Foto: Shutterstock

Benzoesyre og benzoater E 210-E219

Er man overfølsom over for benzoesyre, kan det give nældefeber, hvis stoffet kommer i berøring med huden. Benzoesyre kan derfor give udslæt omkring munden, og nogle mennesker oplever en prikkende eller snurrende fornemmelse på læberne og i munden, når de spiser mad konserveret med benzoesyre og benzoater.

Benzoesyre og benzoater bruges som konserveringsmiddel i mange fødevarer, såsom: 

  • Grøntsager i lage (eddike, olie eller salt)
  • Marmelade og syltetøj, når produkterne ikke er sukkersyltede (indeholder under 50 % sukker)
  • Frugtgrød
  • Slik
  • Overfladebehandling af tørrede kødprodukter som f.eks. pølser
  • Kogte rejer
  • Fiskevarer som f.eks. marinerede sild og kaviar
  • Flydende ægprodukter
  • Dressinger, sovse og salater
  • Slankekostprodukter
  • Læskedrikke, f.eks. sodavand