Billedet er fra Shutterstock
Antioxidanter
Du har sikkert hørt, at det er godt at spise mad med antioxidanter, fordi de kan forebygge sygdomme. Men hvad er antioxidanter, og hvad kan de helt præcist?
En antioxidant er, som navnet antyder, et kemisk stof, der modvirker oxidation, altså iltning. Oxidation er en naturlig proces, som både forekommer i vores krop og i vores fødevarer, og begge steder begrænser antioxidanter iltning.
Antioxidanternes evne til at modvirke iltning udnytter fødevareindustrien ved, at man ofte tilsætter dem til forarbejdede fødevarer for at forlænge holdbarheden. Læs mere om antioxidanter som tilsætningsstof her
Antioxidanter kan være vitaminer eller mineraler. Eksempler på antioxidaner er: E-vitamin, C-vitamin, betakarotener, plantefenoler og selen.
Kroppen danner selv mange af antioxidanterne, men nogle af dem, fx C-vitamin, kan kroppen ikke selv danne, så det skal vi have fra vores mad.