Foto: Fødevareguiden

Tilsætningsstoffer i økologiske varer

Mange tror, at økologiske fødevarer er helt uden tilsætningsstoffer. Men sådan forholder det sig ikke. Dog er mængden, antallet og typen af tilladte tilsætningsstoffer markant anderledes end i konventionelle fødevarer.

49 forskellige E-numre må bruges i økologiske fødevarer. I konventionelle fødevarer må der bruges 350 forskellige E-numre.

Økologisk fødevareproduktion tager blandt andet afsæt i sundhedsheds- og forsigtighedsprincippet, som siger at man bør forebygge skader på miljø og helbred, selv om der ikke findes afgørende videnskabelige beviser for at denne skade vil finde sted (Kilde: Økologisk Landsforening).

Derfor er de 49 tilladte stoffer i de økologiske varer, stoffer, som vurderes at være nødvendige for at opnå bl.a. den rette konsistens. For eksempel må guargummi (E412) bruges til at give den rette konsistens i økologisk ketchup, økologiske salatdressinger og andre økologiske varer. Guargummi udvindes af planter .

De tilladte tilsætningsstoffer til økologiske fødevarer behøver ikke at være økologisk fremstillede. Dog må maksimalt 5% af et økologisk produkt bestå af ikke-økologiske ingredienser (Kilde:Fødevarestyrelsen)

Læs her liste over tilladte tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer