Foto: Shutterstock

BHA og BHT (E320 og E321)

Antioxidanter er kendt for at være gode for helbredet. De bliver brugt som begrundelse for, at du skal spise grøntsager i mange farver, og de sundhedsfremmende kræfter findes især i grønkål, peberfrugt og blåbær, man kalder denne form for antioxidanter for naturlige antioxidanter.

Syntetiske antioxidanter er derimod et stof, som industrien tilsætter fødevarer for, at forlænge holdbarheden. Det er blandt andet antioxidanterne BHA og BHT (også kendt som E320 og E321)

Hormonforstyrrende stoffer mistænkes for at være årsag til blandt andet, nedsat sædkvalitet, testikelkræft, misdannelser af kønsorganerne og for tidlig pubertet. (Kilde: Forbrugerrådet Tænk)

I dyreforsøg har BHT og BHA vist sig at have hormonforstyrrende effekter. Stofferne har også vist sig at være kræftfremkaldende.

 

Hvilke fødevarer indeholder BHA og BHT?

En stor del af det tyggegummi der kan købes på det danske marked, indeholder BHA og BHT. Stofferne giver nemlig tyggegummiet længere holdbarhedstid.

Stofferne findes i en særlig stor procentdel af det tyggegummi, der markedsføres til børn.

Forbrugerrådet Tænk testede i 2019 tyggegummi for BHA og BHT. I testen var både almindeligt tyggegummi og børnetyggegummi. Testen viste, at almindelige pakker med tyggegummi generelt klarer sig bedre end børnetyggegummi, når det gælder indhold af uønsket kemi.

Du kan se her, hvilke tyggegummier som indeholdt uønsket kemi, og hvilke tyggegummier som ikke indeholdt uønsket kemi.

Fødevarestyrelsen mener dog ikke at stofferne er skadelige i de mængder, som tyggegummi maksimalt må indeholde.

Men forskere er bekymrede over den såkaldte cocktaileffekt af mange problematiske stoffer, som du kan blive udsat for hver dag. Derfor mener Forbrugerrådet Tænk at det en god ide at skrue ned for hormonforstyrrende stoffer, hvor du kan (Kilde: Forbrugerrådet Tænk).