Foto: Shutterstock

Svovldioxid og sulfitter E 220-E228

Sulfitter og svovldioxid er konserveringsmidler, som kan udløse allergiske reaktioner. Svovldioxid og sulfitter  er kemisk meget ens. Er man overfølsom over for et af stofferne, er man det derfor også overfor de andre. Det er dog muligt, at man ikke kan tåle sulfit, men godt kan tåle andre konserveringsstoffer som f.eks. benzoesyre.

Sulfitter og svovldioxid bruges som konserveringsmiddel i en lang række fødevarer:

  • Tørrede frugter og grøntsager fx tørret abrikos
  • Frugter og grøntsager i lage (eddike, olie eller salt)
  • Marmelade, syltetøj og gelé
  • Kandiserede frugter og grøntsager
  • Frugtbaseret tærtefyld
  • Slik (fra glucosesirup)
  • Kiks
  • Ferske, frosne og kogte krebsdyr og bløddyr
  • Saltet, tørret fisk af torskefamilien, f.eks. klipfisk
  • Sirup
  • Eddike
  • Sennep
  • Læskedrikke, f.eks. sodavand
  • Øl
  • Cider
  • Vin og frugtvin
  • Snacks, f.eks. kartoffelchips

(Kilde:Fødevarestyrelsen)

 

Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil undgå sulfitter?

Køb økologisk, da der ikke må bruges sulfitter i økologiske fødevarer. Når der ikke tilsættes sulfitter, så bliver farven på produktet anderledes. Et eksempel er abrikoser. Her er de konventionelle abrikoser orange, hvorimod de økologiske abrikoser er brune.

Du skal være opmærksom på, at økologisk vin gerne må tilsættes sulfitter blot i en mindre mængde.