Foto: Shutterstock
Må økologiske varer indeholde problematiske tilsætningsstoffer?
For at gøre en lang historie kort: Ja og nej. Forvirret? Læs med her.
Kunstige sødestoffer og aromaer (nej)
Forarbejdede økologiske fødevarer (som f.eks. leverpostej, marmelade og forskellige færdigretter, slik, is m.m.) må ikke indeholde kunstige sødestoffer, såsom aspartam, eller kunstige aromaer. (Kilde:Fødevarestyrelsen).
Læs mere om kunstige sødestoffer og aromastoffer
Azofarvestofferne (nej)
Syntetiske farvestoffer er ikke tilladt i økologiske fødevarer. Azofarvestofferne (en gruppe syntetiske farvestoffer) er nemlig mistænkt for at have en negativ indvirkning på børns koncentrationsevne, samt give allergiske reaktioner.
De må ikke tilsættes økologiske produkter.
Farven på økologisk slik eller sodavand vil derfor ofte være mere dæmpet, end farven på tilsvarende ikke-økologiske produkter.
Læs mere om farvestoffer
Nitrit (ja og nej)
I udlandet er nitrit (som primært tilsættes kødprodukter) tilladt i produktionen af økologiske animalske produkter, selvom man ved, at det kan være kræftfremkaldende.
I Danmark har man besluttet, at der ikke må anvendes nitrit til produktionen af økologisk kødprodukter.
Det vil sige, at hvis dit økologiske kødprodukt er dansk, indeholder det ikke nitrit. Er det til gengæld et udenlandsk økologisk kødprodukt, kan du ikke være lige så sikker. Se på varedeklarationen hvor produktet stammer fra, og om det indeholder nitrit.
Fødevareguiden har kigget på en masse økologiske kødprodukter, og umiddelbart er størstedelen af de produkter, som ligger i de danske kølediske danske økologiske kødprodukter uden nitrit. Men jeg er stødt på nogle udenlandske økologiske produkter, hvor det står deklareret, at de indeholder nitrit. Disse produkter vil kun have det europæiske økomærke.
Er det vigtigt for dig, at dit økologiske kødprodukt ikke indeholder nitrit, så gå efter det danske økomærke eller kig i ingredienslisten.
Nitrit gemmer sig bag E 249 og E 250 eller navnet natriumnitrit.
Vær især opmærksom, hvis du er ude at rejse i et EU-land.
Læs mere om nitrit og andre konserveringsmidler
Sulfitter (ja)
Selvom det kan give allergiske reaktioner hos nogle mennesker, er det tilladt at tilsætte sulfitter til økologisk vin. I økologisk vin er grænseværdierne for sulfitindholdet dog lavere end for konventionel vin (Kilde: Fødevarestyrelsen)
Læs mere om sulfitter