannelse af sundhedsfarlige stoffer. Anvendes også ofte i kødprodukter for at stabilisere farven.
  • E250 = Natriumnitrit. Konserveringsmiddel, der bl.a. hæmmer fremvækst af bakterien Clostridium botulinum, som kan give “pølseforgiftning”. Samtidig er der dog den bivirkning ved stoffet, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødprodukter. Se længere nede.

(Kilde: E-nummerbogen og Fødevarestyrelsen).

 

Du betaler penge for vand

“Hamburgerryg tilsat vand” står der øverst oppe på pakken med hamburgerryg. Det skal nemlig deklareres, hvis der er tilsat vand. I  ingredienslisten står vand også som nummer to, hvilket betyder, at det er den ingrediens, der er næstmest af i din hamburgerryg. Det hænger også godt sammen med, at der så er tilsat E450, som tilsættes for at binde mere vand. Det betyder rent ud sagt, at din hamburgerryg bliver fortyndet, og du betaler en del for vand.

 

Mange tilsætningsstoffer, lang holdbarhed

Som sagt, så er en tommelfingerregel, at jo længere holdbarhed, desto flere tilsætningsstoffer. Og hamburgerryggen her har både lang holdbarhed og mange tilsætningsstoffer, seks styk. Størsteparten af tilsætningsstofferne (75 %) er netop tilsat din hamburgerryg for at få den til at holde længere.

Den enkelte forbrugers værdi af en lang holdbarhed er nok meget individuel, men ser man det fra producentens side, ja så skal værdien nok findes i, at jo længere holdbarhed desto mindre spild og dermed mindre økonomisk tab.