De fedtopløselige vitaminer: A, D, E, og K
A-, D-, E- og K-vitaminer kaldes ”de fedtopløselige vitaminer”, og som navnet antyder, kan disse vitaminer kun optages i kroppen, hvis der er fedt tilstede i måltidet. Vitaminerne bliver nemlig opløst i fedt under fordøjelsen for derefter at blive optaget i kroppen. Bliver vitaminerne ikke opløst i fedt, ja så får vi slet ikke glæde af dem, da de så bare ryger direkte gennem tarmen og ud igen i stedet for. (Kilde: Sundhed.dk)
Husk fedtet til vitaminerne!
Det er derfor vigtigt at spise fedt i samme måltid som de fedtopløselige vitaminer. Alle former for fedt er lige gode til at opløse vitaminerne. En lille mængde er tilstrækkelig for at sikre en god optagelse.
For de fleste danskere så er dette ikke noget, man behøver at tænke så meget over, da en gennemsnitlig dansk kost indeholder tilstrækkeligt med fedt enten i form af olie, smør eller fedt fra madvarer såsom nødder, kerner, fed fisk, ost eller mælkeprodukter. Så det er primært ved en ekstremt fedtfattig kost, at optagelsen af fedtopløselige vitaminer bliver mindre.