Foto: Shutterstock

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler går under den samlede betegnelse  mikronæringsstoffer. Kroppen er ikke selv i stand til at danne dem, så derfor skal vi have dem gennem vores mad.

Vitaminer og mineraler giver i modsætning til kulhydrater, fedt og protein (makronæringsstofferne) ikke energi, altså kalorier. Men ligesom makronæringsstofferne, så er mikronæringsstofferne også nødvendige for at vores krop kan fungere optimalt. For lidt vitaminer og mineraler kan føre til svækkelse og sygdom. Omvendt kan for mange vitaminer og mineraler også være et problem. Det sker dog kun sjældent, at man får for mange vitaminer og mineraler gennem kosten. For store doser opstår næsten kun gennem kosttilskud. (Kilde: Sundhed.dk)

 

De syv kostråd sikrer, at du får dækket dit behov

De syv officielle kostråd er netop sammensat således, at de blandt andet skal sikre, at vi får de vitaminer og mineraler, som vores krop har brug for. Så følger du i store træk de ti kostråd, så får du dækket dit behov for vitaminer og mineraler.

Undtagelsen er dog vitamin D, som de fleste danske mænd og kvinder har for lavt niveau af, især i vinterhalvåret. (september til maj). Et dagligt D-vitamintilskud på 5-10 µg er ifølge Fødevarestyrelsen en passende dosis for de fleste.

Er du bekymret for, om dit D-vitamin niveau ligger lavt, så gå til egen læge og få målt det. Det kan måles via en blødprøve

 

Gravide anbefales tilskud af D-vitamin, folsyre og jern

Under graviditeten er behovet for de fleste vitaminer og mineraler lidt større end normalt. Det gælder især folsyre, D-vitamin og jern, og derfor anbefales gravide at tage kosttilskud af lige netop disse.

Læs mere her på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvis du vil vide mere om, hvor meget D-vitamin, jern og folsyre du anbefales at tage og hvorfor.

Her på siden kan du læse meget mere om de forskellige typer af vitaminer og mineraler, herunder salt og antioxidanter, hvad kroppen bruger dem til samt hvilke madvarer, som indeholder de forskellige vitaminer og mineraler