Hvordan fungerer antioxidanter i kroppen?
I vores krop dannes hele tiden frie radikaler, også kaldet oxidanter.
Frie radikaler er meget aktive kemiske stoffer, som blandt andet er biprodukter af cellernes stofskifte. Til forsvar mod de mange frie radikaler findes der i kroppen et kompleks af forsvarsmekanismer, heriblandt antioxidanter, som bekæmper de frie radikaler.
Selvom frie radikaler ofte bliver forbundet med noget negativt, har de også en positiv virkning i vores organisme. I immunsystemet dannes frie radikaler med det formål at bekæmpe bakterier, der har fået adgang til kroppen som følge af en infektion.
Problematikken med de frie radikaler opstår, hvis der dannes en for stor mængde af frie radikaler. Dette fænomen kaldes oxidativt stress. Rygning, luftforurening, psykisk stress og sollys fører til en øget dannelse af frie radikaler og dermed oxidativt stress.
Konsekvenserne af oxidativt stress
Oxidativt stress, altså dannelsen af for mange frie radikaler i kroppen, kan medføre beskadigelse af cellemembraner og organer samt ændringer på vores arveanlæg, så cellerne begynder at opføre sig anderledes.
Skaderne kan dog forhindres ved, at antioxidanterne binder sig til de frie radikaler i kroppen og dermed neutraliserer deres mulige skadelige virkning. Og det er netop denne mekanisme. som er årsagen til, at mad med mange antioxidanter i mange år har været udråbt som superfood, der kan forebygge bl.a. kræft.
(Kilde: Sundhedsstyrelsens rapport “Antioxidanter og helbred”)