Hvilke fødevarer indeholder mineraler?
En sund og varieret kost giver dig de mineraler, som du har brug for. Men hvis du fjerner en eller flere grupper af fødevarer fra kosten, kan du komme til at mangle mineraler – fx. hvis du ikke drikker mælk, og undlader at spise mejeriprodukter eller fisk.
Her kan du se de fødevaregrupper som indeholder flest mineraler:
- Grøntsager, frugt og bær: Jern, jod, kalium (kalk) og magnesium.
- Kartofler: Magnesium og kalium (kalk)
- Fuldkornsprodukter: Magnesium, jern, selen og zink.
- Beriget salt og præfabrikeret brød: Jod, natrium og kalium (kalk)
- Mælk og mejeriprodukter: calcium, kalium (kalk), magnesium, selen, zink og jod.
- Fisk: selen, zink, magnesium og jod.
- Kød og fjerkræ: Magnesium, jern, selen og zink.
- Lever: Jern.
- Vegetabilske olier, nødder, frø og kerner: Magnesium.
- Postevand: Jod og magnesium.
Det kan være en god ide, at være opmærksom på nedenstående for at få mest muligt ud af mineralerne.
- Mejeri- og fuldkornsprodukter hæmmer optaget af jern.
- Citrusfrugter, kartofler og kød fremmer optaget af jern i kroppen.
- D-vitamin fremmer optaget af calcium
Hvis du spiser mange forarbejdede fødevarer – fx. pølser, kødpålæg og brød, kan du få for meget natrium (salt) i kroppen. Læs mere om salt her
(Kilde: Sundhed.dk)