Konsekvenser af for meget salt til børn

Både når det kommer til os selv, men også når det kommer til vores børn, så er salt ikke noget, vi danskere bekymrer os ret meget om. Det viste i hvert tilfælde en FDB-analyse fra 2012, hvor man så, at børnefamilier ikke skruer ned for saltet i maden, når deres små børn begynder at spise med af familiens mad, samtidig med at de heller ikke kigger efter saltindholdet på varerne, når de handler.

(Kilde: FDBs´analyse 2012 “Danserne overser saltet” )

 

Men skader for meget salt børn? Ja, i den grad!

Ligesom hos voksne så forhøjer salt også børns blodtryk, og det slider på hjerte, nyre og blodkar. Har man et forhøjet blodtryk tidligt i livet, så er kroppen i mindre god stand, når man bliver voksen.

(Kilde: Ulla Toft,  Sektionschef, Lektor, Ph.D, MSc Human Ernæring, Sektionen for Sundhedsfremme og Forebyggelse, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed)

En anden problematik ved for meget salt til små børn er, at deres nyrer ikke er færdigudviklede og derfor ikke kan udskille lige så meget salt fra kroppen som en voksen nyre. (Kilde:Altomkost.dk)

 

Men, får danske børn for meget salt?

Ja, det gør de! Allerede i fireårsalderen får danske børn dobbelt så meget salt som anbefalet.

Også de større børn får alt for meget salt. En kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danske børn i alderen 4-9 år indtager dobbelt så meget salt som den maksimalt anbefalede mængde: 7,8 g. Anbefalingen lyder på 3,6 g pr. dag (Kilde:DTU Fødevareinstituttet “Danskernes kostvaner 2011-2013”).

Har du lyst til at vide mere om, hvilke madvarer som giver dit barn meget salt, og hvad du kan give det i stedet for, så læs også artiklen “Spiser dit barn også for meget salt?”